Espoolaisten kotona asuvien ikääntyneiden ruokapalvelun kehittäminen
Salmesvirta, Tanja (2014)
Salmesvirta, Tanja
Laurea-ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014102314910
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014102314910
Tiivistelmä
Opinnäytetyö tarkastelee espoolaisten kotona asuvien ikääntyneiden ruokapalvelun kehittämistä. Opinnäytetyön tarkoitus on lisätä asiakasymmärrystä kohderyhmäläisten ruokailutottumuksia selvittämällä. Tavoitteena on selvittää, miten ikääntyneille suunnattua ruokapalvelua tulisi kehittää siten, että palvelu todella vastaisi asiakkaiden tarpeisiin ja haluihin ja olisi samalla julkisista varoista riippumatonta - sellaista, josta ikääntyneet ovat valmiita itse maksamaan.
Tarve julkisista varoista riippumattomaan rahoitukseen kumpuaa väestön ikääntymisestä. Ikääntyneitä on enemmän, työvoimaa vähemmän ja julkiset varat hupenevat. Julkisista varoista kustannettujen palvelujen osuus tulee vähenemään. Tämä pakottaa luomaan uudenlaisia palveluja, jotka eivät ole riippuvaisia yhteiskunnan varoista ja joista ihmiset todella ovat valmiita maksamaan.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys muodostuu palvelu- ja asiakaskeskeisyydestä. Opinnäytetyön tutkimus on kvalitatiivinen tutkimus, jonka aineisto on kerätty helmi-syyskuussa 2014. Aineistonkeruumenetelminä on käytetty teemahaastattelua, ruokapalvelujen testaamista yhdessä ikääntyneen kanssa, sekä osallistuvaa havainnointia. Teemahaastatteluja tehtiin yhteensä kahdeksan, ja ruokapalvelun testaamista suoritettiin kahden eri palvelun osalta. Kentällä kerätty aineisto on analysoitu luokittelun, teemoittelun ja asiakasprofiilien tekemisen avulla. Asiakasprofiileja luotiin kolme kappaletta. Lisäksi tuloksia esitetään taulukoiden ja mood boardien muodossa.
Opinnäytetyön tulokset osoittavat, että ikääntyneet arvostavat hyvää ruokaa ja hyvää palvelua. Monelle hyvä ruoka on nautinto. Haastatellut olivat valveutuneita terveysasioissa, ja halusivat hyvällä ravitsemuksella pitää itsestään huolta. Kaikki haastatellut ikääntyneet söivät tyypillisimmin kotonaan, mutta erityisesti kohtuuhintaiset lounasravintolat olivat myös suosiossa. Ongelmallisimmaksi ikääntyneet kokivat epäsäännöllisen iltasyömisen, johon kaivattiin ratkaisua. Esimerkiksi edullinen, lounasravintolamainen iltaravintola kiinnosti ikääntyneitä.
Opinnäytetyön tulokset antavat tärkeää osviittaa siitä, että tämänhetkinen tarjonta ei vastaa kysyntään. Ikääntyneissä on yksityisille ruokapalveluntarjoajille paljon käyttämättä jäävää potentiaalia. Pitkällä aikajänteellä tarkasteltuna yksityisten ruokapalvelujen kehittäminen yhteistyössä Espoon kaupungin ja ikääntyneiden kanssa hyödyttäisi kaikkia osapuolia: ikääntyneet saisivat parempaa palvelua, Espoon kaupunki säästäisi voidessaan ulkoistaa ruokapalvelun tuotantoa ja yksityiset ruokapalveluntarjoajat saisivat uusia asiakkaita.
Aihetta voisi tutkia laajemminkin. Esimerkiksi ajatusta ikääntyneille suunnatusta lounasravintolamaisesta iltaravintolasta voisi kehittää pidemmälle yhdessä ikääntyneiden asiakkaiden kanssa.
Tarve julkisista varoista riippumattomaan rahoitukseen kumpuaa väestön ikääntymisestä. Ikääntyneitä on enemmän, työvoimaa vähemmän ja julkiset varat hupenevat. Julkisista varoista kustannettujen palvelujen osuus tulee vähenemään. Tämä pakottaa luomaan uudenlaisia palveluja, jotka eivät ole riippuvaisia yhteiskunnan varoista ja joista ihmiset todella ovat valmiita maksamaan.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys muodostuu palvelu- ja asiakaskeskeisyydestä. Opinnäytetyön tutkimus on kvalitatiivinen tutkimus, jonka aineisto on kerätty helmi-syyskuussa 2014. Aineistonkeruumenetelminä on käytetty teemahaastattelua, ruokapalvelujen testaamista yhdessä ikääntyneen kanssa, sekä osallistuvaa havainnointia. Teemahaastatteluja tehtiin yhteensä kahdeksan, ja ruokapalvelun testaamista suoritettiin kahden eri palvelun osalta. Kentällä kerätty aineisto on analysoitu luokittelun, teemoittelun ja asiakasprofiilien tekemisen avulla. Asiakasprofiileja luotiin kolme kappaletta. Lisäksi tuloksia esitetään taulukoiden ja mood boardien muodossa.
Opinnäytetyön tulokset osoittavat, että ikääntyneet arvostavat hyvää ruokaa ja hyvää palvelua. Monelle hyvä ruoka on nautinto. Haastatellut olivat valveutuneita terveysasioissa, ja halusivat hyvällä ravitsemuksella pitää itsestään huolta. Kaikki haastatellut ikääntyneet söivät tyypillisimmin kotonaan, mutta erityisesti kohtuuhintaiset lounasravintolat olivat myös suosiossa. Ongelmallisimmaksi ikääntyneet kokivat epäsäännöllisen iltasyömisen, johon kaivattiin ratkaisua. Esimerkiksi edullinen, lounasravintolamainen iltaravintola kiinnosti ikääntyneitä.
Opinnäytetyön tulokset antavat tärkeää osviittaa siitä, että tämänhetkinen tarjonta ei vastaa kysyntään. Ikääntyneissä on yksityisille ruokapalveluntarjoajille paljon käyttämättä jäävää potentiaalia. Pitkällä aikajänteellä tarkasteltuna yksityisten ruokapalvelujen kehittäminen yhteistyössä Espoon kaupungin ja ikääntyneiden kanssa hyödyttäisi kaikkia osapuolia: ikääntyneet saisivat parempaa palvelua, Espoon kaupunki säästäisi voidessaan ulkoistaa ruokapalvelun tuotantoa ja yksityiset ruokapalveluntarjoajat saisivat uusia asiakkaita.
Aihetta voisi tutkia laajemminkin. Esimerkiksi ajatusta ikääntyneille suunnatusta lounasravintolamaisesta iltaravintolasta voisi kehittää pidemmälle yhdessä ikääntyneiden asiakkaiden kanssa.