Aasialaisen ruoan merkitys kainuulaiselle ravintola-asiakkaalle
Kuittinen, Päivi (2007)
Kuittinen, Päivi
Kajaanin ammattikorkeakoulu
2007
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002122169
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002122169
Tiivistelmä
Aasialainen ruoka tuli Suomeen 1950-luvulla ja on kasvattanut suosiotaan siitä lähtien. Se on liitetty usein myös
ruokatrendeihin. Suomalaiset pitävät etenkin thaimaalaisesta keittiöstä; ja muun muassa japanilainen sushi on
ruokalajina yhä kiinnostavampi. Aasialaisen ruoan ja kulttuurin suosio näkyy myös jokapäiväisessä elämässä, sillä
aasialaisuus on esillä muun muassa mediassa ja ruokakaupoissa.
Tämä opinnäytetyö käsittelee kainuulaisten näkemyksiä aasialaisesta ruoasta ja kulttuurista. Tutkimus toteutettiin
laadullisena tutkimuksena teemahaastattelujen avulla. Kainuusta löytyy muutamia aasialaisia, lähinnä kiinalaisia
ravintoloita. Haastatteluja tehtiin yhdessä kiinalaisessa ravintolassa, Sotkamon Golden Dragonissa ja Kajaanin
Amican ravintola Pedaköökissä, jossa oli tutkimuksen aikaan thaimaalaiset teemapäivät. Tutkimus toteutettiin,
jotta saataisiin selville, miten kainuulaisten asiakkaiden odotukset ja mielikuvat aasialaisesta ruoasta vastaavat todellisuutta.
Tutkimustuloksissa selvisi kainuulaisten olevan kiinnostuneita aasialaisesta ruoasta ja kulttuurista, vaikka aiheesta
ei ollut paljon tietoa. Tietoa kyllä löytyi, mutta se oli pirstaleista: jokainen tiesi jotakin. Aasialaiselta ruoalta odotettiin
eksoottisuutta ja erilaisuutta. Tutkimuskohteissa tarjottu ruoka vastasi pääsääntöisesti asiakkaiden odotuksia.
Aasiaan liitettiin erilaisia mielikuvia, kuten ystävälliset ihmiset ja mausteinen ruoka. Mielikuvat saattoivat olla
myös vastakkain aseteltuja, sillä toisaalta Aasiaan liitettiin kiireettömyys ja toisaalta kiireinen elämäntapa. Aasiaan
liittyi myös joitakin ennakkoluuloja, mutta mielipiteet aasialaisesta ruoasta olivat lähes poikkeuksetta positiivisia.
ruokatrendeihin. Suomalaiset pitävät etenkin thaimaalaisesta keittiöstä; ja muun muassa japanilainen sushi on
ruokalajina yhä kiinnostavampi. Aasialaisen ruoan ja kulttuurin suosio näkyy myös jokapäiväisessä elämässä, sillä
aasialaisuus on esillä muun muassa mediassa ja ruokakaupoissa.
Tämä opinnäytetyö käsittelee kainuulaisten näkemyksiä aasialaisesta ruoasta ja kulttuurista. Tutkimus toteutettiin
laadullisena tutkimuksena teemahaastattelujen avulla. Kainuusta löytyy muutamia aasialaisia, lähinnä kiinalaisia
ravintoloita. Haastatteluja tehtiin yhdessä kiinalaisessa ravintolassa, Sotkamon Golden Dragonissa ja Kajaanin
Amican ravintola Pedaköökissä, jossa oli tutkimuksen aikaan thaimaalaiset teemapäivät. Tutkimus toteutettiin,
jotta saataisiin selville, miten kainuulaisten asiakkaiden odotukset ja mielikuvat aasialaisesta ruoasta vastaavat todellisuutta.
Tutkimustuloksissa selvisi kainuulaisten olevan kiinnostuneita aasialaisesta ruoasta ja kulttuurista, vaikka aiheesta
ei ollut paljon tietoa. Tietoa kyllä löytyi, mutta se oli pirstaleista: jokainen tiesi jotakin. Aasialaiselta ruoalta odotettiin
eksoottisuutta ja erilaisuutta. Tutkimuskohteissa tarjottu ruoka vastasi pääsääntöisesti asiakkaiden odotuksia.
Aasiaan liitettiin erilaisia mielikuvia, kuten ystävälliset ihmiset ja mausteinen ruoka. Mielikuvat saattoivat olla
myös vastakkain aseteltuja, sillä toisaalta Aasiaan liitettiin kiireettömyys ja toisaalta kiireinen elämäntapa. Aasiaan
liittyi myös joitakin ennakkoluuloja, mutta mielipiteet aasialaisesta ruoasta olivat lähes poikkeuksetta positiivisia.