Niittyliha. Ympäristöystävällinen lihantuotantomuoto Suomessa.
Nevalainen, Lauri (2014)
Nevalainen, Lauri
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405147750
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405147750
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteina oli selvittää mitä on niittyliha, tarkastella sen ympäristöystävällisyyttä ja pohtia sen sopivuutta kestävän kehityksen mittapuihin. Tavoitteina oli myös selvittää, mitä on otettava huomioon niittylihantuotantoa aloittaessa ja paljonko niittylihantuottajia on Suomessa.
Työ toteutettiin etsimällä niittylihasta tietoa eri organisaatioiden verkkosivuilta sekä tekemällä haastatteluja niittylihantuottajille. Sosiaalisessa mediassa toteutettiin asiakaskysely, jonka perusteella haluttiin selvittää, millä perusteilla niittylihaa ostetaan. Näiden lisäksi niittylihasta tehtiin SWOT-analyysi.
Niittylihantuotannossa olevat eläimet laiduntavat luonnonlaitumilla ja perinnebiotoopeilla edistäen samalla näiden alueiden biodiversiteettiä. Ruokinnan muodostavat kotimaiset tai luonnonmukaisesti tuotetut rehut. Luonnonmukaisesti tuotettu niittyliha on ympäristöystävällistä ja eettistä. Niittylihantuotantoa aloittelevan on hyvä perehtyä maatalouden ja kasvinviljelyn perusasioihin ennen eläintuotannon aloittamista. Niittylihantuottajia on Suomessa alle sata.
Opinnäytetyön perusteella voidaan todeta, että niittylihantuotanto on varteenotettava vaihtoehto tavanomaiseen lihantuotantoon verrattuna. Jouto- ja hakamaat pystytään hyödyntämään ruoantuotannossa niittylihantuotannossa. Lähellä tuotetulle, ympäristöystävälliselle ja eettisesti tuotetulle laadukkaalle lihalle on kysyntää. Niittylihaa saa useimmiten suoramyynnin kautta.
Työ toteutettiin etsimällä niittylihasta tietoa eri organisaatioiden verkkosivuilta sekä tekemällä haastatteluja niittylihantuottajille. Sosiaalisessa mediassa toteutettiin asiakaskysely, jonka perusteella haluttiin selvittää, millä perusteilla niittylihaa ostetaan. Näiden lisäksi niittylihasta tehtiin SWOT-analyysi.
Niittylihantuotannossa olevat eläimet laiduntavat luonnonlaitumilla ja perinnebiotoopeilla edistäen samalla näiden alueiden biodiversiteettiä. Ruokinnan muodostavat kotimaiset tai luonnonmukaisesti tuotetut rehut. Luonnonmukaisesti tuotettu niittyliha on ympäristöystävällistä ja eettistä. Niittylihantuotantoa aloittelevan on hyvä perehtyä maatalouden ja kasvinviljelyn perusasioihin ennen eläintuotannon aloittamista. Niittylihantuottajia on Suomessa alle sata.
Opinnäytetyön perusteella voidaan todeta, että niittylihantuotanto on varteenotettava vaihtoehto tavanomaiseen lihantuotantoon verrattuna. Jouto- ja hakamaat pystytään hyödyntämään ruoantuotannossa niittylihantuotannossa. Lähellä tuotetulle, ympäristöystävälliselle ja eettisesti tuotetulle laadukkaalle lihalle on kysyntää. Niittylihaa saa useimmiten suoramyynnin kautta.