Analysis of the distribution of locally produced food in Central Finland
Hänninen, Markus (2014)
Hänninen, Markus
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121619982
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121619982
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tilaajana toimi Jyväskylän Kestävä Kehitys JAPA ry, jonka keskeisin tehtävä on edistää kestävän kehityksen yleistymistä osana ihmisten jokapäiväistä elämää.
Opinnäytetyö liittyy lähiruokaan, jota pidetään seuraavana suurena kehitysaskeleena ruoan tuotannossa. Ongelmakohtia lähiruoan yleistymisen tiellä löytyy haastattelujen aikana juuri logistiikasta. Ihmiset ovat kiinnostuneita aiheesta, mutta lähiruoan hankkiminen koetaan usein vaivaloiseksi ja normaalia ruokakauppaa kalliimmaksi.
Työn tavoitteena oli selvittää Keski-Suomessa toimivien Jyväskylän Kestävä Kehitys JAPA ry:n perustamien lähiruokapiirien logistiikan nykytilannetta ja tutkia mahdollisia logistiikan kehittämismahdollisuuksia ruoantuottajien näkökulmasta.
Tutkimuksesta suuren osan muodosti tiedonkerääminen suoraan tuottajilta ja tiedon analysointi. Tiedonkeruumenetelmäksi päädyttiin valitsemaan puhelinhaastattelut mahdollisimman suuren vastausprosentin saavuttamiseksi. Toinen suuri kokonaisuus tutkimuksesta oli parannusehdotuksien pohjalta laadittu pilottihanke, jossa pystyttiin testaamaan parannusehdotuksia todellisessa maailmassa.
Teoriaosio keskittyi pääasiallisesti haastattelujen suunnittelun ja otoskoon valinnan teoriaan yhdistettynä markkinoinnin keinojen hyväksikäyttämiseen osana haastattelujen suunnittelua.
Tutkimuksen tuloksena löydettiin muutamia ongelmakohteita logistiikassa, mutta niihin löydettiin myös lopulta parannusehdotuksia.
Opinnäytetyö liittyy lähiruokaan, jota pidetään seuraavana suurena kehitysaskeleena ruoan tuotannossa. Ongelmakohtia lähiruoan yleistymisen tiellä löytyy haastattelujen aikana juuri logistiikasta. Ihmiset ovat kiinnostuneita aiheesta, mutta lähiruoan hankkiminen koetaan usein vaivaloiseksi ja normaalia ruokakauppaa kalliimmaksi.
Työn tavoitteena oli selvittää Keski-Suomessa toimivien Jyväskylän Kestävä Kehitys JAPA ry:n perustamien lähiruokapiirien logistiikan nykytilannetta ja tutkia mahdollisia logistiikan kehittämismahdollisuuksia ruoantuottajien näkökulmasta.
Tutkimuksesta suuren osan muodosti tiedonkerääminen suoraan tuottajilta ja tiedon analysointi. Tiedonkeruumenetelmäksi päädyttiin valitsemaan puhelinhaastattelut mahdollisimman suuren vastausprosentin saavuttamiseksi. Toinen suuri kokonaisuus tutkimuksesta oli parannusehdotuksien pohjalta laadittu pilottihanke, jossa pystyttiin testaamaan parannusehdotuksia todellisessa maailmassa.
Teoriaosio keskittyi pääasiallisesti haastattelujen suunnittelun ja otoskoon valinnan teoriaan yhdistettynä markkinoinnin keinojen hyväksikäyttämiseen osana haastattelujen suunnittelua.
Tutkimuksen tuloksena löydettiin muutamia ongelmakohteita logistiikassa, mutta niihin löydettiin myös lopulta parannusehdotuksia.