Vegaanien ruokailutottumukset ja ravitsemus
Herrala, Selma (2014)
Herrala, Selma
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014053111201
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014053111201
Tiivistelmä
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää vegaaniruokavalioon liittyviä tapoja kuten ateriarytmiä ja ruoka-aineiden käyttöä. Tutkimuksessa selvitettiin myös vegaaniruokavalion ravitsemuksellisuutta. Ravitsemukseen osalta tutkimuksessa selvitettiin vegaanien energiansaanti sekä proteiinien, hiilihydraattien ja rasvan määrää. Vegaanien ravitsemuksessa tärkeässä osassa on myös vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti, niiden tutkiminen oli yksi osa tätä opinnäytetyötä.
Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisella tutkimusmenetelmällä, aineistonkeruussa käytettiin ruokapäiväkirjoja. Tutkimukseen osallistui 16 vegaaniruokavaliota noudattavaa henkilöä. Henkilöt täyttivät seitsemän vuorokauden ajan ruokapäiväkirjaa kirjaten kaiken syömänsä ruoan, juoman ja ravintolisät. Ruokapäiväkirjojen ruoankäyttötiedot syötettiin ravintolaskentaohjelmaan. Ravintolaskentaohjelmasta saatiin energiansaantitiedot, proteiinien, hiilihydraattien, rasvojen ja suojaravintoaineiden saanti.
Tutkimuksen tuloksista nähdään, että vegaanien ravitsemus oli vahvasti sidoksissa henkilön ruokavalioon ja ravintolisien käyttöön. Toisilla ruokavalio oli monipuolinen, ja siinä oli huomioitu kaikkien vitamiinien saanti joko ruokavaliosta tai ravintolisistä. Toisilla oli pieniä puutoksia joissakin yksittäisissä suojaravintoaineissa. Viimeisenä oli joukko, jolla oli puutteita kaikissa tutkimuksessa selvitetyissä suojara- vintoaineissa.
Tutkimustuloksissa huomattiin, että vegaanien saaman rasvan laatu oli hyvä ja hiilihydraattien saanti oli suositusten mukaista. Proteiinien saanti oli joillakin vegaaneilla vähäistä painoon verrattaessa. Energiansaanti oli myös joillakin alhaista suosituksiin verrattuna. Suojaravintoaineiden saantiin vaikutti vahvasti ravintolisien käyttö. Osalla vegaaneista vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti oli hyvää ja suositusten mukaista.
Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisella tutkimusmenetelmällä, aineistonkeruussa käytettiin ruokapäiväkirjoja. Tutkimukseen osallistui 16 vegaaniruokavaliota noudattavaa henkilöä. Henkilöt täyttivät seitsemän vuorokauden ajan ruokapäiväkirjaa kirjaten kaiken syömänsä ruoan, juoman ja ravintolisät. Ruokapäiväkirjojen ruoankäyttötiedot syötettiin ravintolaskentaohjelmaan. Ravintolaskentaohjelmasta saatiin energiansaantitiedot, proteiinien, hiilihydraattien, rasvojen ja suojaravintoaineiden saanti.
Tutkimuksen tuloksista nähdään, että vegaanien ravitsemus oli vahvasti sidoksissa henkilön ruokavalioon ja ravintolisien käyttöön. Toisilla ruokavalio oli monipuolinen, ja siinä oli huomioitu kaikkien vitamiinien saanti joko ruokavaliosta tai ravintolisistä. Toisilla oli pieniä puutoksia joissakin yksittäisissä suojaravintoaineissa. Viimeisenä oli joukko, jolla oli puutteita kaikissa tutkimuksessa selvitetyissä suojara- vintoaineissa.
Tutkimustuloksissa huomattiin, että vegaanien saaman rasvan laatu oli hyvä ja hiilihydraattien saanti oli suositusten mukaista. Proteiinien saanti oli joillakin vegaaneilla vähäistä painoon verrattaessa. Energiansaanti oli myös joillakin alhaista suosituksiin verrattuna. Suojaravintoaineiden saantiin vaikutti vahvasti ravintolisien käyttö. Osalla vegaaneista vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti oli hyvää ja suositusten mukaista.