Ruokalistasuunnittelu Lahden Aterialle : munuaispotilaan ruokavalio
Lehtinen, Laura (2014)
Lehtinen, Laura
Lahden ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014052810770
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014052810770
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena on suunnitella ja toteuttaa kuuden viikon kiertävä ruokalista ja reseptiikka kroonista munuaisen vajaatoimintaa sairastaville potilaille. Toimeksiantajana opinnäytetyössä toimii Lahden Ateria. Opinnäytetyön tarkoituksena on yhdenmukaistaa työskentelyprosesseja ja parantaa potilaan saaman ruoan laatua sekä selkeyttää työntekijän työtä tuotantokeittiössä.
Opinnäytetyö koostuu teoriaosuudesta ja toiminnallisesta osuudesta. Teoriaosiossa avataan työn kannalta oleellisia käsitteitä kuten, ravitsemussuosituksia, ikäihmisen ravitsemusta, ruokalistasuunnittelua ja munuaistautien ravitsemishoitoa. Toiminnallisessa osiossa käydään läpi ruokalistasuunnitteluprosessia.
Tiedonhankintamenetelmänä työssä käytiin puolistrukturoitua haastattelumenetelmää. Työhön liittyen haastateltiin kahta ravitsemusterapeuttia, jotka molemmat ohjaavat työssään kroonista munuaisten vajatoimintaa sairastavia potilaita. Haastatteluiden tarkoituksena oli saada selville, millaista ohjausta munuaisten vajaatoimintaa sairastavat potilaat saavat ravitsemusterapeuteilta ja millä tavoin ravitsemusterapeutit osallistuvat ruokalistasuunnitteluihin.
Tässä työssä oli tavoitteena siis ruokalistan ja reseptiikan suunnittelu, itse reseptiikan testaus tulee tapahtumaan organisaation toimesta ensi kesänä. Testausten jälkeen reseptiikka siirtyy tuotantokäyttöön Lahden Ateriassa. Reseptiikka on toimeksiantajan pyynnöstä salainen.
Opinnäytetyö koostuu teoriaosuudesta ja toiminnallisesta osuudesta. Teoriaosiossa avataan työn kannalta oleellisia käsitteitä kuten, ravitsemussuosituksia, ikäihmisen ravitsemusta, ruokalistasuunnittelua ja munuaistautien ravitsemishoitoa. Toiminnallisessa osiossa käydään läpi ruokalistasuunnitteluprosessia.
Tiedonhankintamenetelmänä työssä käytiin puolistrukturoitua haastattelumenetelmää. Työhön liittyen haastateltiin kahta ravitsemusterapeuttia, jotka molemmat ohjaavat työssään kroonista munuaisten vajatoimintaa sairastavia potilaita. Haastatteluiden tarkoituksena oli saada selville, millaista ohjausta munuaisten vajaatoimintaa sairastavat potilaat saavat ravitsemusterapeuteilta ja millä tavoin ravitsemusterapeutit osallistuvat ruokalistasuunnitteluihin.
Tässä työssä oli tavoitteena siis ruokalistan ja reseptiikan suunnittelu, itse reseptiikan testaus tulee tapahtumaan organisaation toimesta ensi kesänä. Testausten jälkeen reseptiikka siirtyy tuotantokäyttöön Lahden Ateriassa. Reseptiikka on toimeksiantajan pyynnöstä salainen.