Enterobakteerien ja kolimuotoisten bakteerien määritys menetelmien validointi
Kariniemi, Taru (2014)
Kariniemi, Taru
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405229391
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405229391
Tiivistelmä
Suomessa toimiva elintarvikevalvonta varmistaa kaikille kansalaisille laadukkaita ja turvallisesti syötäviä elintarvikkeita. Elintarvikevalvonta takaa myös elintarvikkeista annettavien tietojen oikeellisuuden. Elintarvikealan yrittäjiä ja toimijoita velvoitetaan laatimaan omavalvontasuunnitelma. EU-tasolla on laadittu mikrobikriteeriasetus, jonka mikrobiologiset vaatimukset ovat suunnattu lähinnä omavalvontaan. Mikrobiologinen vaatimus asettaa tuotteelle, elintarvike-erälle tai – prosessille hyväksyttävyy-den. Elintarvikkeita testattaessa virallisessa akkreditoidussa laboratoriossa, tulee testimenetelmien olla ajantasaisia ja akkreditoituja tai arvioituja. Työn tarkoituksena oli validoida kaksi menetelmää ja määrittää näille mittausepävarmuudet.
Validoitavina menetelminä olivat kolimuotoisten bakteerien määritys-menetelmä, joka on laboratorion sisäinen menetelmä sekä enterobakteerien määritys-menetelmä NMKL 144:2005. Kolimuotoisten bakteerien määrityksessä käytettiin kaupallista petrifilmi-alustaa (Petrifilm™ Coliform Count Plate) kun taas enterobakteereja määritettiin VRBG-agaralustalla perinteisellä maljavalutekniikalla. Näytematriiseina toimivat metsämarjavalmiste, kirkas perunasalaatti ja kananmunamassa, mitkä olivat hyvin tyypillisiä näytteitä laboratorion jokapäiväisessä toiminnassa. Validoinnissa valmistettiin mikrobisuspensiot sekä tutkittavasta että häiritsevästä mikrobikannasta, joita lisättiin näytteisiin tunnetut määrät ja näytteet tutkittiin tämän jälkeen validoitavilla menetelmillä. Validoinnissa tarkasteltiin saatujen tulosten perusteella menetelmien uusittavuutta, toistettavuutta, lineaarisuutta ja spesifisyyttä sekä määritettiin menetelmäkohtaiset mittausepävarmuudet.
Työssä onnistuttiin odotusten mukaisesti ja näytteistä saatiin hyvät tulokset. Menetelmät olivat uusittavuudeltaan, toistettavuudeltaan sekä lineaarisuudeltaan hyvät ja niiden osoitettiin olevan spesifiset ja toimivan erinomaisesti. Molemmille menetelmille saatiin myös laskettua mittausepävarmuudet.
Validoitavina menetelminä olivat kolimuotoisten bakteerien määritys-menetelmä, joka on laboratorion sisäinen menetelmä sekä enterobakteerien määritys-menetelmä NMKL 144:2005. Kolimuotoisten bakteerien määrityksessä käytettiin kaupallista petrifilmi-alustaa (Petrifilm™ Coliform Count Plate) kun taas enterobakteereja määritettiin VRBG-agaralustalla perinteisellä maljavalutekniikalla. Näytematriiseina toimivat metsämarjavalmiste, kirkas perunasalaatti ja kananmunamassa, mitkä olivat hyvin tyypillisiä näytteitä laboratorion jokapäiväisessä toiminnassa. Validoinnissa valmistettiin mikrobisuspensiot sekä tutkittavasta että häiritsevästä mikrobikannasta, joita lisättiin näytteisiin tunnetut määrät ja näytteet tutkittiin tämän jälkeen validoitavilla menetelmillä. Validoinnissa tarkasteltiin saatujen tulosten perusteella menetelmien uusittavuutta, toistettavuutta, lineaarisuutta ja spesifisyyttä sekä määritettiin menetelmäkohtaiset mittausepävarmuudet.
Työssä onnistuttiin odotusten mukaisesti ja näytteistä saatiin hyvät tulokset. Menetelmät olivat uusittavuudeltaan, toistettavuudeltaan sekä lineaarisuudeltaan hyvät ja niiden osoitettiin olevan spesifiset ja toimivan erinomaisesti. Molemmille menetelmille saatiin myös laskettua mittausepävarmuudet.