Elintarvikealan pk-yritysten kehittämistarpeita
Kangas, Helena (2014)
Kangas, Helena
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201404305459
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201404305459
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, minkälaisia kehittämistarpeita on eteläpohjalaisilla ja pohjalaisilla elintarvikealan pienillä sekä keskisuurilla yrityksillä. Tutkimuksessa kartoitettiin myös, minkälaisia palveluita pk-yritykset kaipaavat ulkopuolisilta asiantuntijayrityksiltä.
Tutkimusaineisto kerättiin yhteensä 15 eteläpohjalaiselta ja pohjalaiselta elintarvikealan pieneltä ja keskisuurelta yritykseltä. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina. Haastattelut nauhoitettiin ja litteroitiin tulosten analysoimisen helpottamiseksi.
Tutkimustulosten mukaan suurimmaksi kehittämistarpeeksi nousi resurssipula. Yrityksillä ei ollut mahdollista hankkia kokoaikaista työntekijää tuotekehitykseen ja tuotannon laajentamisen esteeksi nousi raha. Investoinnit ovat liian kalliita pienelle yritykselle. Myyntiin ja markkinointiin kaivattiin lisävoimaa ja -apua henkilöstön kouluttamiseen. Laadunhallintaan liittyviä kehittämistarpeita oli myös henkilöstön kouluttaminen tarkempaan laaduntarkkailuun ja omavalvonnan tarkempi läpikäyminen Oiva-järjestelmän vuoksi. Kansainvälistymisen ja yhteistyön suhteen pk-yritykset kaipaavat tietoa kohdemaasta ja mahdollisista yhteistyökumppaneista. Ulkopuolisilta asiantuntijayrityksiltä kaivataan tiivistä tukiverkostoa pk-yrityksille. Tukiverkosto helpottaisi yritysten kehittymistä ja kasvua.
Tutkimusaineisto kerättiin yhteensä 15 eteläpohjalaiselta ja pohjalaiselta elintarvikealan pieneltä ja keskisuurelta yritykseltä. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina. Haastattelut nauhoitettiin ja litteroitiin tulosten analysoimisen helpottamiseksi.
Tutkimustulosten mukaan suurimmaksi kehittämistarpeeksi nousi resurssipula. Yrityksillä ei ollut mahdollista hankkia kokoaikaista työntekijää tuotekehitykseen ja tuotannon laajentamisen esteeksi nousi raha. Investoinnit ovat liian kalliita pienelle yritykselle. Myyntiin ja markkinointiin kaivattiin lisävoimaa ja -apua henkilöstön kouluttamiseen. Laadunhallintaan liittyviä kehittämistarpeita oli myös henkilöstön kouluttaminen tarkempaan laaduntarkkailuun ja omavalvonnan tarkempi läpikäyminen Oiva-järjestelmän vuoksi. Kansainvälistymisen ja yhteistyön suhteen pk-yritykset kaipaavat tietoa kohdemaasta ja mahdollisista yhteistyökumppaneista. Ulkopuolisilta asiantuntijayrityksiltä kaivataan tiivistä tukiverkostoa pk-yrityksille. Tukiverkosto helpottaisi yritysten kehittymistä ja kasvua.