Elintarvike ja pakkausmateriaalihävikki : Sen synty ja vähentämisen keinot
Saukko, Jaana (2014)
Saukko, Jaana
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201404305418
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201404305418
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä lähdettiin selvittämään Härmä Food Oy:n pizzaosastolla syntyvän hävikin synnyn syitä sekä kehittämään keinoja hävikkien pienentämiseksi. Tutkimuskohteena olivat pizzaosastolla syntyvä elintarvike- sekä pakkausmateriaalihävikki. Hävikkien selvittämiseen ja sen pienentämiseen suurimpina syinä voidaan lukea yrityksen vastuullisen ja kannattavan toiminnan ylläpito.
Elintarviketeollisuuden asiantuntijat jakavat vastuullisuuden seitsemään ulottuvuuteen, joita ovat ympäristö, tuoteturvallisuus, ravitsemus, työhyvinvointi, eläinten hyvinvointi, taloudellinen vastuu sekä paikallisuus, joista merkittävimmiksi voidaan nostaa tuoteturvallisuus, ympäristö sekä taloudellinen vastuu.
Tutkimustuloksia kerättiin havainnoinnin, haastattelujen ja mittausten avulla. Elintarvikehävikin tutkimustulokset kerättiin vuosien 2011–2013 aikana. Pakkausmateriaalihävikin seurannasta yrityksellä ei ollut minkäänlaista käytäntöä, joten seurannan toteuttamiseksi lähdettiin kesällä 2013 kehittämään mallia, jolla voitaisiin saada yrityksessä syntyvän pakkausmateriaalihävikin määrä selville. Pakkausmateriaalihävikin seurantaa jatkettiin 21 viikon ajan.
Hävikin vähentämiseksi pitäisi huolehtia kunnossapidon huolellisesta järjestämisestä ja toteuttamisesta, tuotannonsuunnittelusta, työntekijöiden riittävästä perehdyttämisestä, selkeistä työ- ja käyttöohjeista, huolellisuudesta sekä optimoida leivontaprosessi ja tehdä kone- ja laiteinvestointeja.
Hävikkien syiksi saatiin viisi laajempaa osatekijää, joita olivat koneet ja laitteet, työntekijät, raaka-aineet, tuotanto sekä prosessit. Hävikkiprosentteja ei ikinä saada nollaan, mutta toteuttamalla yllämainittuja keinoja, voidaan hävikit saada mahdollisimman pieniksi. Tärkeää on kuitenkin saada koko henkilökunta osallistumaan ja sitoutumaan hävikin pienentämiseen omalla panostuksellaan.
Elintarviketeollisuuden asiantuntijat jakavat vastuullisuuden seitsemään ulottuvuuteen, joita ovat ympäristö, tuoteturvallisuus, ravitsemus, työhyvinvointi, eläinten hyvinvointi, taloudellinen vastuu sekä paikallisuus, joista merkittävimmiksi voidaan nostaa tuoteturvallisuus, ympäristö sekä taloudellinen vastuu.
Tutkimustuloksia kerättiin havainnoinnin, haastattelujen ja mittausten avulla. Elintarvikehävikin tutkimustulokset kerättiin vuosien 2011–2013 aikana. Pakkausmateriaalihävikin seurannasta yrityksellä ei ollut minkäänlaista käytäntöä, joten seurannan toteuttamiseksi lähdettiin kesällä 2013 kehittämään mallia, jolla voitaisiin saada yrityksessä syntyvän pakkausmateriaalihävikin määrä selville. Pakkausmateriaalihävikin seurantaa jatkettiin 21 viikon ajan.
Hävikin vähentämiseksi pitäisi huolehtia kunnossapidon huolellisesta järjestämisestä ja toteuttamisesta, tuotannonsuunnittelusta, työntekijöiden riittävästä perehdyttämisestä, selkeistä työ- ja käyttöohjeista, huolellisuudesta sekä optimoida leivontaprosessi ja tehdä kone- ja laiteinvestointeja.
Hävikkien syiksi saatiin viisi laajempaa osatekijää, joita olivat koneet ja laitteet, työntekijät, raaka-aineet, tuotanto sekä prosessit. Hävikkiprosentteja ei ikinä saada nollaan, mutta toteuttamalla yllämainittuja keinoja, voidaan hävikit saada mahdollisimman pieniksi. Tärkeää on kuitenkin saada koko henkilökunta osallistumaan ja sitoutumaan hävikin pienentämiseen omalla panostuksellaan.