Päiväkoti-ikäisen lapsen ravitsemus ja ravitsemussuositusten toteutuminen Hyrynsalmen ryhmäperhepäiväkodeissa
Kovalainen, Jaana (2007)
Kovalainen, Jaana
Kajaanin ammattikorkeakoulu
2007
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002182326
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002182326
Tiivistelmä
Ravitsemussuositusten mukaan päivähoidossa tulisi tarjota aterioita niin, että ne kattavat 2/3 kokopäivähoidossa
olevan lapsen ja 1/3 osapäivähoidossa olevan lapsen ravinnon tarpeesta. Hyrynsalmen ryhmäpäiväkoteihin toimitetaan
lounasruoka kirkonkylän tuotantokeittiöstä, joka sijaitsee palvelukeskuksessa. Ryhmäperhepäiväkotien
lounasruoka valmistetaan tuotantokeittiössä käytössä olevan kuuden viikon kiertävän ruokalistan mukaan. Aamupalan
ja välipalan valmistamisesta vastaavat ryhmäperhepäiväkotien hoitajat. Päiväkodeissa tarjottavan ruoan
ravitsemuksellista laatua ei ole aikaisemmin tutkittu ravintolaskentaohjelmilla. Myös ruoan tilaamisessa ja lähettämisessä
on esiintynyt ongelmia johtuen siitä, että ruokien annoskoot ovat määrittelemättä. Tämän opinnäytetyön
tarkoituksena oli selvittää ravitsemussuositusten toteutuminen Hyrynsalmen kunnan ryhmäperhepäiväkodeissa
ja samalla määrittää suuntaa-antavat annoskoot, jotta ruokien tilaaminen ja toimittaminen selkiintyisi. Lisäksi
tavoitteena oli laatia päiväkoti-ikäisen lapsen ravitsemusta käsittelevä ohjelehtinen perhepäivähoidon ohjaajalle,
perhepäivähoitajille ja kaikille niille, jotka työskentelevät päiväkoti-ikäisen lapsen kanssa.
Lasten energian, energiaravintoaineiden, vitamiinien ja kivennäis- ja hivenaineiden saanti laskettiin Aterixravintolaskentaohjelmalla
ja tuloksia verrattiin 3 –5 vuotiaiden lasten ravitsemussuosituksiin. Laskelmia tehtäessä
arvioitiin kirjallisuuden ja aikuisten annoskokojen avulla myös lasten annoskoot, jotka syötettiin Aterixohjelmaan.
Laskelmien perusteella energian, hiilihydraattien ja proteiinien saanti oli suositusten mukaisia. Rasvan
ja suolan saannissa oli pientä poikkeamaa suosituksiin verrattuna. Vitamiinien sekä kivennäisaineiden saanti oli
lähes suositusten mukaista. Näin ollen myös suuntaa-antavat annoskoot olivat sopivia takaamaan riittävän ravintoaineiden
saannin 3 – 5 vuotiailla lapsilla. Ruokalista ja raaka-ainevalinnat ovat lähes ravitsemussuositusten mukaisia.
Päiväkoti-ikäisen lapsen ravitsemukseen liittyvä opas laadittiin opinnäytetyön teoriaosassa käsiteltyjä tietoja
hyödyntäen ja valiten oppaaseen ravitsemuksen kannalta keskeisimmät asiat.
Tutkimuksen tuloksia voidaan pitää suuntaa antavina, sillä ravintosisällön laskemiseen liittyy aina virhemahdollisuuksia.
Laskelmien avulla saatuja suuntaa-antavia annoskokoja voidaan kuitenkin käyttää hyödyksi ryhmäperhepäiväkotien
ruokatilauksissa. Ruokatottumusten oppivuodet –oppaan avulla perhepäivähoitajat voivat kerrata
keskeisimmät asiat päiväkoti-ikäisen lapsen ravitsemuksesta sekä yleisimmistä erityisruokavaliosta. Opasta voidaan
tarvittaessa antaa lasten vanhemmille sekä kaikille niille, jotka työskentelevät päiväkoti-ikäisen lapsen kanssa.
olevan lapsen ja 1/3 osapäivähoidossa olevan lapsen ravinnon tarpeesta. Hyrynsalmen ryhmäpäiväkoteihin toimitetaan
lounasruoka kirkonkylän tuotantokeittiöstä, joka sijaitsee palvelukeskuksessa. Ryhmäperhepäiväkotien
lounasruoka valmistetaan tuotantokeittiössä käytössä olevan kuuden viikon kiertävän ruokalistan mukaan. Aamupalan
ja välipalan valmistamisesta vastaavat ryhmäperhepäiväkotien hoitajat. Päiväkodeissa tarjottavan ruoan
ravitsemuksellista laatua ei ole aikaisemmin tutkittu ravintolaskentaohjelmilla. Myös ruoan tilaamisessa ja lähettämisessä
on esiintynyt ongelmia johtuen siitä, että ruokien annoskoot ovat määrittelemättä. Tämän opinnäytetyön
tarkoituksena oli selvittää ravitsemussuositusten toteutuminen Hyrynsalmen kunnan ryhmäperhepäiväkodeissa
ja samalla määrittää suuntaa-antavat annoskoot, jotta ruokien tilaaminen ja toimittaminen selkiintyisi. Lisäksi
tavoitteena oli laatia päiväkoti-ikäisen lapsen ravitsemusta käsittelevä ohjelehtinen perhepäivähoidon ohjaajalle,
perhepäivähoitajille ja kaikille niille, jotka työskentelevät päiväkoti-ikäisen lapsen kanssa.
Lasten energian, energiaravintoaineiden, vitamiinien ja kivennäis- ja hivenaineiden saanti laskettiin Aterixravintolaskentaohjelmalla
ja tuloksia verrattiin 3 –5 vuotiaiden lasten ravitsemussuosituksiin. Laskelmia tehtäessä
arvioitiin kirjallisuuden ja aikuisten annoskokojen avulla myös lasten annoskoot, jotka syötettiin Aterixohjelmaan.
Laskelmien perusteella energian, hiilihydraattien ja proteiinien saanti oli suositusten mukaisia. Rasvan
ja suolan saannissa oli pientä poikkeamaa suosituksiin verrattuna. Vitamiinien sekä kivennäisaineiden saanti oli
lähes suositusten mukaista. Näin ollen myös suuntaa-antavat annoskoot olivat sopivia takaamaan riittävän ravintoaineiden
saannin 3 – 5 vuotiailla lapsilla. Ruokalista ja raaka-ainevalinnat ovat lähes ravitsemussuositusten mukaisia.
Päiväkoti-ikäisen lapsen ravitsemukseen liittyvä opas laadittiin opinnäytetyön teoriaosassa käsiteltyjä tietoja
hyödyntäen ja valiten oppaaseen ravitsemuksen kannalta keskeisimmät asiat.
Tutkimuksen tuloksia voidaan pitää suuntaa antavina, sillä ravintosisällön laskemiseen liittyy aina virhemahdollisuuksia.
Laskelmien avulla saatuja suuntaa-antavia annoskokoja voidaan kuitenkin käyttää hyödyksi ryhmäperhepäiväkotien
ruokatilauksissa. Ruokatottumusten oppivuodet –oppaan avulla perhepäivähoitajat voivat kerrata
keskeisimmät asiat päiväkoti-ikäisen lapsen ravitsemuksesta sekä yleisimmistä erityisruokavaliosta. Opasta voidaan
tarvittaessa antaa lasten vanhemmille sekä kaikille niille, jotka työskentelevät päiväkoti-ikäisen lapsen kanssa.