Opas painonhallintaan ja terveellisiin elämäntapoihin : Case Hyvinvointikeskus Hytke
Paananen, Kerttu (2014)
Paananen, Kerttu
Savonia-ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405239514
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405239514
Tiivistelmä
Tässä toiminnallisessa opinnäytetyössä toteutin pienen painonhallintaoppaan ja reseptikoosteen. Työn toimeksiantajana toimi Hyvinvointikeskus Hytke ja painonhallintaoppaan kohderyhmänä oli Hytkeen painonhallintaryhmä. Oppaassa käsittelin pysyvän painon pudotuksen ja terveellisen syömisen periaatteita. Terveellistä syömistä havain-nollistin mallipäivien avulla. Reseptikoosteeseen kokosin terveellisiä reseptejä, jotka olivat helppoja valmistaa, hy-vänmakuisia ja raaka-aineet olivat tuttuja ja helposti saatavilla.
Teoreettiseen viitekehykseen kokosin keskeisiä asioita painonhallinnasta, lihavuuden ja ylipainon määritelmän, kävin lävitse suomalaiset ravitsemussuositukset ja vertailin erilaisia dieettejä. Dieettien vertailun halusin teoreettiseen viitekehykseen, koska monet laihduttajat kokeilevat erilaisia dieettejä ja halusin tutkia, voiko jollain tämän hetken suositulla dieetillä saavuttaa pysyviä laihdutustuloksia. Viitekehyksessä kävin lävitse myös ravitsemusneuvonnan periaatteita, koska painonhallintaopasta tullaan käyttämään ravitsemusneuvonnan tukena.
Paino on elintapojen tasapainotila. Jos jokin elintavoissa muuttuu, painokin muuttuu – joko huonompaan tai parempaan. Vain pysyvät elintapamuutokset voivat saada aikaan pysyviä painonmuutoksia. Suomalaisten paino, painoindeksi ja vyötärön ympärys kasvoivat 1970 – luvulta aina 1990 – luvulle. Kuitenkin nuorten ja lasten keskuudessa lihavuus ja liikapainoisuus ovat lisääntyneet. Suomalaiset ravitsemussuositukset korostavat terveyttä edistävän ruokavalion kokonaisuutta. Suositusten mukainen ruokavalio on monipuolinen ja vaihteleva, mikä mahdollistaa terveellisen ja maukkaan ruuan.
Teoreettiseen viitekehykseen kokosin keskeisiä asioita painonhallinnasta, lihavuuden ja ylipainon määritelmän, kävin lävitse suomalaiset ravitsemussuositukset ja vertailin erilaisia dieettejä. Dieettien vertailun halusin teoreettiseen viitekehykseen, koska monet laihduttajat kokeilevat erilaisia dieettejä ja halusin tutkia, voiko jollain tämän hetken suositulla dieetillä saavuttaa pysyviä laihdutustuloksia. Viitekehyksessä kävin lävitse myös ravitsemusneuvonnan periaatteita, koska painonhallintaopasta tullaan käyttämään ravitsemusneuvonnan tukena.
Paino on elintapojen tasapainotila. Jos jokin elintavoissa muuttuu, painokin muuttuu – joko huonompaan tai parempaan. Vain pysyvät elintapamuutokset voivat saada aikaan pysyviä painonmuutoksia. Suomalaisten paino, painoindeksi ja vyötärön ympärys kasvoivat 1970 – luvulta aina 1990 – luvulle. Kuitenkin nuorten ja lasten keskuudessa lihavuus ja liikapainoisuus ovat lisääntyneet. Suomalaiset ravitsemussuositukset korostavat terveyttä edistävän ruokavalion kokonaisuutta. Suositusten mukainen ruokavalio on monipuolinen ja vaihteleva, mikä mahdollistaa terveellisen ja maukkaan ruuan.