Rantsilan kunnan Keskuskeittiön ruokalistan ravintosisältö ja Rantsilan vuodeosaston vanhusten ravinnonsaannin seuranta
Päätalo, Sanna (2007)
Päätalo, Sanna
Kajaanin ammattikorkeakoulu
2007
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002122180
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002122180
Tiivistelmä
Tämä työ on toiminnallinen opinnäytetyö ja toimeksiantaja on Rantsilan kunnan Keskuskeittiö. Opinnäytetyön
tutkimustehtävänä oli selvittää Rantsilan kunnan Keskuskeittiön kiertävän ruokalistan ravitsemuksellinen
sisältö ja Rantsilan vuodeosaston vanhusten ravinnon saantia.
Ruokalistan ravitsemuksellinen sisältö laskettiin Aterix -ravintolaskentaohjelmalla ja tuloksia verrattiin vanhusten
ravitsemussuosituksiin. Vanhusten ravinnon saantia selvitettiin järjestämällä ruokailun seuranta Rantsilan
vuodeosastolla. Seurannassa oli mukana vain 40 % vuodeosaaston potilaista, koska ruokailun seuranta
on erittäin aikaa vievää työtä. Ruokailun seurantaan osallistuneista puolet olivat sosemaisen ja puolet kiinteän
ruuan syöjiä. Tulokset osoittivat, että viiden viikon kiertävä ruokalista oli ravitsemuksellisesti hyvä, mikäli
asiakkaat syövät annoskoon verran ruokaa. Kuitenkin joitakin yksittäisiä huomioon otettavia asioita ilmeni
tuloksista, kuten D -vitamiinin alhainen saanti ravinnosta. Vanhusten ruokailun seurannan tuloksista ilmeni,
että vanhukset saavat hieman liian vähän energiaa ja ravintoaineita ravinnosta. Lisäksi sosemaisen ruuan
syöjien tulokset olivat paljon heikommat, kuin kiinteän ruuan syöjien.
Ravitsemushoidossa ruokapalveluhenkilökunnan tehtäviin kuuluu huolehtia siitä, että ruuan ravitsemuksellinen
sisältö on hyvä ja se vastaa suosituksia. Ruokalistan ravintosisältölaskelmien avulla ruokapalveluhenkilökunta
sai tiedon tarjottavan ruuan ravitsemuksellisesta sisällöstä. Ruokalistan ravintosisältölaskelmia voidaan
käyttää jatkossa hyödyksi ruokalistasuunnittelussa. Hoitohenkilökunnan tehtäviin kuuluu ravitsemushoidon
osalta muun muassa vanhusten ruokailun seuranta. Rantsilan vuodeosastolla ei ole aikaisemmin järjestetty
ruokailun seurantaa kirjallisesti, joten järjestetyllä ruokailun seurannalla saatiin suuntaa antavaa tietoa
vanhusten ravinnon saannista. Ruokailun seurannan tuloksia voidaan käyttää jatkossa hyödyksi potilaiden
ravitsemustilan arvioinnissa ja ruokapalveluhenkilökunta voi käyttää tuloksia apuna ruokalistasuunnittelussa,
erityisesti sosemaisen ruokavalion osalta.
tutkimustehtävänä oli selvittää Rantsilan kunnan Keskuskeittiön kiertävän ruokalistan ravitsemuksellinen
sisältö ja Rantsilan vuodeosaston vanhusten ravinnon saantia.
Ruokalistan ravitsemuksellinen sisältö laskettiin Aterix -ravintolaskentaohjelmalla ja tuloksia verrattiin vanhusten
ravitsemussuosituksiin. Vanhusten ravinnon saantia selvitettiin järjestämällä ruokailun seuranta Rantsilan
vuodeosastolla. Seurannassa oli mukana vain 40 % vuodeosaaston potilaista, koska ruokailun seuranta
on erittäin aikaa vievää työtä. Ruokailun seurantaan osallistuneista puolet olivat sosemaisen ja puolet kiinteän
ruuan syöjiä. Tulokset osoittivat, että viiden viikon kiertävä ruokalista oli ravitsemuksellisesti hyvä, mikäli
asiakkaat syövät annoskoon verran ruokaa. Kuitenkin joitakin yksittäisiä huomioon otettavia asioita ilmeni
tuloksista, kuten D -vitamiinin alhainen saanti ravinnosta. Vanhusten ruokailun seurannan tuloksista ilmeni,
että vanhukset saavat hieman liian vähän energiaa ja ravintoaineita ravinnosta. Lisäksi sosemaisen ruuan
syöjien tulokset olivat paljon heikommat, kuin kiinteän ruuan syöjien.
Ravitsemushoidossa ruokapalveluhenkilökunnan tehtäviin kuuluu huolehtia siitä, että ruuan ravitsemuksellinen
sisältö on hyvä ja se vastaa suosituksia. Ruokalistan ravintosisältölaskelmien avulla ruokapalveluhenkilökunta
sai tiedon tarjottavan ruuan ravitsemuksellisesta sisällöstä. Ruokalistan ravintosisältölaskelmia voidaan
käyttää jatkossa hyödyksi ruokalistasuunnittelussa. Hoitohenkilökunnan tehtäviin kuuluu ravitsemushoidon
osalta muun muassa vanhusten ruokailun seuranta. Rantsilan vuodeosastolla ei ole aikaisemmin järjestetty
ruokailun seurantaa kirjallisesti, joten järjestetyllä ruokailun seurannalla saatiin suuntaa antavaa tietoa
vanhusten ravinnon saannista. Ruokailun seurannan tuloksia voidaan käyttää jatkossa hyödyksi potilaiden
ravitsemustilan arvioinnissa ja ruokapalveluhenkilökunta voi käyttää tuloksia apuna ruokalistasuunnittelussa,
erityisesti sosemaisen ruokavalion osalta.