Pirkanmaan kuntapäättäjien asenteet luomu- ja lähiruokaa kohtaan
Ketonen, Miia (2010)
Ketonen, Miia
Tampereen ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002142202
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002142202
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö liittyy Pirkanmaan ProAgrian ”Luomu- ja lähiruoan tarjontaketjujen rakentaminen Pirkanmaalla” – hankkeeseen. Yksi hankkeen tavoitteista on lisätä luomun käyttöä julkisten palveluiden ammattikeittiöissä. Tämän opinnäytetyön tutkimuksen tavoitteena ja tehtävänä oli kartoittaa Pirkanmaan alueen kunnanvaltuustojen jäsenten asenteita ja mielikuvia luomusta ja lähiruoasta ja näin myös selvittää, mitkä asiat mahdollisesti vaikuttavat luomun ja lähiruoan käyttöön tai käytön vähäisyyteen kunnissa. Lisäksi selvitettiin kuntien luomun ja lähiruoan käytön nykytilannetta sekä tulevaisuutta.
Opinnäytetyö aloitettiin teoriaosuudella, jossa käsiteltiin luomua sekä lähiruokaa laajasti eri näkökulmista. Ensin selvitettiin niiden ympäristövaikutuksia sekä asemaa nyky-yhteiskunnassa. Lisäksi selvitettiin luomun ja lähiruoan käyttöä Suomessa, Pirkanmaalla sekä ammattikeittiöissä. Opinnäytetyössä tutustuttiin myös luomu- ja lähiruoan käytön tavoitteisiin hallinnon eri tasoilla, kuntarakenteeseen, sekä aikaisemmin aiheesta tehtyihin tutkimuksiin.
Kuntarakennetta tutkailtaessa huomattiin, että ylin päättävä elin kunnissa on kunnanvaltuusto. Juuri tämän takia tutkimus suoritettiin kunnanvaltuustojen jäsenille. Kysely toteutettiin käyttäen sähköistä kyselylomaketta. Tutkimukseen valittavat henkilöt valittiin käyttämällä systemaattista otantaa, jossa valtuutetut järjestettiin kunnittain aakkosjärjestykseen sukunimen mukaan, ja valinnassa käytettiin otantaväliä. Yhteensä kysely lähetettiin 23 kuntaan kahdeksalle valtuuston jäsenelle eli yhteensä 184 valtuutetulle.
Tutkimuksen vastausprosentti oli 48,9. Tutkimuksen tavoite saavutettiin, ja kaikkiin tutkimuskysymyksiin saatiin kattavia vastauksia. Luomuun verrattuna lähiruokaa pidettiin tuoreempana, työllisyyttä lisäävämpänä, paremmin saatavilla olevana, halvempana sekä korkealaatuisempana. Kaikissa vastauksissa tuli jollain lailla ilmi, että lähiruokaa arvostetaan hieman enemmän kuin luomua. Lisäksi tuloksista saatiin selville, että valtuustojen jäsenet tietävät aiheesta paljon. Jotkut heistä ovat jo tehneet aiheesta omassa kunnassaan aloitteita, ja todella monet ovat valmiita tekemään niin tulevaisuudessa. He ovat sisäistäneet lähiruoan työllistävät vaikutukset ja toivovat sekä luomun että lähiruoan käytön lisääntyvän tulevaisuudessa. Päättäjillä oli lisäksi paljon ideoita, kuinka luomun ja lähiruoan käyttöä voitaisiin lisätä.
Opinnäytetyö aloitettiin teoriaosuudella, jossa käsiteltiin luomua sekä lähiruokaa laajasti eri näkökulmista. Ensin selvitettiin niiden ympäristövaikutuksia sekä asemaa nyky-yhteiskunnassa. Lisäksi selvitettiin luomun ja lähiruoan käyttöä Suomessa, Pirkanmaalla sekä ammattikeittiöissä. Opinnäytetyössä tutustuttiin myös luomu- ja lähiruoan käytön tavoitteisiin hallinnon eri tasoilla, kuntarakenteeseen, sekä aikaisemmin aiheesta tehtyihin tutkimuksiin.
Kuntarakennetta tutkailtaessa huomattiin, että ylin päättävä elin kunnissa on kunnanvaltuusto. Juuri tämän takia tutkimus suoritettiin kunnanvaltuustojen jäsenille. Kysely toteutettiin käyttäen sähköistä kyselylomaketta. Tutkimukseen valittavat henkilöt valittiin käyttämällä systemaattista otantaa, jossa valtuutetut järjestettiin kunnittain aakkosjärjestykseen sukunimen mukaan, ja valinnassa käytettiin otantaväliä. Yhteensä kysely lähetettiin 23 kuntaan kahdeksalle valtuuston jäsenelle eli yhteensä 184 valtuutetulle.
Tutkimuksen vastausprosentti oli 48,9. Tutkimuksen tavoite saavutettiin, ja kaikkiin tutkimuskysymyksiin saatiin kattavia vastauksia. Luomuun verrattuna lähiruokaa pidettiin tuoreempana, työllisyyttä lisäävämpänä, paremmin saatavilla olevana, halvempana sekä korkealaatuisempana. Kaikissa vastauksissa tuli jollain lailla ilmi, että lähiruokaa arvostetaan hieman enemmän kuin luomua. Lisäksi tuloksista saatiin selville, että valtuustojen jäsenet tietävät aiheesta paljon. Jotkut heistä ovat jo tehneet aiheesta omassa kunnassaan aloitteita, ja todella monet ovat valmiita tekemään niin tulevaisuudessa. He ovat sisäistäneet lähiruoan työllistävät vaikutukset ja toivovat sekä luomun että lähiruoan käytön lisääntyvän tulevaisuudessa. Päättäjillä oli lisäksi paljon ideoita, kuinka luomun ja lähiruoan käyttöä voitaisiin lisätä.