Alle yksivuotiaan ravitsemus : Opaslehtinen vanhemmille
Wilska, Hanna; Heikkinen, Elina (2013)
Wilska, Hanna
Heikkinen, Elina
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013112618414
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013112618414
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena on selvittää tämänhetkiset alle yksivuotiaiden ravitsemussuositukset ja niiden pohjalta kehittää vanhemmille opas Mikkelin neuvoloihin ravitsemusneuvonnan tueksi. Äitiys- ja lastenneuvoloiden antama ravitsemusohjaus on lapsiperheiden tärkein tiedon lähde ja avainasemassa hyvien ruokatottumusten opastamisessa perheille.
Hyvä ja riittävä ravitsemus on välttämätöntä lapsen normaalin kehityksen ja hyvinvoinnin kannalta. Hyvän ravitsemuksen lähtökohtia ovat säännöllinen ateriarytmi, monipuolinen ruokavalio ja energiantarvetta vastaava ruokamäärä. Haitalliset elintavat alkavat kehittyä jo varhaislapsuudessa, joten lapsen ravitsemukseen tulee kiinnittää huomiota jo varhaisvaiheessa.
Äidinmaito on parasta mahdollista ravintoa 6 kuukauden ikään saakka ja sen lisäksi vauva tarvitsee vain D-vitamiinia. Kiinteiden ruokien lisääminen ruokavalioon tulee tehdä viimeistään kuuden kuukauden iästä lähtien turvaamaan riittävää energian, proteiinin ja etenkin raudan saantia. Kiinteiden ruokien rinnalla imetystä suositellaan jatkamaan alle yhden vuoden ikään saakka.
Tässä opinnäytetyössä on koottuna tämän hetken ravitsemussuositukset muun muassa imetykseen ja lisäruokien antamiseen liittyen, sekä lisäksi kerrotaan tarkemmin syömisen opettelusta, vauvan ruokien valmistamisesta ja sormiruokailusta. Opinnäytetyön kehittämistuloksena syntyi opas vanhemmille. Oppaasta löytyvät ruokailun perusasiat kuten imettäminen, lisäruokien aloittaminen ja ruokavalion laajentaminen. Vanhemmilla on suuri merkitys lapsen ruokakäyttäytymisen ohjaamisessa ja he tarvitsevat käytännönläheistä tietoa koko perheen terveellisen ravitsemuksen edistämiseksi.
Hyvä ja riittävä ravitsemus on välttämätöntä lapsen normaalin kehityksen ja hyvinvoinnin kannalta. Hyvän ravitsemuksen lähtökohtia ovat säännöllinen ateriarytmi, monipuolinen ruokavalio ja energiantarvetta vastaava ruokamäärä. Haitalliset elintavat alkavat kehittyä jo varhaislapsuudessa, joten lapsen ravitsemukseen tulee kiinnittää huomiota jo varhaisvaiheessa.
Äidinmaito on parasta mahdollista ravintoa 6 kuukauden ikään saakka ja sen lisäksi vauva tarvitsee vain D-vitamiinia. Kiinteiden ruokien lisääminen ruokavalioon tulee tehdä viimeistään kuuden kuukauden iästä lähtien turvaamaan riittävää energian, proteiinin ja etenkin raudan saantia. Kiinteiden ruokien rinnalla imetystä suositellaan jatkamaan alle yhden vuoden ikään saakka.
Tässä opinnäytetyössä on koottuna tämän hetken ravitsemussuositukset muun muassa imetykseen ja lisäruokien antamiseen liittyen, sekä lisäksi kerrotaan tarkemmin syömisen opettelusta, vauvan ruokien valmistamisesta ja sormiruokailusta. Opinnäytetyön kehittämistuloksena syntyi opas vanhemmille. Oppaasta löytyvät ruokailun perusasiat kuten imettäminen, lisäruokien aloittaminen ja ruokavalion laajentaminen. Vanhemmilla on suuri merkitys lapsen ruokakäyttäytymisen ohjaamisessa ja he tarvitsevat käytännönläheistä tietoa koko perheen terveellisen ravitsemuksen edistämiseksi.