Terveellistä ruokaa opiskelijabudjetilla
Hoppula, Hilla; Jokinen, Sanna (2014)
Hoppula, Hilla
Jokinen, Sanna
Tampereen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121620079
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121620079
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli antaa ideoita kuinka valmistaa helposti suhteellisen terveellistä ruokaa, mahdollisimman lisäaineettomasti. Opinnäytetyön aihe sai alkunsa työn tekijöiden omasta mielenkiinnosta terveellistä ruokaa kohtaan. Opiskeluaikana raha on tiukassa ja tästä syntyi halu keksiä jotain mielenkiintoisempaa ainaisen tonnikalan ja makaronin tilalle, unohtamatta kuitenkaan helppoutta ja edullisuutta. Tutkimusongelmana pohdittiin, onko mahdollista valmistaa terveellistä, mutta samalla edullista ruokaa. Terveellisyyttä on mietitty ravitsemussuositusten kautta ottaen huomioon elimistön tarvitsemat ravintoaineet. Työhön on tehty erillinen reseptivihko, josta löytyy aamu- ja välipala sekä päivällis- ja herkutteluhetkien ohjeita. Annokset on suunniteltu opiskelijabudjettiin sopivaksi ja niitä on helppo muokata omaan makuun ja tarpeeseen sopivaksi.
Työtä varten tehtiin laadullinen tutkimus, joka toteutettiin teemahaastatteluna Tampereen ammattikorkeakoulun viidelle eri alan opiskelijalle. Haastattelut nauhoitettiin ja niissä selvitettiin opiskelijoiden ruokailutottumuksia, heidän käsityksiään terveellisestä ruokavaliosta sekä mielipiteitä valmisruoista ja itse valmistetusta ruoasta.
Teemahaastatteluiden avulla selvisi, että opiskelijat ovat melko hyvin tietoisia mitä ihmisen tulisi syödä, mutta aina sen mukaan eläminen ei ole mahdollista. Tämä johtui suurimmaksi osaksi ajan- ja rahanpuutteesta sekä laiskuudesta. Osa vastanneista valmisti itse ruokaa vain viikonloppuisin, osa puolestaan teki itse ruokansa joka toinen päivä. Valmisruokia haastateltavat käyttivät niiden helppouden ja nopeuden takia. Ikäväksi tosiasiaksi todettiin, että valmisruokien hinnat alkavat olla alhaiset verrattuna tuoreeseen ruokaan ja pienellä budjetilla on vaikea keksiä mielenkiintoisia ruokia.
Tulosten perusteella voidaan todeta, että opiskelijat valmistaisivat itse enemmän ruokaa, mikäli se olisi helpompaa ja rahallisesti kannattavampaa. Ruokien tulisi olla melko nopeasti valmistettavia ja raaka-aineiltaan melko yksinkertaisia, jotta hinta ei nousisi an-noksen kohdalla liian suureksi. Reseptivihkosen annoksissa on otettu huomioon nämä seikat, jotta alettaisiin nauttia ruoan tekemisestä kotona, eikä ostettaisi valmisruokia.
Työtä varten tehtiin laadullinen tutkimus, joka toteutettiin teemahaastatteluna Tampereen ammattikorkeakoulun viidelle eri alan opiskelijalle. Haastattelut nauhoitettiin ja niissä selvitettiin opiskelijoiden ruokailutottumuksia, heidän käsityksiään terveellisestä ruokavaliosta sekä mielipiteitä valmisruoista ja itse valmistetusta ruoasta.
Teemahaastatteluiden avulla selvisi, että opiskelijat ovat melko hyvin tietoisia mitä ihmisen tulisi syödä, mutta aina sen mukaan eläminen ei ole mahdollista. Tämä johtui suurimmaksi osaksi ajan- ja rahanpuutteesta sekä laiskuudesta. Osa vastanneista valmisti itse ruokaa vain viikonloppuisin, osa puolestaan teki itse ruokansa joka toinen päivä. Valmisruokia haastateltavat käyttivät niiden helppouden ja nopeuden takia. Ikäväksi tosiasiaksi todettiin, että valmisruokien hinnat alkavat olla alhaiset verrattuna tuoreeseen ruokaan ja pienellä budjetilla on vaikea keksiä mielenkiintoisia ruokia.
Tulosten perusteella voidaan todeta, että opiskelijat valmistaisivat itse enemmän ruokaa, mikäli se olisi helpompaa ja rahallisesti kannattavampaa. Ruokien tulisi olla melko nopeasti valmistettavia ja raaka-aineiltaan melko yksinkertaisia, jotta hinta ei nousisi an-noksen kohdalla liian suureksi. Reseptivihkosen annoksissa on otettu huomioon nämä seikat, jotta alettaisiin nauttia ruoan tekemisestä kotona, eikä ostettaisi valmisruokia.