”Yhteinen pöytä” -projektin ja Vantti Oy:n tähdelounasjakokokeilun ja kauppojen ylijäämäruoan jaon elintarvikehygienia
Tamminen, Johanna (2015)
Tamminen, Johanna
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505138017
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505138017
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoitus oli tutkia Vantaalla toimivan projektin ”Yhteinen pöytä” hygienia-asioita. Projekti jakautui kahteen osaan: Tähdelounasjakokokeilu ja kauppojen ylijäämäruoan jakaminen. Projektia on valmisteltu jo syksystä 2013 asti, pyytämällä kauppoja mukaan projektiin ja yhdistyksiä, jotka haluaisivat vastaanottaa tähdelounasta ja kauppojen ylijäämäruokaa. Projektin rahoittajina on Vantaan kaupunki, DIAK ja Vantaan seurakunnat. Tämä opinnäytetyö sivuaa myös ruoka-apua Suomessa ja ulkomailla.
Vantti Oy:n valmistamaa koululounasta jää monesti yli, tällöin Yhteinen pöytä –projekti hakee ruoan lämmitettynä styroksilaatikoissa. Lämpötila mitataan koululta lähdettäessä sekä perillä kohteessa. Yhdistykset tarjoavat ilmaisen lounaan omissa tiloissaan.
Tähdelounasjakokokeilun lisäksi vuoden 2014 lopussa alkoi markettien ylijäämäruoan haku ja jakaminen. Vuonna 2015 avattava logistiikkakeskus Vantaan Koivukylään mahdollistaa suurempien määrien ylijäämäruoan haun marketeista ja ruoan säilyttämisen keskuksessa, jossa on kylmiöt ja pakastimet. Kylmäauto on hankittu juuri näitä kuljetuksia varten. Tärkeää on, että kylmäketju ei katkea missään tilanteessa. EVIRA:n ruoka-apuohje antaa tarkat oh-jeet ruokaa jakaville.
Liitteenä 1 on omavalvontasuunnitelma autolle joka sisältää tähdelounasjaon sekä kauppo-jen ylijäämäruoan haun asioita. Liitteenä 2 ja 3 on elintarvikehygieniaohjeistukset ruokaa jakaville yhdistyksille ja kuljettajille. Liitteenä 4 on toimintaehdotus kauppiaille.
Vantti Oy:n valmistamaa koululounasta jää monesti yli, tällöin Yhteinen pöytä –projekti hakee ruoan lämmitettynä styroksilaatikoissa. Lämpötila mitataan koululta lähdettäessä sekä perillä kohteessa. Yhdistykset tarjoavat ilmaisen lounaan omissa tiloissaan.
Tähdelounasjakokokeilun lisäksi vuoden 2014 lopussa alkoi markettien ylijäämäruoan haku ja jakaminen. Vuonna 2015 avattava logistiikkakeskus Vantaan Koivukylään mahdollistaa suurempien määrien ylijäämäruoan haun marketeista ja ruoan säilyttämisen keskuksessa, jossa on kylmiöt ja pakastimet. Kylmäauto on hankittu juuri näitä kuljetuksia varten. Tärkeää on, että kylmäketju ei katkea missään tilanteessa. EVIRA:n ruoka-apuohje antaa tarkat oh-jeet ruokaa jakaville.
Liitteenä 1 on omavalvontasuunnitelma autolle joka sisältää tähdelounasjaon sekä kauppo-jen ylijäämäruoan haun asioita. Liitteenä 2 ja 3 on elintarvikehygieniaohjeistukset ruokaa jakaville yhdistyksille ja kuljettajille. Liitteenä 4 on toimintaehdotus kauppiaille.