Viinin valmistus oluthiivalla
Tenno, Satu (2014)
Tenno, Satu
Hämeen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014052910897
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014052910897
Tiivistelmä
Työ tehtiin Nokian panimolle. Työn tarkoitus oli selvittää voidaanko oluthiivoilla käyttää omenamehu viiniksi. Panimon oman viinin käyttö siiderin valmistuksessa tulisi edullisemmaksi kuin tilata se muualta. Tutkimuksessa käytettiin panimon omia hiivoja, pohjahiivaa sekä pintahiivaa. Verrokkina käytettiin tavallista kaupallista viini hiivaa. Alkutietona oli, että ainakin yksi panimon hiivoista pystyi käyttämään mehua alkoholiksi. Työssä tutkitaan käyttävätkö muutkin panimohiivat mehun alkoholiksi, ja esiintyykö makueroja.
Tutkimuksen lopussa todettiin, että kaikki hiivat pystyivät käyttämään mehun alkoholiksi. Viinejä pidettiin lähes yhtä hyvinä, mutta pohjahiivasta valmistettu viini arvioitiin parhaaksi.
Jos panimo päättää alkaa valmistamaan itse omaa viiniään, tarvitaan tuotekehitystä viinin makuun.
Tutkimuksen lopussa todettiin, että kaikki hiivat pystyivät käyttämään mehun alkoholiksi. Viinejä pidettiin lähes yhtä hyvinä, mutta pohjahiivasta valmistettu viini arvioitiin parhaaksi.
Jos panimo päättää alkaa valmistamaan itse omaa viiniään, tarvitaan tuotekehitystä viinin makuun.