Varje måltid är ett krig - Anorexi patientens upplevda ångest i matsituationer
Rankinen, Sonja; Jennifer, Westerlund (2014)
Rankinen, Sonja
Jennifer, Westerlund
Arcada - Nylands svenska yrkeshögskola
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014060912274
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014060912274
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on laadullinen kirjallisuuskatsaus, jonka tarkoituksena on laajentaa
ymmärrystä anorexiapotilaan ahdistuksesta ruokailutilanteessa sekä löytää keinoja, joilla
voitaisiin vähentää ahdistusta. Jotta ongelma-alue olisi selkeämpi, valittiin seuraavat
tutkimuskysymykset:1. miten he, jotka kärsivät anorexia nervosasta, kokevat ahdistuksen
ruokailutilanteessa, ja 2. Onko olemassa käytännön vinkkejä, miten ahdistusta voisi lieventää
ruokailutilanteessa? Menetelmä tässä opinnäytetyössä on laadullinen induktiivinen
sisältöanalyysi ja teoreettisena viitekehyksenä on käytetty Katie Erikssonin teoriaa
kärsimyksestä. Sisältöanalyysiin valittiin 14 tieteellistä artikkelia sekä 7 omaelämäkertakirjaa.
Tulos osoitti, että on olemassa monta tekijää, jotka ruokailutilanteessa aiheuttivat tytöissä
ahdistusta, kuten esimerkiksi ruokailu muiden kanssa, itseltään kielletyn ruoan syöminen, pelko
oman ruokamäärän kontrollin menettämisestä, ruokailun jälkeisen välittömän kalorien
kuluttamismahdollisuuden puuttuminen jne. Tytöillä oli myös muita tunteita ja pelkoja, jotka
lisäsivät ahdistusta. Myös ruokailutilanteet aiheuttivat ahdistusta, koska tytöt uskoivat olevansa
erilaisia kuin muut ja luulivat, että he paisuisivat jos he söisivät. He joutuivat jatkuvasti
kamppailemaan kahden puolen välillä: terveen, joka kehotti heitä syömään, ja sairaan, joka kielsi
heitä syömästä. Tuli esille erilaisia keinoja, joiden avulla läheisten ja hoitajien lisäksi myös
sairas itse kykenisi lieventämään ahdistusta. Myös ympäristöllä on merkitystä ahdistuksen
voimakkuuteen.
ymmärrystä anorexiapotilaan ahdistuksesta ruokailutilanteessa sekä löytää keinoja, joilla
voitaisiin vähentää ahdistusta. Jotta ongelma-alue olisi selkeämpi, valittiin seuraavat
tutkimuskysymykset:1. miten he, jotka kärsivät anorexia nervosasta, kokevat ahdistuksen
ruokailutilanteessa, ja 2. Onko olemassa käytännön vinkkejä, miten ahdistusta voisi lieventää
ruokailutilanteessa? Menetelmä tässä opinnäytetyössä on laadullinen induktiivinen
sisältöanalyysi ja teoreettisena viitekehyksenä on käytetty Katie Erikssonin teoriaa
kärsimyksestä. Sisältöanalyysiin valittiin 14 tieteellistä artikkelia sekä 7 omaelämäkertakirjaa.
Tulos osoitti, että on olemassa monta tekijää, jotka ruokailutilanteessa aiheuttivat tytöissä
ahdistusta, kuten esimerkiksi ruokailu muiden kanssa, itseltään kielletyn ruoan syöminen, pelko
oman ruokamäärän kontrollin menettämisestä, ruokailun jälkeisen välittömän kalorien
kuluttamismahdollisuuden puuttuminen jne. Tytöillä oli myös muita tunteita ja pelkoja, jotka
lisäsivät ahdistusta. Myös ruokailutilanteet aiheuttivat ahdistusta, koska tytöt uskoivat olevansa
erilaisia kuin muut ja luulivat, että he paisuisivat jos he söisivät. He joutuivat jatkuvasti
kamppailemaan kahden puolen välillä: terveen, joka kehotti heitä syömään, ja sairaan, joka kielsi
heitä syömästä. Tuli esille erilaisia keinoja, joiden avulla läheisten ja hoitajien lisäksi myös
sairas itse kykenisi lieventämään ahdistusta. Myös ympäristöllä on merkitystä ahdistuksen
voimakkuuteen.