NOPS-hanke 2010-2012, Nuoren työ- ja toimintakyvyn edistäminen ammattiopistoissa : Ammattiopiston opiskelijan ravitsemus ja jaksaminen
Forsman, Oona; Heinonen, Katja (2014)
Forsman, Oona
Heinonen, Katja
Laurea-ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014060411749
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014060411749
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on suunnitella, toteuttaa, järjestää ja arvioida kaksi ravitsemusaiheista tilaisuutta Hyria Oy Uudenmaankadun asuntolassa asuville opiskelijoille. Toiminnallinen opinnäytetyö toteutetaan osana NOPS-hankkeen 2010–2012 ”Asu terveesti asuntolassa” -opintojaksoa. Opinnäytetyön tavoitteena on, että ravitsemustilaisuuksiin osallistuvat opiskelijat arvioivat ja pohtivat ruokailutottumuksiaan, tunnistavat muutostarpeita ravitsemuksessaan sekä tiedostavat muutokseen liittyvät vaatimukset
Ravitsemusohjaus perustuu Fisherin ja Fisherin (2005) information–motivation–Behavioral skills (IMB) –terveyden edistämisen malliin, sosiokonstruktivistiseen oppimiskäsitykseen sekä teoriatietoon ravitsemuksesta ja ryhmänohjauksesta. Ravitsemustunnit koostuivat kahdesta tuntikokonaisuudesta kahdelle ryhmälle (n=31). Tunnit järjestettiin neljänä iltapäivänä, kaksi oppituntia kerrallaan. Tuntien sisältöinä oli ateriarytmi, lautasmalli, vitamiinit ja kivennäisaineet ja niiden vaikutus terveyteen sekä kuinka tehdä parempia valintoja ravitsemuksen suhteen. Tapahtumat arvioitiin IMB-malliin perustuvalla kyselylomakkeella ja tulokset analysoitiin määrällisen tutkimuksen menetelmin. Kyselyn vastauksista 28 pystyttiin analysoimaan.
Tulosten perusteella 19 opiskelijaa koki saavansa uutta tietoa ravitsemuksesta. Opiskelijoista 17 osaisi soveltaa tapahtuman asiasisältöä käytännössä. Vastanneista 14:n kiinnostus lisääntyi terveellistä ravitsemusta kohtaan, ja 16 oli sitä mieltä, että asiat ovat tärkeitä ammattitaidolle. Tapahtuma innosti 16:sta pitämään huolta työ- ja toimintakyvystään ja vahvisti heidän myönteisiä tunteita terveellistä ravitsemusta kohtaan. Kuitenkin vain 12 vastanneista haluaa muuttaa toimintaansa parempaan suuntaan.
Kehittämishaasteena on, mikä saisi opiskelijat todella muuttamaan toimintaansa. IMB-mallin mukaisesti terveyskäyttäytymisen muutos vaatii tietoa, taitoa ja motivaatiota. Vaikka nämä lisääntyivät, vain alle puolet halusi muuttaa toimintaansa. Opiskelijoille voisi järjestää enemmän yksilöityjä ravitsemustunteja aiheina esimerkiksi kasvis- tai erikoisruokavaliot.
Ravitsemusohjaus perustuu Fisherin ja Fisherin (2005) information–motivation–Behavioral skills (IMB) –terveyden edistämisen malliin, sosiokonstruktivistiseen oppimiskäsitykseen sekä teoriatietoon ravitsemuksesta ja ryhmänohjauksesta. Ravitsemustunnit koostuivat kahdesta tuntikokonaisuudesta kahdelle ryhmälle (n=31). Tunnit järjestettiin neljänä iltapäivänä, kaksi oppituntia kerrallaan. Tuntien sisältöinä oli ateriarytmi, lautasmalli, vitamiinit ja kivennäisaineet ja niiden vaikutus terveyteen sekä kuinka tehdä parempia valintoja ravitsemuksen suhteen. Tapahtumat arvioitiin IMB-malliin perustuvalla kyselylomakkeella ja tulokset analysoitiin määrällisen tutkimuksen menetelmin. Kyselyn vastauksista 28 pystyttiin analysoimaan.
Tulosten perusteella 19 opiskelijaa koki saavansa uutta tietoa ravitsemuksesta. Opiskelijoista 17 osaisi soveltaa tapahtuman asiasisältöä käytännössä. Vastanneista 14:n kiinnostus lisääntyi terveellistä ravitsemusta kohtaan, ja 16 oli sitä mieltä, että asiat ovat tärkeitä ammattitaidolle. Tapahtuma innosti 16:sta pitämään huolta työ- ja toimintakyvystään ja vahvisti heidän myönteisiä tunteita terveellistä ravitsemusta kohtaan. Kuitenkin vain 12 vastanneista haluaa muuttaa toimintaansa parempaan suuntaan.
Kehittämishaasteena on, mikä saisi opiskelijat todella muuttamaan toimintaansa. IMB-mallin mukaisesti terveyskäyttäytymisen muutos vaatii tietoa, taitoa ja motivaatiota. Vaikka nämä lisääntyivät, vain alle puolet halusi muuttaa toimintaansa. Opiskelijoille voisi järjestää enemmän yksilöityjä ravitsemustunteja aiheina esimerkiksi kasvis- tai erikoisruokavaliot.