Vaihtelua ja tehoa ikääntyneiden iltapaloihin
Kivelä, Pirjo; Mäkinen, Sirpa (2014)
Kivelä, Pirjo
Mäkinen, Sirpa
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014120818970
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014120818970
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tuotettiin toimeksiannon pohjalta Kylän kattaukselle tuotepaketti.
Tarkoituksena oli suunnitella ja tuotekehittää ikääntyneille monipuolisia ja
ravitsemuksellisesti laadukkaita iltapalavaihtoehtoja, joilla saadaan vaihtelua
ikääntyneiden ruokatarjontaan.
Tuotekehitysprosessin suunnitteluvaiheessa listattiin ikääntyneiden ruokavalioon
soveltuvia erilaisia suolaisia ja makeita iltapalavaihtoehtoja. Tuotteista kehiteltiin
raaka-ainevalinnoilla proteiini- ja energiapitoisia. Kehitystyössä huomioitiin
tuotteiden rakenne, maku, valmistustekniikka ja kuljetus. Tuotetestaus toteutettiin
kahdessa eri vanhuspalveluyksikössä.
Tuotekehittelyn pohjalta iltapaloille laadittiin ja mitoitettiin ruokaohjeet, laskettiin
ravintoarvot sekä tehtiin valokuvasarja tuotteista.
Tuotepakettiin kuuluu ikääntyvien ruokavalioon soveltuvia suolaisia ja makeita
iltapalavaihtoehtoja, joiden ravintoainetiheys on suuri annoskokoon
suhteutettuna. Tuotteet soveltuvat pehmeää ruokavaliota tarvitseville ja raakaainevalinnoissa
on otettu huomioon asiakasturvallisuus.
Laaditut iltapalavaihtoehdot ovat monipuolisia, ja ne soveltuvat moneen eri
käyttötarkoitukseen. Niitä voidaan käyttää tehostettuun ruokavalioon. Ne
soveltuvat käytettäviksi välipaloina ja jälkiruokina. Niillä voidaan korvata osia
perusruokalistan iltapalasta tai tarjota myöhäisiltapaloina ja yöpaloina.
Tarkoituksena oli suunnitella ja tuotekehittää ikääntyneille monipuolisia ja
ravitsemuksellisesti laadukkaita iltapalavaihtoehtoja, joilla saadaan vaihtelua
ikääntyneiden ruokatarjontaan.
Tuotekehitysprosessin suunnitteluvaiheessa listattiin ikääntyneiden ruokavalioon
soveltuvia erilaisia suolaisia ja makeita iltapalavaihtoehtoja. Tuotteista kehiteltiin
raaka-ainevalinnoilla proteiini- ja energiapitoisia. Kehitystyössä huomioitiin
tuotteiden rakenne, maku, valmistustekniikka ja kuljetus. Tuotetestaus toteutettiin
kahdessa eri vanhuspalveluyksikössä.
Tuotekehittelyn pohjalta iltapaloille laadittiin ja mitoitettiin ruokaohjeet, laskettiin
ravintoarvot sekä tehtiin valokuvasarja tuotteista.
Tuotepakettiin kuuluu ikääntyvien ruokavalioon soveltuvia suolaisia ja makeita
iltapalavaihtoehtoja, joiden ravintoainetiheys on suuri annoskokoon
suhteutettuna. Tuotteet soveltuvat pehmeää ruokavaliota tarvitseville ja raakaainevalinnoissa
on otettu huomioon asiakasturvallisuus.
Laaditut iltapalavaihtoehdot ovat monipuolisia, ja ne soveltuvat moneen eri
käyttötarkoitukseen. Niitä voidaan käyttää tehostettuun ruokavalioon. Ne
soveltuvat käytettäviksi välipaloina ja jälkiruokina. Niillä voidaan korvata osia
perusruokalistan iltapalasta tai tarjota myöhäisiltapaloina ja yöpaloina.