Kestävä kehitys Savonlinnan ammatti- ja aikuisopiston ruokatuotannon opetuksessa
Sairanen, Riitta (2009)
Sairanen, Riitta
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002092040
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002092040
Tiivistelmä
Opinnäytetyöni tavoitteena oli tutkia, miten Savonlinnan ammatti- ja aikuisopiston majoitus- ja ravitsemusalan opiskelijat ymmärtävät kestävän kehityksen määritelmän. Lähtökohtana oli selvittää määritelmän lisäksi, miten opiskelijat pystyvät toteuttamaan kestävän kehityksen vaatimia toimintaperiaatteita opinnoissaan. Työssäni tarkastelin myös, miten Savonlinnan ammatti- ja aikuisopiston henkilöstö näkee kestävän kehityksen toteutuksen mahdollisuudet. Tarkoituksena oli saada esille soveltavaa tietoa kestävästä kehityksestä. Opinnäytetyössäni keskityn lähinnä kestävän kehityksen ekologiseen ulottuvuuteen.
Tutkimusaineisto kerättiin 24.8. – 20.11.2009 välisenä ajanjaksolla. Tutkimusjoukkona oli 18 ruokatuotannon toisen vuosikurssin opiskelijaa. Kestävän kehityksen orientaatiojakson (ravintola-keittiötoiminnot) jälkeen opiskelijoiden näkemyksiä tutkittiin kyselylomakkeella. Henkilöstön näkökulmaa tutkittiin puolistrukturoiduin haastatteluin. Tutkimukseni on pääasiassa laadullinen tutkimus.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että kestävän kehityksen määritelmä ja sen toteutus eivät ole selviä opiskelijoille. Opiskelijat eivät ymmärrä, mitä kaikkea kestävä kehitys pitää sisällään ja kuinka laaja-alainen määritelmä se on. Myös opettaja tarvitsee konkreetteja työvälineitä kestävän kehityksen opettamisessa. Opettajan tulee osata yhdistää tietonsa opetukseen sekä myös vastata opetuksellaan opetussuunnitelman haasteisiin. Vastauksissa painottui kestävän kehityksen taloudellinen näkökulma niin opiskelijoilla kuin henkilöstölläkin.
Kestävään kehitykseen liittyvän kasvatuksen tavoitteena on kasvattaa ihmisiä, joilla on halu ja kyky vaikuttaa yhteisen kestävän tulevaisuuden rakentumiseen oman elämänsä eri vaiheissa ja rooleissa. Koulujen ja eri oppilaitosten haasteena onkin luoda kestävän kehityksen oppimiselle ja omaksumi-selle suotuisa ympäristö. Kestävä kehitys on yksi merkittävimpiä oppimisen haasteita tulevaisuudessa.
Tutkimusaineisto kerättiin 24.8. – 20.11.2009 välisenä ajanjaksolla. Tutkimusjoukkona oli 18 ruokatuotannon toisen vuosikurssin opiskelijaa. Kestävän kehityksen orientaatiojakson (ravintola-keittiötoiminnot) jälkeen opiskelijoiden näkemyksiä tutkittiin kyselylomakkeella. Henkilöstön näkökulmaa tutkittiin puolistrukturoiduin haastatteluin. Tutkimukseni on pääasiassa laadullinen tutkimus.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että kestävän kehityksen määritelmä ja sen toteutus eivät ole selviä opiskelijoille. Opiskelijat eivät ymmärrä, mitä kaikkea kestävä kehitys pitää sisällään ja kuinka laaja-alainen määritelmä se on. Myös opettaja tarvitsee konkreetteja työvälineitä kestävän kehityksen opettamisessa. Opettajan tulee osata yhdistää tietonsa opetukseen sekä myös vastata opetuksellaan opetussuunnitelman haasteisiin. Vastauksissa painottui kestävän kehityksen taloudellinen näkökulma niin opiskelijoilla kuin henkilöstölläkin.
Kestävään kehitykseen liittyvän kasvatuksen tavoitteena on kasvattaa ihmisiä, joilla on halu ja kyky vaikuttaa yhteisen kestävän tulevaisuuden rakentumiseen oman elämänsä eri vaiheissa ja rooleissa. Koulujen ja eri oppilaitosten haasteena onkin luoda kestävän kehityksen oppimiselle ja omaksumi-selle suotuisa ympäristö. Kestävä kehitys on yksi merkittävimpiä oppimisen haasteita tulevaisuudessa.