Theseus käyttökatko ma 22.4. klo 12 alkaen. Katko jatkuu 22.4. klo 15 asti ja on koko Theseuksen laajuinen. Lisäksi töiden käsittely ja syöttö on estetty ti 23.4. ainakin klo 12 asti. Theseus service break from Mon 22.4. at 12:00. The break will last until 15:00 on Mon 22.4. and is Theseus-wide. In addition, processing and uploading of work will be blocked until at least 12:00 on Tue 23.4.
Lähiruokaa kauppahallista : Kuopion kauppahallin lähiruokatarjonta ja siihen liittyvät haasteet
Pitkänen, Tuula (2014)
Pitkänen, Tuula
Savonia-ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014110415221
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014110415221
Tiivistelmä
Kauppahalli Kuopion maineikkaan torin kupeessa on toiminut savolaisen lähiruoan myyntipaikkana jo toistasataa vuotta. Nykyisin Kuopion kauppahalli palvelee niin vuosikymmenten myötä tutuiksi tulleita vakioasiakkaita kuin ruokatrendi-tietoista uutta kuluttajasukupolvea. Yksi merkittävimmistä ruokatrendeistä on ollut jo vuosia lähiruoka. Lähellä tuotetun ruoan kasvava kysyntä haastaa elintarvikekauppiaat ottamaan entistä enemmän lähialueen pientuottajien tuotteita omiin valikoimiinsa. Tämän opinnäytetyön tavoitteena on selvittää Kuopion kauppahallin nykyistä lähiruokatarjontaa haasteineen ja tulevaisuudennäkymineen.
Opinnäytetyön tutkimuskohteena ovat Kuopion kauppahallin elintarvikekauppiaat, joita haastattelemalla kerättiin tarvittava tutkimusaineisto. Teemahaastattelut toteutettiin toukokuussa 2014, ja niitä analysoimalla saatiin vastaukset tutkimuskysymyksiin. Tutkimuskysymykset koskevat kauppahallin nykyistä lähiruokatarjontaa, lähiruoan hankintaan ja myyntiin liittyviä haasteita sekä lähiruokatarjontaan liittyviä kehitysideoita ja tulevaisuudennäkymiä.
Opinnäytetyön pääteemana on lähiruoka ja kasvavan trendin vakiintuminen ruokakulttuuriimme. Työn teoreettisessa viitekehyksessä käsitellään lähiruoan määritelmää, Pohjois-Savon elintarviketuotantoa sekä lähiruoan erilaisia myyntikanavia. Teoriaosuudessa esitellään myös hallituksen nykyinen lähiruokaohjelma. Viitekehys on koottu ajankohtaisen lähdeaineiston avulla.
Tulosten perusteella Kuopion kauppahallin lähiruokatarjonta on nykyisellään melko monipuolinen ja kattava, eikä siihen ole tulevaisuudessa luvassa suuria muutoksia. Lähiruoan hankinnan haasteet liittyvät lähinnä kauppiaista itsestään riippumattomiin tekijöihin, kuten pientuottajien epäsäännöllisiin ja kalliisiin toimituksiin sekä tuotannon puutteisiin. Lähiruoan myyntiä asiakkaille puolestaan haittaavat kauppahallin rajalliset puitteet ja kilpailu markettien kanssa, pientuottajien tuotteiden kalliimpi hinta sekä kuluttajien erilaistuvat tarpeet. Haastatteluissa nousseet kehi-tysideat ja tulevaisuudennäkymät liittyvät lähialueen pientuotannon parantamiseen ja tuottajien yhteistyöhön, markkinointiin sekä tuotevalikoiman kehittämiseen kuluttajien tarpeiden mukaan.
Opinnäytetyön tutkimuskohteena ovat Kuopion kauppahallin elintarvikekauppiaat, joita haastattelemalla kerättiin tarvittava tutkimusaineisto. Teemahaastattelut toteutettiin toukokuussa 2014, ja niitä analysoimalla saatiin vastaukset tutkimuskysymyksiin. Tutkimuskysymykset koskevat kauppahallin nykyistä lähiruokatarjontaa, lähiruoan hankintaan ja myyntiin liittyviä haasteita sekä lähiruokatarjontaan liittyviä kehitysideoita ja tulevaisuudennäkymiä.
Opinnäytetyön pääteemana on lähiruoka ja kasvavan trendin vakiintuminen ruokakulttuuriimme. Työn teoreettisessa viitekehyksessä käsitellään lähiruoan määritelmää, Pohjois-Savon elintarviketuotantoa sekä lähiruoan erilaisia myyntikanavia. Teoriaosuudessa esitellään myös hallituksen nykyinen lähiruokaohjelma. Viitekehys on koottu ajankohtaisen lähdeaineiston avulla.
Tulosten perusteella Kuopion kauppahallin lähiruokatarjonta on nykyisellään melko monipuolinen ja kattava, eikä siihen ole tulevaisuudessa luvassa suuria muutoksia. Lähiruoan hankinnan haasteet liittyvät lähinnä kauppiaista itsestään riippumattomiin tekijöihin, kuten pientuottajien epäsäännöllisiin ja kalliisiin toimituksiin sekä tuotannon puutteisiin. Lähiruoan myyntiä asiakkaille puolestaan haittaavat kauppahallin rajalliset puitteet ja kilpailu markettien kanssa, pientuottajien tuotteiden kalliimpi hinta sekä kuluttajien erilaistuvat tarpeet. Haastatteluissa nousseet kehi-tysideat ja tulevaisuudennäkymät liittyvät lähialueen pientuotannon parantamiseen ja tuottajien yhteistyöhön, markkinointiin sekä tuotevalikoiman kehittämiseen kuluttajien tarpeiden mukaan.