Lastensairaaloiden ruokapalvelut seitsemässä eri maassa
Raskinen, Vilja (2014)
Raskinen, Vilja
Laurea-ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014052710316
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014052710316
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, millaisia ruokapalveluita lapsille tarjotaan ateriarytmien, ruokailuaikojen, ruokalistojen valintamahdollisuuksien ja ruuan laadun näkökulmista. Opinnäytetyön tarkoituksena oli saada monipuolisesti tietoa eri maiden lastensairaaloiden ruokapalveluista, joita toimeksiantaja Ravioli voi hyödyntää tulevaisuuden lastensairaalassa.
Opinnäytetyön teoriapohja koostuu ruokapalvelun ja ruokapalvelutyyppien, ruokapalveluiden ruoantuotantomenetelmien, sairaalan ruokapalvelun sekä ruokalistasuunnittelun käsitteistä.
Aineistonkeruumenetelminä opinnäytetyössä käytettiin Net- scoutingia ja dokumenttianalyysia. Net- scoutingin tuloksia analysoitiin dokumenttianalyysin avulla, jotta löydettyjä aineisto-ja voitiin jakaa aihealueisiin ja saatiin selkeä kuva tutkittavista asioista.
Opinnäytetyössä keskityttiin Suomen lisäksi kuuteen maahan; Australiaan, Englantiin, Ruot-siin, Saksaan, Tanskaan ja USA:han. Työssä käytettiin Suomen lisäksi vain kuutta maata, jotta saatiin mahdollisimman yksityiskohtainen ja monipuolinen selvitys maiden ruokapalveluista.
Opinnäytetyön avulla saatujen tulosten mukaan keskuskeittiö on yleisin ruokatuotannon jakelukeino. Palvelukeittiö on keskuskeittiön lisäksi myös yleinen ruokatuotannon jakelukeino julkisissa ruokapalveluissa edullisuutensa takia. Á la carte- ruokailu on myös nousemassa yhä useampaan lastensairaalaan. Ruokailun avulla lapsille on mahdollista tarjota enemmän vaih-toehtoja ja joustavuutta päivittäisissä aterioissa. Eroja löytyi ateriarytmeissä ja ruokailuajois-sa, mutta ruokalistojen vaihtuvuudessa oli paljon samoja piirteitä. Myös ravitsemukselliseen laatuun on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota.
Selvityksessä tuli ilmi, että lastensairaaloiden ruokapalvelumenetelmien ja ruokalistojen va-linnassa suuressa roolissa olivat taloudelliset asiat. Aterioita valmistetaan suuria määriä ruokapalveluissa, joihin kuluu paljon energiaa. Yksilöllisten potilasruokien valmistus vie kauemmin aikaa ja rahaa kuin perinteiset ruokatuotantomenetelmät. Ruokapalveluiden tulisi onnistua yhdistämään tehokkaan tuotantotavan ja menetelmän omaava ruokapalvelu, jolla valmistettaisiin lasten toiveidenmukaisia ruokia. Lastensairaaloiden tulisi myös suunnitella ruokalistojen ateriat täysin ravitsemuksellisen laadun ja ravitsemussuositusten näkökulmasta.
Opinnäytetyön teoriapohja koostuu ruokapalvelun ja ruokapalvelutyyppien, ruokapalveluiden ruoantuotantomenetelmien, sairaalan ruokapalvelun sekä ruokalistasuunnittelun käsitteistä.
Aineistonkeruumenetelminä opinnäytetyössä käytettiin Net- scoutingia ja dokumenttianalyysia. Net- scoutingin tuloksia analysoitiin dokumenttianalyysin avulla, jotta löydettyjä aineisto-ja voitiin jakaa aihealueisiin ja saatiin selkeä kuva tutkittavista asioista.
Opinnäytetyössä keskityttiin Suomen lisäksi kuuteen maahan; Australiaan, Englantiin, Ruot-siin, Saksaan, Tanskaan ja USA:han. Työssä käytettiin Suomen lisäksi vain kuutta maata, jotta saatiin mahdollisimman yksityiskohtainen ja monipuolinen selvitys maiden ruokapalveluista.
Opinnäytetyön avulla saatujen tulosten mukaan keskuskeittiö on yleisin ruokatuotannon jakelukeino. Palvelukeittiö on keskuskeittiön lisäksi myös yleinen ruokatuotannon jakelukeino julkisissa ruokapalveluissa edullisuutensa takia. Á la carte- ruokailu on myös nousemassa yhä useampaan lastensairaalaan. Ruokailun avulla lapsille on mahdollista tarjota enemmän vaih-toehtoja ja joustavuutta päivittäisissä aterioissa. Eroja löytyi ateriarytmeissä ja ruokailuajois-sa, mutta ruokalistojen vaihtuvuudessa oli paljon samoja piirteitä. Myös ravitsemukselliseen laatuun on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota.
Selvityksessä tuli ilmi, että lastensairaaloiden ruokapalvelumenetelmien ja ruokalistojen va-linnassa suuressa roolissa olivat taloudelliset asiat. Aterioita valmistetaan suuria määriä ruokapalveluissa, joihin kuluu paljon energiaa. Yksilöllisten potilasruokien valmistus vie kauemmin aikaa ja rahaa kuin perinteiset ruokatuotantomenetelmät. Ruokapalveluiden tulisi onnistua yhdistämään tehokkaan tuotantotavan ja menetelmän omaava ruokapalvelu, jolla valmistettaisiin lasten toiveidenmukaisia ruokia. Lastensairaaloiden tulisi myös suunnitella ruokalistojen ateriat täysin ravitsemuksellisen laadun ja ravitsemussuositusten näkökulmasta.