Tuottavuuden parantaminen kunnan ruokapalvelutoiminnoissa kokonaisvaltaiseen työhyvinvointiin panostamalla : Case: Rauman, Naantalin ja Kokkolan ruokapalvelut
Turtinen, Anja (2014)
Turtinen, Anja
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014101214664
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014101214664
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyö on osa FCG Finnish Consulting Group Oy:n Kuntien ruokapalvelujen hyvät käytännöt kehittämishanketta. Opinnäytetyön tavoitteena on selvittää, voiko kokonaisvaltaisella työhyvinvoinnin johtamisella parantaa yrityksen tuottavuutta. Toiminta nopeasti muuttuvassa ympäristössä edellyttää, että asioita osataan lähestyä laajemmin kuin vain toiminnallisesta näkökulmasta. Työhyvinvointia on perinteisesti lähestytty perusterveyden, työterveyden ja työturvallisuuden näkökulmasta. Tämä lähestymistapa on kuitenkin aika suppea, ja niinpä työhyvinvointia on alettu lähestymään ja käsittelemään kokonaisvaltaisemmin päämääränä sisällyttää työhyvinvointi osaksi yrityksen strategista johtamista.
Tuottavuus voidaan määritellä monella tavalla. Tässä opinnäytetyössä tuottavuutta lähestytään henkilöstötuottavuuden näkökulmasta. Katson, että kokonaisvaltaisella työhyvinvoinnin johtamisella vältetään henkilöstöriskejä ja autetaan henkilöstöä parempiin tuloksiin.
Opinnäytetyön tietoperusta pohjautuu työhyvinvoinnin teorioihin, henkilöstötuottavuuden johtamiseen ja mittaamiseen. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisin teemahaastatteluin ja asiantuntijaryhmän avulla, josta tehtiin nykytilan arviointi. Nykytilan arvioinnista saatujen analyysien perusteella päätettiin toteuttaa ruokapalveluhenkilöstön työhyvinvointikysely yhdistettynä työn tuottavuuden parantamiseen.
Tämä opinnäytetyö tuotti kohdeyrityksille kattavan selvityksen siitä, mitä henkilöstötuottavuus on ja miten sitä voidaan arvioida, seurata ja mitata. Työ ei ole mikään valmis käsikirja, jonka avulla kohdeyritykset voisivat viedä läpi kehittämishankkeitaan. Työ toimii kuitenkin hyvänä hankesuunnittelun aputyökaluna, jos yrityksessä päätetään lähteä toteuttamaan henkilöstötuottavuuteen suuntautunutta kehittämishanketta.
Tuottavuus voidaan määritellä monella tavalla. Tässä opinnäytetyössä tuottavuutta lähestytään henkilöstötuottavuuden näkökulmasta. Katson, että kokonaisvaltaisella työhyvinvoinnin johtamisella vältetään henkilöstöriskejä ja autetaan henkilöstöä parempiin tuloksiin.
Opinnäytetyön tietoperusta pohjautuu työhyvinvoinnin teorioihin, henkilöstötuottavuuden johtamiseen ja mittaamiseen. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisin teemahaastatteluin ja asiantuntijaryhmän avulla, josta tehtiin nykytilan arviointi. Nykytilan arvioinnista saatujen analyysien perusteella päätettiin toteuttaa ruokapalveluhenkilöstön työhyvinvointikysely yhdistettynä työn tuottavuuden parantamiseen.
Tämä opinnäytetyö tuotti kohdeyrityksille kattavan selvityksen siitä, mitä henkilöstötuottavuus on ja miten sitä voidaan arvioida, seurata ja mitata. Työ ei ole mikään valmis käsikirja, jonka avulla kohdeyritykset voisivat viedä läpi kehittämishankkeitaan. Työ toimii kuitenkin hyvänä hankesuunnittelun aputyökaluna, jos yrityksessä päätetään lähteä toteuttamaan henkilöstötuottavuuteen suuntautunutta kehittämishanketta.