Barns näring och matvanor i Etiopien : Barn 0 - 5 år
Haga, My (2014)
Haga, My
Arcada - Nylands svenska yrkeshögskola
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201403263521
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201403263521
Tiivistelmä
Detta examensarbete ingår i vårdprogrammet på Arcada,Nylands svenska yrkeshögskola. Den etiopiska organisationen PADet samarbetar med Arcada och det är till det samarbetet som det här examensarbetet gjorts. Syftet med studien är att öka medveten-heten så att människan ska kunna påverka sin hälsa. Frågeställningar är Vad påverkas barns näring av i Etiopien? och Hur ser barns matvanor ut i Etiopien? Världshälsoor-ganisationens hälsopromotions program är det teoretiska perspektivet som använts i arbetet. Arbetet är en litteraturstudie, och metoden som används är kvalitativ innehållsanalys med en deduktiv ansats. Resultaten från 13 vetenskapliga artiklars används för att besvara frågeställningarna. Resultaten till den första frågeställningen visar att det finns många faktorer som påverkar barns näring. Speciellt kunskap är en viktig faktor, främst gällande kunskap om näring, hälsa, hygien, traditionella hushållskunskaper, jordbruk, inkomster, utgifter, familjeplanering, äktenskap och miljö. Andra faktorer som påverkar näringen är kulturen i Etiopien och väderförhållanden. Resultatet till den andra fråge-ställningen tyder på att barnen ammas oftast åtminstone upp till två års ålder, barnen introduceras sent till fastföda och att barnens mat i huvudsak består av spannmål och baljväxter. När barn börjar äta fastföda äter de i huvudsak samma mat som resten av familjen. Maten som intas ger inte tillräckligt med näring och energi som barn i denna ålder behöver för utvecklingens skull. This thesis is part of the nursing program at Arcada, University of Applied Sciences. The Ethiopian organization PADet cooperates with Arcada and it is to that cooperation this thesis has been made. The aim of this thesis is to raise awareness so that people can affect their own health. The questions are What affects children's nutrition in Ethiopia? and What do children's food habits in Ethiopia look like? WHO’s health promotion’s program is the theoretical perspective used in the work. The work is a literature review and the method applied is a qualitative content analysis with a deductive approach. The results of 13 scientific articles are used to obtain answers to the questions. The results of articles show that there are many factors that affect children's nutrition, especially knowledge and education are important factors. More knowledge about nutrition, health, hygiene, traditional household skills, agriculture, income, expenditures, family planning, marriage and the environment are needed. Other factors affecting the nutrition are culture and weather. The answers to the second question at issue are that the children are breastfed usually at least up to the age of two, that children are introduced late to solid foods and that the children's food consisting mainly of cereals and legumes. When children start eating solid food, they eat mainly the same food as the rest of the family. Hence, the food that’s eaten does not provide enough nutrition and energy that children of this age need for the growth and for the development.