Ketoosin kehittyminen alkulypsykaudella
Rissanen, Kaija (2013)
Rissanen, Kaija
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013121721602
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013121721602
Tiivistelmä
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen Maaningan toimipisteellä toteutettiin SOLID (Sustainable and Organic Low-Input Dairying) tutkimus 2012-2013. Tutkimuksessa oli tarkoitus selvittää holstein- ja ayrshire-rotujen soveltuvuutta eri tuotostasoihin. Koelehmät olivat tutkimuksessa koko laktaatiokauden, jolloin tuotostasojen pitkäaikaisvaikutukset saatiin selville. Kesällä 2012 kokeeseen osallistuneista 50 lypsylehmästä 11 sairastui ketoosiin.
Opinnäytetyössä etsittiin mahdollisia syitä epätavallisen runsaalle ketoosin esiintymiselle. Sairastuneiden ja terveiden koelehmien tietoja vertailtiin elopainon, maitotuotoksen ja rehun kuiva-aineensyönnin osalta. Lisäksi työssä tarkasteltiin lehmien energiataseita ja maidon rasva-valkuaissuhdetta, jotka ovat tyypillisimmät ketoosin indikaattorit.
Opinnäytetyössä tutkittujen tietojen perusteella mahdollisina ketoosin aiheuttajina olivat ruokinnan matala energiapitoisuus ja korkea raakavalkuaispitoisuus. Ketoositapaukset alkoivat, kun säilörehun raakavalkuaispitoisuus nousi liian korkeaksi. Liiallinen raakavalkuaispitoisuus lisää lehmän energiantarvetta, koska lehmän elimistön on poistettava raakavalkuaisen tuottamaa ammoniakkia pötsistä. Tuotostasojen määräämän ruokinnan vuoksi koelehmien energiansaanti oli jo alkujaan liian vähäistä, jolloin liiallinen raakavalkuainen ruokinnassa lisäsi energiavajetta niin, että lehmät sairastuivat ketoosiin.
Opinnäytetyössä etsittiin mahdollisia syitä epätavallisen runsaalle ketoosin esiintymiselle. Sairastuneiden ja terveiden koelehmien tietoja vertailtiin elopainon, maitotuotoksen ja rehun kuiva-aineensyönnin osalta. Lisäksi työssä tarkasteltiin lehmien energiataseita ja maidon rasva-valkuaissuhdetta, jotka ovat tyypillisimmät ketoosin indikaattorit.
Opinnäytetyössä tutkittujen tietojen perusteella mahdollisina ketoosin aiheuttajina olivat ruokinnan matala energiapitoisuus ja korkea raakavalkuaispitoisuus. Ketoositapaukset alkoivat, kun säilörehun raakavalkuaispitoisuus nousi liian korkeaksi. Liiallinen raakavalkuaispitoisuus lisää lehmän energiantarvetta, koska lehmän elimistön on poistettava raakavalkuaisen tuottamaa ammoniakkia pötsistä. Tuotostasojen määräämän ruokinnan vuoksi koelehmien energiansaanti oli jo alkujaan liian vähäistä, jolloin liiallinen raakavalkuainen ruokinnassa lisäsi energiavajetta niin, että lehmät sairastuivat ketoosiin.