Julkisten ruokapalveluiden talouden ja tehokkuuden kehittäminen : Case: Haapaveden kaupungin ja Siikalatvan kunnan yhteistoiminta-alue
Mertala, Arja (2015)
Mertala, Arja
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201504134287
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201504134287
Tiivistelmä
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuoda esille erilaisia vaihtoehtoja, joilla saadaan julkisten ruokapalveluiden toimintaa taloudellisemmaksi ja tehokkaammaksi nykyiseen toimintaan verrattuna.
Opinnäytetyön menetelmänä käytettiin tapaustutkimusta, ja tutkimuksen kohteena olivat Haapaveden kaupungin ja Siikalatvan kunnan ruokapalvelut. Apuvälineenä tutkimuksen teossa oli henkilöstön mitoitukseen suunniteltu ohjelma, CateNet. Aluksi selvitettiin toiminnan nykytila yksiköittäin, jolloin huomioitiin henkilöstön määrä, koneet ja laitteet, toimitilat, kustannukset ja mihin toimintoihin työaika käytettiin. Sen jälkeen laskettiin eri vaihtoehtoja nykyisen toiminnan rinnalle. Vaihtoehtolaskelmissa käytettiin jalostettuja raaka-aineita ja uusia toimintatapoja hyödyntäen koneita ja laitteita tehokkaasti.
Ruokapalveluselvitys toi esille tutkittujen ruokapalveluyksiköiden henkilöstömäärien olevan nykytilassa korkeat verrattuina työtehtävien määrään. Uudet tuotantovaihtoehdot pienensivät henkilöstömäärää, mikä johtui jalostettujen raaka-aineiden ja uusien toimintatapojen käyttöönotosta. Vaihtoehdoissa yhdistettiin toimintaa siten, että nykyisen kahden keskuskeittiön sijaan oli vain yksi keskuskeittiö kylää kohti. Yhtenä vaihtoehtona tuotiin myös esille ruokatuotanto naapurikylään. Taloudellisuutta ja tehokkuutta saatiin siirtämällä ruokatuotanto isompiin tuotantoyksiköihin, jolloin henkilöstömäärä ja siitä aiheutuvat kustannukset pienenivät.
Kuntien heikon taloudellisen tilanteen vuoksi ruokapalveluiden toiminta kannattaa selvit-tää ja saada se kilpailukykyiseksi. Henkilöstömitoitusohjelman avulla osoitetaan toiminnan tehottomuus ja voidaan laatia uusia suunnitelmia toiminnan tehostamiseksi.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuoda esille erilaisia vaihtoehtoja, joilla saadaan julkisten ruokapalveluiden toimintaa taloudellisemmaksi ja tehokkaammaksi nykyiseen toimintaan verrattuna.
Opinnäytetyön menetelmänä käytettiin tapaustutkimusta, ja tutkimuksen kohteena olivat Haapaveden kaupungin ja Siikalatvan kunnan ruokapalvelut. Apuvälineenä tutkimuksen teossa oli henkilöstön mitoitukseen suunniteltu ohjelma, CateNet. Aluksi selvitettiin toiminnan nykytila yksiköittäin, jolloin huomioitiin henkilöstön määrä, koneet ja laitteet, toimitilat, kustannukset ja mihin toimintoihin työaika käytettiin. Sen jälkeen laskettiin eri vaihtoehtoja nykyisen toiminnan rinnalle. Vaihtoehtolaskelmissa käytettiin jalostettuja raaka-aineita ja uusia toimintatapoja hyödyntäen koneita ja laitteita tehokkaasti.
Ruokapalveluselvitys toi esille tutkittujen ruokapalveluyksiköiden henkilöstömäärien olevan nykytilassa korkeat verrattuina työtehtävien määrään. Uudet tuotantovaihtoehdot pienensivät henkilöstömäärää, mikä johtui jalostettujen raaka-aineiden ja uusien toimintatapojen käyttöönotosta. Vaihtoehdoissa yhdistettiin toimintaa siten, että nykyisen kahden keskuskeittiön sijaan oli vain yksi keskuskeittiö kylää kohti. Yhtenä vaihtoehtona tuotiin myös esille ruokatuotanto naapurikylään. Taloudellisuutta ja tehokkuutta saatiin siirtämällä ruokatuotanto isompiin tuotantoyksiköihin, jolloin henkilöstömäärä ja siitä aiheutuvat kustannukset pienenivät.
Kuntien heikon taloudellisen tilanteen vuoksi ruokapalveluiden toiminta kannattaa selvit-tää ja saada se kilpailukykyiseksi. Henkilöstömitoitusohjelman avulla osoitetaan toiminnan tehottomuus ja voidaan laatia uusia suunnitelmia toiminnan tehostamiseksi.