Kevyen ruoanvalmistuksen kurssi Isot Pojat -painonhallintaryhmälle
Kujala, Katriina; Kyllönen, Anne (2009)
Kujala, Katriina
Kyllönen, Anne
Kajaanin ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201001061043
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201001061043
Tiivistelmä
Kajaanin ammattikorkeakoulun yhteydessä toimiva Myötätuuli tarjoaa erilaisia terveyspalveluita asiakkaille. Myötätuulessa ohjataan myös erilaisia ryhmiä, joista yksi on painonhallintaryhmä Isot Pojat. Siihen kuuluu noin kaksitoista 40–60 -vuotiasta miestä, jotka ovat kokoontuneet yli kolmen vuoden ajan pääasiassa erilaisen liikunnan merkeissä. Ryhmän toiveena oli saada neuvontaa myös ravitsemukseen ja ruoanvalmistukseen liittyen. Ryhmän toiveen myötä saimme aiheen opinnäytetyölle, jossa tehtävänä oli järjestää kevyen ruoanvalmistuksen kurssi Isot Pojat -ryhmälle. Ruoanvalmistuskurssin tavoitteena oli opastaa ryhmäläisiä päivittäisen ruoka-valion koostamiseen, terveellisimpiin ja kevyempiin elintarvikevalintoihin sekä sen myötä energiansaannin vähentämiseen ja painonhallintaan.
Työ on toiminnallinen opinnäytetyö ja tehtävänantoa lähdettiin työstämään tutustumalla aiheeseen liittyvään kirjallisuuteen, selvittämällä ryhmäläisten elintarvikevalintoja ja toiveita kurssin suhteen. Kurssi toteutettiin yhtenä arki-iltaan Kainuun ammattiopiston opetuskeittiössä. Ryhmä valmisti kurssilla erilaisia lämpimiä ruokia, salaatteja, jälkiruokia ja leivonnaisia laatimiemme reseptien mukaan. Ruoat arvioitiin ja maisteltiin yhdessä ja samalla pyrit-tiin oppimaan kevyen ja terveellisen ruoanvalmistuksen periaatteita. Jokainen kurssilainen sai mukaansa myös kurssilla valmistettujen ruokien ohjevihkosen.
Kurssista saatu palaute oli pelkästään myönteistä ja Isot Pojat -ryhmä toivoi samankaltaisia kursseja järjestettävän lisää. Yhden illan mittainen kurssi antaa valmiuksia ja ideointia kevyempään ruoanvalmistukseen, mutta useam-pana päivänä toteutuva kurssi olisi vaikuttavampi. Kurssin voisi järjestää esimerkiksi eri teemapäivillä. Ongelmaksi voisi muodostua tilojen saanti, henkilöiden pääsy kurssille ja kustannukset. Painonhallintaryhmille voisi pitää myös vertaistukiryhmiä, joissa ohjataan ja neuvotaan henkilökohtaisemmin ravitsemukseen liittyvissä asioissa - onhan oikeanlainen ruokavalio laihduttamisen ja painonhallinnan lähtökohta.
Työ on toiminnallinen opinnäytetyö ja tehtävänantoa lähdettiin työstämään tutustumalla aiheeseen liittyvään kirjallisuuteen, selvittämällä ryhmäläisten elintarvikevalintoja ja toiveita kurssin suhteen. Kurssi toteutettiin yhtenä arki-iltaan Kainuun ammattiopiston opetuskeittiössä. Ryhmä valmisti kurssilla erilaisia lämpimiä ruokia, salaatteja, jälkiruokia ja leivonnaisia laatimiemme reseptien mukaan. Ruoat arvioitiin ja maisteltiin yhdessä ja samalla pyrit-tiin oppimaan kevyen ja terveellisen ruoanvalmistuksen periaatteita. Jokainen kurssilainen sai mukaansa myös kurssilla valmistettujen ruokien ohjevihkosen.
Kurssista saatu palaute oli pelkästään myönteistä ja Isot Pojat -ryhmä toivoi samankaltaisia kursseja järjestettävän lisää. Yhden illan mittainen kurssi antaa valmiuksia ja ideointia kevyempään ruoanvalmistukseen, mutta useam-pana päivänä toteutuva kurssi olisi vaikuttavampi. Kurssin voisi järjestää esimerkiksi eri teemapäivillä. Ongelmaksi voisi muodostua tilojen saanti, henkilöiden pääsy kurssille ja kustannukset. Painonhallintaryhmille voisi pitää myös vertaistukiryhmiä, joissa ohjataan ja neuvotaan henkilökohtaisemmin ravitsemukseen liittyvissä asioissa - onhan oikeanlainen ruokavalio laihduttamisen ja painonhallinnan lähtökohta.