Ammattikeittiöiden poistoilmakanavien paloturvallisuus
Kuusniemi, Toni-Pekka (2014)
Kuusniemi, Toni-Pekka
Savonia-ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201402062093
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201402062093
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön taustalla oli Jeven Oy:n, Mikkelin ja Savoniaammattikorkeakoulun
sekä Pelastusopiston hanke. Hankkeella tutkittiin ammattikeittiöiden
poistoilmakanaviston paloturvallisuutta rasvansuodatusjärjestelmän ollessa
toiminnassa todellisessa ammattikeittiöolosuhteessa.
Teoriaa ammattikeittiöiden poistoilmakanavien paloturvallisuudesta selvitettiin
lainsäädäntöä ja kirjallisuutta tutkimalla. Ammattikeittiöiden poistoilmakanavien
paloturvallisuutta tutkittiin mittaamalla ammattikeittiön poistoilmakanaviston likaantumista
sekä tekemällä poistoilmakanavien polttokokeita ammattikeittiön
rasvansuodatusjärjestelmästä kerätyllä rasvalla.
Poistoilmakanaviston likaantumiseen vaikuttivat erityisesti käytettävä keittiölaite
ja aktiivinen käyttöaika sekä valmistettava ruoka. Likaantuminen oli erittäin runsasta
pariloiden ja rasvakeittimien osalta. Likaantuminen ylitti moninkertaisesti
sallitut suositukset jo ennen suositellun vuoden puhdistusvälin umpeutumista.
Polttokokeissa todettiin erittäin runsaan likaantumisen osallistuvan tulipalon leviämiseen
poistoilmakanavistossa tulipalotilanteessa. Likaantumiseen vaikuttivat
myös rasvanpoistojärjestelmän toiminta ja kunnossapito. Toimintakuntoinen ja
asianmukaisesti huollettu rasvanpoistojärjestelmä vähensivät merkittävästi poistoilmakanaviston
likaantumista.
Suositeltu vuosittainen puhdistamisväli todettiin ohjeelliseksi. Puhdistamisväli tulee
määritellä ammattikeittiökohtaisesti. Puhdistaminen voidaan toteuttaa vuotta
harvemminkin poistoilmakanaviston säilyessä puhtaana erityisesti tavanomaisten
liesien ja uunien osalta.
sekä Pelastusopiston hanke. Hankkeella tutkittiin ammattikeittiöiden
poistoilmakanaviston paloturvallisuutta rasvansuodatusjärjestelmän ollessa
toiminnassa todellisessa ammattikeittiöolosuhteessa.
Teoriaa ammattikeittiöiden poistoilmakanavien paloturvallisuudesta selvitettiin
lainsäädäntöä ja kirjallisuutta tutkimalla. Ammattikeittiöiden poistoilmakanavien
paloturvallisuutta tutkittiin mittaamalla ammattikeittiön poistoilmakanaviston likaantumista
sekä tekemällä poistoilmakanavien polttokokeita ammattikeittiön
rasvansuodatusjärjestelmästä kerätyllä rasvalla.
Poistoilmakanaviston likaantumiseen vaikuttivat erityisesti käytettävä keittiölaite
ja aktiivinen käyttöaika sekä valmistettava ruoka. Likaantuminen oli erittäin runsasta
pariloiden ja rasvakeittimien osalta. Likaantuminen ylitti moninkertaisesti
sallitut suositukset jo ennen suositellun vuoden puhdistusvälin umpeutumista.
Polttokokeissa todettiin erittäin runsaan likaantumisen osallistuvan tulipalon leviämiseen
poistoilmakanavistossa tulipalotilanteessa. Likaantumiseen vaikuttivat
myös rasvanpoistojärjestelmän toiminta ja kunnossapito. Toimintakuntoinen ja
asianmukaisesti huollettu rasvanpoistojärjestelmä vähensivät merkittävästi poistoilmakanaviston
likaantumista.
Suositeltu vuosittainen puhdistamisväli todettiin ohjeelliseksi. Puhdistamisväli tulee
määritellä ammattikeittiökohtaisesti. Puhdistaminen voidaan toteuttaa vuotta
harvemminkin poistoilmakanaviston säilyessä puhtaana erityisesti tavanomaisten
liesien ja uunien osalta.