Päivätoiminnassa käyvien ikääntyneiden ravitsemus
Knuutinen, Marika (2013)
Knuutinen, Marika
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013112117615
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013112117615
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää päivätoiminnassa käyvien ikääntyneiden ravitsemustilaa, D-vitamiinin saantia ja alkoholinkäyttöä. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa tietoa jota, voidaan hyödyntää Laitilan Terveyskodin Poukanvillen päivätoiminnassa ikääntyneiden ravitsemustilaa tukevan ja virheravitsemusta ehkäisevän toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa.
Ikääntyneen hyvä ravitsemustila koostuu useista eri tekijöistä. Hyvä ravitsemustila edesauttaa ikääntyneen selviytymistä kotona pidempään, ylläpitää toimintakykyä ja parantaa elämänlaatua. Ikääntyneille suositellaan D-vitamiinilisää 20µg vuorokaudessa ympäri vuoden. Vasta riittävän isot D-vitamiiniannokset ehkäisevät kaatumisilta ja murtumilta. Ikääntyminen, sairaudet ja lääkitykset altistavat alkoholin haitoille. Terve ikääntynyt ei saisi käyttää alkoholia enempää kuin kaksi annosta kerralla, eikä viikoittaisen käytön tulisi ylittää seitsemää annosta.
Tämän oppinäytetyön tutkimusmenetelmä oli määrällinen eli kvantitatiivinen. Tutkimukseen osallistui 21 Laitilan Terveyskodin Poukanvillen päivätoimintaan osallistuvaa ikääntynyttä, joiden ravitsemustilaa, D-vitamiinin saantia ja alkoholin käyttöä tutkittiin MNA-testin ja strukturoidun kyselylomakkeen avulla.
Tutkimuksen aineisto analysoitiin Microsoft Excel-taulukkolaskentaohjelman avulla. Tutkimustuloksista ilmeni, että hieman yli puolella tutkimukseen osallistuneista ikääntyneistä oli hyvä ravitsemustila. Yhdeksällä ikääntyneellä oli kasvanut riski virheravitsemukselle ja yksi ikääntynyt kärsi virhe- tai vajaaravitsemuksesta.
Tutkimukseen osallistuneista ikääntyneistä kaksi kolmasosaa joi alkoholia. Enemmistö alkoholia käyttävistä joi kerralla vain yhden annoksen ja puolet joi alkoholia harvemmin kuin kerran viikossa. Kaksi kolmasosaa tutkimukseen osallistuneista käytti D-vitamiinilisää päivittäin. Suurin osa D-vitamiinilisää käyttävistä oli epätietoinen käyttämänsä valmisteen vitamiinimäärästä ja vain yksi henkilö tiesi käyttävänsä sitä suositusten mukaisesti 20µg päivässä.
Tutkimustulosten mukaan usealla ikääntyneellä oli kasvanut riski virheravitsemukselle, joten jatkotutkimushaasteeksi nousi ikääntyneiden ravitsemustilan tutkiminen muissa päivätoimintaa järjestävissä organisaatioissa. Kehittämisehdotukseksi esitetään päivätoimintaan osallistuvien ikääntyneiden ravitsemustilan säännöllistä arviointia ja terveysneuvonnan toteuttamista ikääntyneiden ravitsemussuositusten pohjalta.
Ikääntyneen hyvä ravitsemustila koostuu useista eri tekijöistä. Hyvä ravitsemustila edesauttaa ikääntyneen selviytymistä kotona pidempään, ylläpitää toimintakykyä ja parantaa elämänlaatua. Ikääntyneille suositellaan D-vitamiinilisää 20µg vuorokaudessa ympäri vuoden. Vasta riittävän isot D-vitamiiniannokset ehkäisevät kaatumisilta ja murtumilta. Ikääntyminen, sairaudet ja lääkitykset altistavat alkoholin haitoille. Terve ikääntynyt ei saisi käyttää alkoholia enempää kuin kaksi annosta kerralla, eikä viikoittaisen käytön tulisi ylittää seitsemää annosta.
Tämän oppinäytetyön tutkimusmenetelmä oli määrällinen eli kvantitatiivinen. Tutkimukseen osallistui 21 Laitilan Terveyskodin Poukanvillen päivätoimintaan osallistuvaa ikääntynyttä, joiden ravitsemustilaa, D-vitamiinin saantia ja alkoholin käyttöä tutkittiin MNA-testin ja strukturoidun kyselylomakkeen avulla.
Tutkimuksen aineisto analysoitiin Microsoft Excel-taulukkolaskentaohjelman avulla. Tutkimustuloksista ilmeni, että hieman yli puolella tutkimukseen osallistuneista ikääntyneistä oli hyvä ravitsemustila. Yhdeksällä ikääntyneellä oli kasvanut riski virheravitsemukselle ja yksi ikääntynyt kärsi virhe- tai vajaaravitsemuksesta.
Tutkimukseen osallistuneista ikääntyneistä kaksi kolmasosaa joi alkoholia. Enemmistö alkoholia käyttävistä joi kerralla vain yhden annoksen ja puolet joi alkoholia harvemmin kuin kerran viikossa. Kaksi kolmasosaa tutkimukseen osallistuneista käytti D-vitamiinilisää päivittäin. Suurin osa D-vitamiinilisää käyttävistä oli epätietoinen käyttämänsä valmisteen vitamiinimäärästä ja vain yksi henkilö tiesi käyttävänsä sitä suositusten mukaisesti 20µg päivässä.
Tutkimustulosten mukaan usealla ikääntyneellä oli kasvanut riski virheravitsemukselle, joten jatkotutkimushaasteeksi nousi ikääntyneiden ravitsemustilan tutkiminen muissa päivätoimintaa järjestävissä organisaatioissa. Kehittämisehdotukseksi esitetään päivätoimintaan osallistuvien ikääntyneiden ravitsemustilan säännöllistä arviointia ja terveysneuvonnan toteuttamista ikääntyneiden ravitsemussuositusten pohjalta.