Luonnontuotteiden käyttö Pohjois-Savon ravitsemisliikkeissä
Karvonen, Riikka (2014)
Karvonen, Riikka
Savonia-ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405137548
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405137548
Tiivistelmä
Luonnontuotteilla tarkoitetaan sellaisenaan tai jalostettuna hyödynnettäviä luonnonvaraisena tai puoliviljeltynä kasvavia kasveja ja sieniä sekä eräiden puiden sivutuotteita ja maaperän aineksia. Luonnontuotteet jaetaan neljään kategoriaan; luonnonmarjat, luonnonsienet, luonnonyrtit ja erikoisluonnontuotteet. Opinnäytetyössä keskitytään syötäväksi kelpaavien kotimaisten luonnontuotteiden käyttöön ja tutkimus on rajattu koskemaan Pohjois-Savon maakunnassa sijaitsevia ravitsemisliikkeitä.
Opinnäytetyön tavoitteena on tutkia luonnontuotteiden käyttöä Pohjois-Savon ravitsemisliikkeissä, jotta voidaan kartoittaa Pohjois-Savon luonnontuotealan nykytilaa. Tutkimus toteutettiin keväällä 2014 sähköisellä kyselylomakkeella ja suunnattiin Pohjois-Savon maakunnassa toimiville ravitsemisliikkeille. Kyselyyn vastasi 47 henkilöä ja vastausprosentiksi muodostui 14%. Suuri osa vastanneista hyödyntää luonnonmarjoja ja -sieniä toiminnassaan. Myös luonnonyrttejä ja erikoisluonnontuotteita hyödyntäviä ravitsemisliikkeitä löytyi vastaajien joukosta.
Suosituimpia luonnonmarjoja tutkimuksen mukaan ovat mustikka, puolukka, karpalo, vadelma ja lakka. Vastaajien keskuudessa käytetyimpiä luonnonsieniä ovat suppilovahvero, rouskut, keltavahvero eli kantarelli, herkkutatti, mustatorvisieni, muut tatit, haperot sekä korvasieni. Luonnonyrteistä suosituimmiksi kyselyssä nousivat nokkonen, marjojen lehdet, erilaiset kukat ja niiden lehdet, havupuiden havut ja kerkät sekä maitohorsma. Erikoisluonnontuotteista ainoastaan koivun mahlaa hyödynnetään kyselyyn vastanneiden keskuudessa. Luonnontuotteita käytetään yleisimmin tuoreena, pakasteena ja kuivattuna ja niitä hankitaan ravitsemisliikkeisiin tukusta, suoraan poimijoilta, paikallisilta yrityksiltä sekä itse keräämällä. Tulevaisuudessa luonnontuotteiden käyttöhalukkuus pysyy samana tai jopa lisääntyy. Suurimpia ongelmia luonnontuotealalla on luonnontuotteiden saatavuuden vaikeudet, tietotaidon puuttuminen esimerkiksi reseptiikan osalta sekä liian vähäinen yhteistyö luonnontuotealan toimijoiden välillä.
Tutkimuksen tulokset tuovat alueen luonnontuotealan toimijoiden käyttöön tarpeellista tietoa, jonka avulla pystytään korjaamaan luonnontuotealan ongelmakohtia ja kehittämään toimintaa. Tutkimustuloksien avulla pystytään toivottavasti parantamaan luonnontuotteiden käyttöä tulevaisuudessa, jotta mahdollisimman paljon luonnontuotteista päätyisi hyötykäyttöön eikä jäisi metsiin pilaantumaan.
Opinnäytetyön tavoitteena on tutkia luonnontuotteiden käyttöä Pohjois-Savon ravitsemisliikkeissä, jotta voidaan kartoittaa Pohjois-Savon luonnontuotealan nykytilaa. Tutkimus toteutettiin keväällä 2014 sähköisellä kyselylomakkeella ja suunnattiin Pohjois-Savon maakunnassa toimiville ravitsemisliikkeille. Kyselyyn vastasi 47 henkilöä ja vastausprosentiksi muodostui 14%. Suuri osa vastanneista hyödyntää luonnonmarjoja ja -sieniä toiminnassaan. Myös luonnonyrttejä ja erikoisluonnontuotteita hyödyntäviä ravitsemisliikkeitä löytyi vastaajien joukosta.
Suosituimpia luonnonmarjoja tutkimuksen mukaan ovat mustikka, puolukka, karpalo, vadelma ja lakka. Vastaajien keskuudessa käytetyimpiä luonnonsieniä ovat suppilovahvero, rouskut, keltavahvero eli kantarelli, herkkutatti, mustatorvisieni, muut tatit, haperot sekä korvasieni. Luonnonyrteistä suosituimmiksi kyselyssä nousivat nokkonen, marjojen lehdet, erilaiset kukat ja niiden lehdet, havupuiden havut ja kerkät sekä maitohorsma. Erikoisluonnontuotteista ainoastaan koivun mahlaa hyödynnetään kyselyyn vastanneiden keskuudessa. Luonnontuotteita käytetään yleisimmin tuoreena, pakasteena ja kuivattuna ja niitä hankitaan ravitsemisliikkeisiin tukusta, suoraan poimijoilta, paikallisilta yrityksiltä sekä itse keräämällä. Tulevaisuudessa luonnontuotteiden käyttöhalukkuus pysyy samana tai jopa lisääntyy. Suurimpia ongelmia luonnontuotealalla on luonnontuotteiden saatavuuden vaikeudet, tietotaidon puuttuminen esimerkiksi reseptiikan osalta sekä liian vähäinen yhteistyö luonnontuotealan toimijoiden välillä.
Tutkimuksen tulokset tuovat alueen luonnontuotealan toimijoiden käyttöön tarpeellista tietoa, jonka avulla pystytään korjaamaan luonnontuotealan ongelmakohtia ja kehittämään toimintaa. Tutkimustuloksien avulla pystytään toivottavasti parantamaan luonnontuotteiden käyttöä tulevaisuudessa, jotta mahdollisimman paljon luonnontuotteista päätyisi hyötykäyttöön eikä jäisi metsiin pilaantumaan.