Uuden työntekijän perehdytys – case Rosso bottega//cucina Porvoo
Patanen, Susanna (2013)
Patanen, Susanna
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013120319737
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013120319737
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on laatia uuden konseptin mukainen työntekijän perehdytysopas Porvoon Rosso bottega//cucina-ravintolalle. Tarve työlle syntyi ravintolan konseptiuudistuksen myötä. Sain ravintolalta toimeksiannon esitettyäni ideani ravintolapäällikölle.
Opinnäytetyöhön on kerätty teoriaa perehdyttämisestä ja oppimisesta. Perehdyttämisen teoriaosuudessa käsitellään muun muassa perehdyttämisen osa-alueet, perehdyttämissuunnitelma sekä erityistilanteet perehdyttämisessä. Oppimisen teoriaosuus koostuu erilaisista oppimisteorioista sekä – tyyleistä. Teoriasta sain ideoita ja ajatuksia siihen miten opas tulisi muotoilla, jotta siitä olisi paras mahdollinen hyöty perehdytystilanteessa ja siihen mitkä asiat on tärkeää nostaa esille.
Tätä teoriaosuutta olen käyttänyt oppaan laatimisessa. Lisäksi haastattelin työntekijöitä sekä ravintolapäällikköä, ja käytin myös omaa kokemustani yrityksessä apuna opasta kirjoittaessani.
Työntekijöiden haastatteluista sain ideoita oppaan laatimiseen ja niihin käytännön asioihin, joita toivottiin mukaan perehdyttämiseen. Tästä hyvänä esimerkkinä on toimiminen sairastilanteessa. Ravintolapäällikön haastattelusta puolestaan sain hyvän kuvan nykytilanteesta sekä selkeitä toiveita asioista, joita oppaassa tulisi käydä läpi.
Opasta ei ole vielä ehditty ottaa käyttöön ravintolassa. Toimeksiantaja oli oppaaseen tyytyväinen ja piti sitä hyvänä runkona perehdyttämiselle. Hänen mielestään olisi myös tärkeää pitää opas aina ajan tasalla, jos jotkin asiat muuttuvat.
Opinnäytetyöhön on kerätty teoriaa perehdyttämisestä ja oppimisesta. Perehdyttämisen teoriaosuudessa käsitellään muun muassa perehdyttämisen osa-alueet, perehdyttämissuunnitelma sekä erityistilanteet perehdyttämisessä. Oppimisen teoriaosuus koostuu erilaisista oppimisteorioista sekä – tyyleistä. Teoriasta sain ideoita ja ajatuksia siihen miten opas tulisi muotoilla, jotta siitä olisi paras mahdollinen hyöty perehdytystilanteessa ja siihen mitkä asiat on tärkeää nostaa esille.
Tätä teoriaosuutta olen käyttänyt oppaan laatimisessa. Lisäksi haastattelin työntekijöitä sekä ravintolapäällikköä, ja käytin myös omaa kokemustani yrityksessä apuna opasta kirjoittaessani.
Työntekijöiden haastatteluista sain ideoita oppaan laatimiseen ja niihin käytännön asioihin, joita toivottiin mukaan perehdyttämiseen. Tästä hyvänä esimerkkinä on toimiminen sairastilanteessa. Ravintolapäällikön haastattelusta puolestaan sain hyvän kuvan nykytilanteesta sekä selkeitä toiveita asioista, joita oppaassa tulisi käydä läpi.
Opasta ei ole vielä ehditty ottaa käyttöön ravintolassa. Toimeksiantaja oli oppaaseen tyytyväinen ja piti sitä hyvänä runkona perehdyttämiselle. Hänen mielestään olisi myös tärkeää pitää opas aina ajan tasalla, jos jotkin asiat muuttuvat.