Ruokamatkailu Tanskassa & Norjassa
Nurvala, Emma (2014)
Nurvala, Emma
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405147942
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405147942
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on tehty RUOKA & MATKAILU -hankkeen toimeksiannosta. Työ käsittelee ruokamatkailua ja tavoitteena on tarkastella Norjan ja Tanskan ruokamatkailun nykytilaa ja kehityssuunnitelmia benchmarking -menetelmän avulla. Norja ja Tanska ovat Suomen kilpailijamaita läheisen sijaintinsa ja samantyyppisen matkailutarjontansa vuoksi, joten juuri näiden maiden tarkastelu on perusteltua, kun halutaan kehittää Suomen ruokamatkailua.
Ruokamatkailun suosio on ollut viime vuosina kasvussa ja yhä useampi matkailija valitsee matkakohteensa ruokatarjonnan perusteella. Opinnäytetyön tietoperustassa käsitellään ruokamatkailua yleisesti, ruokamatkailua Suomessa sekä trendien merkitystä. Lisäksi käydään läpi keskeisiä käsitteitä, kuten slow food ja lähiruoka sekä esitellään tutkimuksen kohteena olevat maat eli Norja ja Tanska.
Tutkimusmenetelmänä on benchmarking eli vertailuanalyysi. Tutkimus on toteutettu lähinnä olemassa olevia kirjallisia lähteitä, kuten tieteellisiä artikkeleita ja muuta alan kirjallisuutta tutkimalla ja kokoamalla. Lisäksi tutkimukseen on sisällytetty osuus, jossa tutkitaan kuluttajan silmin, minkälaista tietoa ruokamatkailusta Norjassa ja Tanskassa on mahdollista löytää internetistä sekä mobiilisovelluksista.
Työn tutkimustuloksista käy ilmi, että ruokamatkailuun on panostettu melko paljon sekä Norjassa että Tanskassa, mutta parantamisen varaakin olisi vielä. Työn lopussa pohditaan tutkimustuloksia ja niiden luotettavuutta sekä esitetään muutamia mahdollisia jatkotutkimusaiheita.
Ruokamatkailun suosio on ollut viime vuosina kasvussa ja yhä useampi matkailija valitsee matkakohteensa ruokatarjonnan perusteella. Opinnäytetyön tietoperustassa käsitellään ruokamatkailua yleisesti, ruokamatkailua Suomessa sekä trendien merkitystä. Lisäksi käydään läpi keskeisiä käsitteitä, kuten slow food ja lähiruoka sekä esitellään tutkimuksen kohteena olevat maat eli Norja ja Tanska.
Tutkimusmenetelmänä on benchmarking eli vertailuanalyysi. Tutkimus on toteutettu lähinnä olemassa olevia kirjallisia lähteitä, kuten tieteellisiä artikkeleita ja muuta alan kirjallisuutta tutkimalla ja kokoamalla. Lisäksi tutkimukseen on sisällytetty osuus, jossa tutkitaan kuluttajan silmin, minkälaista tietoa ruokamatkailusta Norjassa ja Tanskassa on mahdollista löytää internetistä sekä mobiilisovelluksista.
Työn tutkimustuloksista käy ilmi, että ruokamatkailuun on panostettu melko paljon sekä Norjassa että Tanskassa, mutta parantamisen varaakin olisi vielä. Työn lopussa pohditaan tutkimustuloksia ja niiden luotettavuutta sekä esitetään muutamia mahdollisia jatkotutkimusaiheita.