• Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Kirjaudu
  • Suomi
  • Svenska
  • English
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Hoitotyö
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Hoitotyö
  • Näytä viite
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Syöpää sairastavan ravitsemustila syöpähoitopolun eri vaiheissa

Kovaniemi, Niko; Moilanen, Suvi; Peuralahti-Somic, Niina (2014)

 
 
Tweet Tiedostoon pääsyä rajoitettu
 
Tiedostoon pääsyä rajoitettu
Avaa tiedosto
Kovaniemi_ Niko_Moilanen_Suvi_Peuralahti-Somic_Niina.pdf (619.0Kt)
Lataukset: 


Kovaniemi, Niko
Moilanen, Suvi
Peuralahti-Somic, Niina
Turun ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121519807
Tiivistelmä
Ravitsemus on tärkeässä osassa syöpäpotilaan hoidon onnistumista ja ravitsemustilan seuranta erilaisia arviointimenetelmiä käyttäen on tärkeä osa syöpäpotilaan hoitoa. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa tietoa syöpäpotilaan ravitsemustilasta ja ravitsemustilan seurantamenetelmistä syöpähoitopolun eri vaiheissa. Tavoitteena oli edistää syöpäpotilaiden ravitsemuksen arviointia sekä hoitoa.
Opinnäytetyö on osana Turun ammattikorkeakoulun terveysala-tulosalueen sekä Lounais-Suomen syöpäyhdistys ry:n (LSSY) yhteistä Syöpäpotilaan hyvä hoitopolku 2010–2015 tutkimus- ja kehittämishanketta. Opinnäytetyö toteutettiin soveltaen systemaattista kirjallisuuskatsausta hakemalla aineistoa viidestä eri tietokannasta: Medic, Medline, PubMed, Cinahl ja Cochrane. Tarkasteltavia tutkimuksia valittiin 28 (=n) kappaletta.
Hyvä ravitsemustila sekä monipuolisen ravinnon riittävä saanti ovat tärkeitä kulmakiviä syöpäpotilaan paranemisprosessille hoitojen aikana. Hyvä ravitsemus vaikuttaa potilaaseen kokonaisvaltaisesti. Ravitsemustilan arvioinnissa tärkeintä on löytää alkava aliravitsemustila ennen sen negatiivista vaikutusta paranemiselle.
Tulosten perusteella hyvällä ravitsemustilalla on havaittu olevan vaikutusta potilaiden elämänlaatuun sekä paranemisennusteeseen. Aliravittu potilas ei kestä syöpähoitoja yhtä tehokkaasti ja mahdollisten komplikaatioiden riski kasvaa. Ravitsemustilan arviointimenetelmiä on kehitetty runsaasti ja suurinta osaa voidaan käyttää kokonaisuudessaan tai soveltaen syöpäpotilaan hoidossa.
 
Kokoelmat
  • Hoitotyö
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Rekisteriseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Rekisteriseloste