Meijeriprosessit jäteveden kuormittajana : Valio Oy:n Joensuun tehtaan meijerilinjan jäteveden COD-kuorman taustaselvitys
Eskola, Hannu (2013)
Eskola, Hannu
Hämeen ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013121020693
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013121020693
Tiivistelmä
Meijerin jätevesien orgaanista kuormitusta seurataan mittaamalla niiden kemiallista hapenkulutusta (COD). COD-kuorman suuruus, suhteutettuna vastaanotettuun maitomäärään, on keskeinen kriteeri Valio Oy:n arvioidessa ympäristövastuun toteutumista tehtaissaan. Tämä tukee myös meije-riteollisuuden kansainvälistä tiedonjakamista ja ympäristösuojelun edistämistä koskien käytettävää parasta mahdollista tekniikkaa (BAT).
Tässä työssä pyrittiin selvittämään syitä Joensuun Valion jäteveden meijerilinjan COD-kuormien vaihteluihin. Tavoitteen saavuttamiseksi asetettiin viisi tutkimusongelmaa. Niiden ohjaamana selvitettiin jätevesien jakaantuminen osastojen ja prosessien kesken sekä, tuotannon muutosten, maitoraaka-ainehävikkien ja vuodenaikavaihteluiden vaikutusta COD-kuormaan, Lisäksi selvitettiin johtokykymittausten toimivuutta. Vuosilta 2009–2012 koottu aineisto sisälsi tiedot pesujen ja tuotannon määristä sekä tehtaan laboratorion mittaustuloksista. Johtokykytietoja kerättiin yhteiskäsittelyn ja hera- ja jauheosastojen pesuista ja pesujen huuhdekeräysjärjestelmästä. Aineistoa kerättäessä haastateltiin tehtaan omia asiantuntijoita selvityksen tueksi. Aineiston analyysin ja kirjallisuuden pohjalta tehtiin johtopäätökset COD-kuormaan vaikuttavista tekijöistä.
Jätevesien COD-kuormat olivat syntyneet pääosin prosessipesuista ja alkuhuuhteista. Kuormituksen jakaantumisessa ei havaittu merkittäviä eroja yhteiskäsittelyn, maidon vastaanoton eikä hera- ja jauheosaston välillä. Tuorejuusto-osaston osuus COD-kuorman kokonaismäärään arvioitiin vähäiseksi. Jätevesiä kuormittivat ensisijaisesti rasvaa ja valkuaisaineita sisältävät pesut ja huuhtelut ja pesukohteista erityisesti raakamaitosiilot, haihdutin, kiteytystankit ja maidon vastaanotto. Työn aikana nousi esille lisätutkimustarpeita. Saatujen tulosten pohjalta tehtiin myös toimenpide ehdotuksia, joiden toteuttaminen voisi tukea COD-päästöjen hallintaa ja vähentäisi inhimillisten virheiden mahdollisuutta.
Tässä työssä pyrittiin selvittämään syitä Joensuun Valion jäteveden meijerilinjan COD-kuormien vaihteluihin. Tavoitteen saavuttamiseksi asetettiin viisi tutkimusongelmaa. Niiden ohjaamana selvitettiin jätevesien jakaantuminen osastojen ja prosessien kesken sekä, tuotannon muutosten, maitoraaka-ainehävikkien ja vuodenaikavaihteluiden vaikutusta COD-kuormaan, Lisäksi selvitettiin johtokykymittausten toimivuutta. Vuosilta 2009–2012 koottu aineisto sisälsi tiedot pesujen ja tuotannon määristä sekä tehtaan laboratorion mittaustuloksista. Johtokykytietoja kerättiin yhteiskäsittelyn ja hera- ja jauheosastojen pesuista ja pesujen huuhdekeräysjärjestelmästä. Aineistoa kerättäessä haastateltiin tehtaan omia asiantuntijoita selvityksen tueksi. Aineiston analyysin ja kirjallisuuden pohjalta tehtiin johtopäätökset COD-kuormaan vaikuttavista tekijöistä.
Jätevesien COD-kuormat olivat syntyneet pääosin prosessipesuista ja alkuhuuhteista. Kuormituksen jakaantumisessa ei havaittu merkittäviä eroja yhteiskäsittelyn, maidon vastaanoton eikä hera- ja jauheosaston välillä. Tuorejuusto-osaston osuus COD-kuorman kokonaismäärään arvioitiin vähäiseksi. Jätevesiä kuormittivat ensisijaisesti rasvaa ja valkuaisaineita sisältävät pesut ja huuhtelut ja pesukohteista erityisesti raakamaitosiilot, haihdutin, kiteytystankit ja maidon vastaanotto. Työn aikana nousi esille lisätutkimustarpeita. Saatujen tulosten pohjalta tehtiin myös toimenpide ehdotuksia, joiden toteuttaminen voisi tukea COD-päästöjen hallintaa ja vähentäisi inhimillisten virheiden mahdollisuutta.