”TÄÄ TAIKINA NÄYTTÄÄ IHAN KAURAPUUROLTA”: Toimintakansio päiväkodin leipomistilaan
Kareinen, Niina; Hokkanen, Laura (2014)
Kareinen, Niina
Hokkanen, Laura
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014112717169
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014112717169
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää päiväkodin leivontatilan käyttöä. Idea lähti päiväkodin tarpeesta, koska leivontatila oli uusi eikä sitä ollut vielä juuri-kaan käytetty. Leivontatoimintaa kehitettiin Sapere-ruokakasvatusmenetelmää mukaillen. Sapere-menetelmä perustuu kokemukselliseen ja tutkivaan oppimisen, jossa ruokaan tu-tustutaan eri aistien avulla. Menetelmässä korostuvat lapsilähtöisyys ja lasten osallisuus. Menetelmän avulla lapset pääsevät itse osallistumaan ruuan valmistukseen ja tutkimiseen.
Opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä Joensuun Penttilän päiväkodin kanssa. Opinnäyte-työn tuotoksena syntyi leivontatilan toimintakansio, ”Aistit mukaan leivontaan!”, joka toteu-tettiin päiväkodin johtajan, työntekijöiden ja lasten toiveiden ja ideoiden pohjalta. Kansiota varten lapsia haastateltiin suullisesti ja kuvallisesti. Työntekijöitä haastateltiin Learning Café -menetelmää mukaillen. Kansion toimivuutta testattiin neljän leivontatuokion ja yhden aistipäivän avulla, jotka pidettiin yhdelle lapsiryhmälle. Toimintaa varten leivontatilaa muo-kattiin käytännöllisemmäksi. Toimintakansio sisältää tietoa Sapere-menetelmästä, resepte-jä ja ideoita Sapere-menetelmän käyttöön. Kansion tarkoituksena oli lisätä leivontatilan käyttöä ja tehdä Sapere-menetelmä tutuksi niin työntekijöille kuin lapsillekin.
Arvioinnin perusteella leivontatila ja toimintakansio koettiin käytännöllisiksi. Kansion toimin-tatuokiot olivat lapsille mieluisia ja ne antoivat heille positiivisia oppimiskokemuksia ruuas-ta. Jatkossa päiväkodissa voisi kokeilla entistä laajemmin Sapere-menetelmän käyttöä, esimerkiksi tuomalla sitä päiväkodin ruokailutilanteisiin. Myöhemmin opinnäytetyön pohjal-ta voisi tutkia, mitä hyötyä leivontatilan kehittämisestä on ollut päiväkodille ja mitä Sapere-menetelmän käyttöön ottaminen on antanut lapsille.
Opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä Joensuun Penttilän päiväkodin kanssa. Opinnäyte-työn tuotoksena syntyi leivontatilan toimintakansio, ”Aistit mukaan leivontaan!”, joka toteu-tettiin päiväkodin johtajan, työntekijöiden ja lasten toiveiden ja ideoiden pohjalta. Kansiota varten lapsia haastateltiin suullisesti ja kuvallisesti. Työntekijöitä haastateltiin Learning Café -menetelmää mukaillen. Kansion toimivuutta testattiin neljän leivontatuokion ja yhden aistipäivän avulla, jotka pidettiin yhdelle lapsiryhmälle. Toimintaa varten leivontatilaa muo-kattiin käytännöllisemmäksi. Toimintakansio sisältää tietoa Sapere-menetelmästä, resepte-jä ja ideoita Sapere-menetelmän käyttöön. Kansion tarkoituksena oli lisätä leivontatilan käyttöä ja tehdä Sapere-menetelmä tutuksi niin työntekijöille kuin lapsillekin.
Arvioinnin perusteella leivontatila ja toimintakansio koettiin käytännöllisiksi. Kansion toimin-tatuokiot olivat lapsille mieluisia ja ne antoivat heille positiivisia oppimiskokemuksia ruuas-ta. Jatkossa päiväkodissa voisi kokeilla entistä laajemmin Sapere-menetelmän käyttöä, esimerkiksi tuomalla sitä päiväkodin ruokailutilanteisiin. Myöhemmin opinnäytetyön pohjal-ta voisi tutkia, mitä hyötyä leivontatilan kehittämisestä on ollut päiväkodille ja mitä Sapere-menetelmän käyttöön ottaminen on antanut lapsille.