Naudanlihan suoramyynti Virtasen tilalla
Virtanen, Mikko (2014)
Virtanen, Mikko
Hämeen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405055720
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405055720
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantajana toimivat Lasse ja Erja Virtanen Somerolta. Opinnäytetyö koski työn kirjoittajan Mikko Virtasen kotitilaa. Tilan lähtökohtana on noin 130 lihanautaa, ternivasikasta teuraaksi periaatteella. Karja on pääosin maitorotuisia ja liharoturisteytyssonneja. Tilalla kasvatetaan myös teurashiehoja. Työn tarkoituksena oli selvittää naudanlihan suoramyynnin mahdollisuuksia, vaatimuksia ja haasteita. Näitä asioita työssä käsitellään niin lainsäädännön, viranomaisten kuin kannattavuuden kannalta. Työ toteutettiin selvittämällä vaatimuksia ja tekemällä laskelmia. Tarkoituksena oli koota yhteen pakettiin tieto mitä suoramyynti vaatii, sillä tähän asti tietoa ollut vaikea löytää yhdestä paikasta. Teoriana käytettiin uutta alan materiaalia johtuen siitä, että lainsäädäntö muuttuu usein ja tieto vanhentuu. Työn tuloksena selvisi, että suoramyynti on tilalla mahdollinen vaihtoehto ja suuri merkitys on sillä, että lihaa ei tilalla käsitellä vaan se on tarkoitus ainoastaan myydä. Jos kyseessä olisi esimerkiksi tilateurastamo tai edes lihaleikkaamo olisivat vaatimukset paljon kovemmat. Silloin myös käyttö-asteen ja myyntivolyymien pitäisi olla aivan eri tasolla, jotta toiminta olisi taloudellisesti järkevää. Isossa osassa tätä työtä on omavalvontasuunnitelma, joka kuvastaa toiminnan kokonaisuudessaan sekä kertoo, miten eri tilanteihin on varauduttu. Työssä tehtyjen laskelmien lähtökohtana on ollut hieho, joka lähti tilalta teuraaksi ja siitä saatuja tietoja käytettiin hyväksi.