Perehdyttämisen parantaminen BarLaureassa
Mononen, Marja (2015)
Mononen, Marja
Laurea-ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015060111547
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015060111547
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on ollut parantaa toimeksiantajana olleen BarLaurean uusien opiskelijoiden perehdyttämistä. BarLaurea on Laurea-ammattikorkeakoulussa toimiva opetusravintola, jonne uudet juuri aloittaneet hotelli- ja ravintola-alan opiskelijat pääsevät tekemään käytännössä ravintola-alan työtehtäviä ruuanlaitosta asiakaspalvelutehtäviin kahvilassa. Vuosien aikana perehdyttämisestä on annettu toistuvasti kriittistä palautetta ja pereh-dyttämiskäytänteitä on pyritty pienten muutosten avulla parantamaan, mutta toistuvasti pa-lautteiden sisältämä kritiikki on ollut määrältään suurempaa kuin positiivisen palautteen määrä. Tämän opinnäytetyön tavoitteena on ollut löytää vastauksia siihen, miksi perehdyttäminen saa osakseen niin runsaasti kritiikkiä ja miten opiskelijat sitä parantaisivat.
Perehdyttäminen on yksi tärkeimpiä vaiheita työntekijän tullessa uuteen työhön ja työpaikkaan. Työnantaja on velvollinen perehdyttämään uuden työntekijän mahdollisimman tarkkaan ja yksityiskohtaisesti tämän uusiin työtehtäviin, jotta työntekijä pystyy perehdyttämisjakson jälkeen suoriutumaan kyseisistä tehtävistä jatkossa omatoimisesti ja tuloksellisesti yrityksen hyväksi. Perehdyttämisen merkitys sekä työntekijälle että työnantajalle on todella suuri, koska onnistuneen perehdyttämisen päätteeksi työntekijällä on edellytykset hoitaa työnsä huolellisesti ja siten, että työpanoksesta on hyötyä molemmille osapuolille. Työnantaja puolestaan saa palkkalistoillensa aktiivisen, omatoimisen, ahkeran ja menestystä havittelevan työntekijän. Lisäksi kunnollinen perehdyttäminen varmistaa, että työntekijä suoriutuu työtehtävistä turvallisesti ja noudattaa työturvallisuusohjeita. Näin vältytään ylimääräisiltä vahingoilta ja sairaspoissaoloilta.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys muodostuu henkilöstöjohtamisesta ja sen tärkeimmistä pääkohdista sekä työuran vaiheista, johon perehdyttäminen sisältyy. Opinnäytetyössä on käytetty laadullisen tutkimuksen menetelmiä ja se on toteutettu kehittämishankkeena. Työssä on selvitetty menneiden vuosien opiskelijapalautteita, ja toteutettu workshop-kehittämistilaisuus, jonne osallistui neljä opiskelijaa. Palautteiden perusteella tulivat esille ne kolme tärkeintä ja oleellisinta asiaa, joihin opiskelijat toivovat parannusta, jotta perehdyttämisestä tulisi onnistuneempaa ja BarLaurea-opintojakso olisi mielekkäämpi suoritettava jatkossa. Palautteiden avulla muodostui käsitys niistä ongelmakohdista, joihin opiskelijat yleisimmin toivoisivat muutosta. Workshopissa puolestaan keskusteltiin opiskelijoiden omista kokemuksista BarLaureaan liittyen ja saatiin lisää käytännönläheisiä ajatuksia ja ideoita siitä, mitä opiskelijat toivovat BarLaurean perehdyttämisen parantamiseksi.
Lopputuloksena päädyin ehdottamaan joitakin muutoksia, joista voisi olla apua BarLaurealle jatkossa. Ehdotetuissa muutoksissa kuuluu opiskelijoiden ääni ja toive BarLaurean toiminnan parantamiseksi. Omat muutosehdotukseni BarLaurealle ovat yksinkertaisen opetusvideon te-keminen, perehdytyksessä käytetyn tarkistuslomakkeen huolellisempi hyödyntäminen jatkossa, muutokset sekä opintojaksoon että työvuoroihin sekä toisen vuosiasteen opiskelijoiden paremman hyödyntämisen.
Avainsanat: BarLaurea, henkilöstöjohtaminen, perehdyttäminen
Perehdyttäminen on yksi tärkeimpiä vaiheita työntekijän tullessa uuteen työhön ja työpaikkaan. Työnantaja on velvollinen perehdyttämään uuden työntekijän mahdollisimman tarkkaan ja yksityiskohtaisesti tämän uusiin työtehtäviin, jotta työntekijä pystyy perehdyttämisjakson jälkeen suoriutumaan kyseisistä tehtävistä jatkossa omatoimisesti ja tuloksellisesti yrityksen hyväksi. Perehdyttämisen merkitys sekä työntekijälle että työnantajalle on todella suuri, koska onnistuneen perehdyttämisen päätteeksi työntekijällä on edellytykset hoitaa työnsä huolellisesti ja siten, että työpanoksesta on hyötyä molemmille osapuolille. Työnantaja puolestaan saa palkkalistoillensa aktiivisen, omatoimisen, ahkeran ja menestystä havittelevan työntekijän. Lisäksi kunnollinen perehdyttäminen varmistaa, että työntekijä suoriutuu työtehtävistä turvallisesti ja noudattaa työturvallisuusohjeita. Näin vältytään ylimääräisiltä vahingoilta ja sairaspoissaoloilta.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys muodostuu henkilöstöjohtamisesta ja sen tärkeimmistä pääkohdista sekä työuran vaiheista, johon perehdyttäminen sisältyy. Opinnäytetyössä on käytetty laadullisen tutkimuksen menetelmiä ja se on toteutettu kehittämishankkeena. Työssä on selvitetty menneiden vuosien opiskelijapalautteita, ja toteutettu workshop-kehittämistilaisuus, jonne osallistui neljä opiskelijaa. Palautteiden perusteella tulivat esille ne kolme tärkeintä ja oleellisinta asiaa, joihin opiskelijat toivovat parannusta, jotta perehdyttämisestä tulisi onnistuneempaa ja BarLaurea-opintojakso olisi mielekkäämpi suoritettava jatkossa. Palautteiden avulla muodostui käsitys niistä ongelmakohdista, joihin opiskelijat yleisimmin toivoisivat muutosta. Workshopissa puolestaan keskusteltiin opiskelijoiden omista kokemuksista BarLaureaan liittyen ja saatiin lisää käytännönläheisiä ajatuksia ja ideoita siitä, mitä opiskelijat toivovat BarLaurean perehdyttämisen parantamiseksi.
Lopputuloksena päädyin ehdottamaan joitakin muutoksia, joista voisi olla apua BarLaurealle jatkossa. Ehdotetuissa muutoksissa kuuluu opiskelijoiden ääni ja toive BarLaurean toiminnan parantamiseksi. Omat muutosehdotukseni BarLaurealle ovat yksinkertaisen opetusvideon te-keminen, perehdytyksessä käytetyn tarkistuslomakkeen huolellisempi hyödyntäminen jatkossa, muutokset sekä opintojaksoon että työvuoroihin sekä toisen vuosiasteen opiskelijoiden paremman hyödyntämisen.
Avainsanat: BarLaurea, henkilöstöjohtaminen, perehdyttäminen