Lahtivajan rekisteröiminen elintarvikehuoneistoksi : case: Ruhtinan Erä ry
Kinnunen, Aki (2015)
Kinnunen, Aki
Savonia-ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015060111794
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015060111794
Tiivistelmä
Ruhtinan Erä ry, joka on tämän opinnäytetyön toimeksiantaja ja jonka jäsen itsekkin olen, omistaa metsästysmajan lisäksi kaksi lahtivajaa. Metsästysseuralla on jäseniä noin 120, joista hirvenpyyntiin osallistuu noin 60 - 80 henkilöä. Metsästysseura vuokraa lahtivajaa myös yhdistyksen ulkopuolisille. Koin kehitystarpeeksi metsästysseuralle lahtivajojen tai edes toisen niistä rekisteröimisen elintarvikehuoneistoksi, jotta tarpeen tullen riistan lihaa voisi myydä eteenpäin.
Rekisteröinnistä voisi hyötyä koko seura tai sen yksittäiset jäsenet, jotka haluaisivat myydä riistaa. Tässä opinnäy-tetyössä kerrotaan siitä, kun ilmoitan Ruhtinan Erä ry:n lahtivajan elintarvikehuoneistoksi. Uuden lakimuutoksen myötä, on sallittua myydä leikattua riistan lihaa suoraan ravintoloihin tai vähittäismyyntin lahtivajoilta. Edellytyksenä tälle on, että lahtivaja on rekisteröity elintarvikehuoneistoksi.
Tämä toiminnallinen opinnäytetyö etenee vaiheittain siten, että ensin tarkastellaan lähtökohtia elintarvikehuoneiston rekisteröinnistä sekä yleisesti, mitä lahtivaja tarkoittaa ja millaisessa kunnossa Ruhtinan Erä ry:n lahtivaja on. Lah-tivajan toiminnan käsittelyn jälkeen työssä kerrotaan, kuinka lahtivaja ilmoitetaan elintarvikehuoneistoksi.
Työn liitteenä on Ruhtinan Erä ry:n lahtivajalle tehty omavalvontasuunnitelma, jossa kerrotaan kuinka lahtivajalla tulee toimia. Omavalvontasuunnitelmassa kuvataan lahtivajan toiminta, kerrotaan hygieniset toimintatavat ja puh-distusohjelma. Omavalvontaasuunnitelmaan tulee perehtyä kaikkien metsästysseuran jäsenten. Myös metsästys-seuran ulkopuolisten lahtivajan käyttäjien, jotta se pysyisi koko ajan kunnossa ja hygienisesti puhtaana riistan teu-rastustilana.
Rekisteröinnistä voisi hyötyä koko seura tai sen yksittäiset jäsenet, jotka haluaisivat myydä riistaa. Tässä opinnäy-tetyössä kerrotaan siitä, kun ilmoitan Ruhtinan Erä ry:n lahtivajan elintarvikehuoneistoksi. Uuden lakimuutoksen myötä, on sallittua myydä leikattua riistan lihaa suoraan ravintoloihin tai vähittäismyyntin lahtivajoilta. Edellytyksenä tälle on, että lahtivaja on rekisteröity elintarvikehuoneistoksi.
Tämä toiminnallinen opinnäytetyö etenee vaiheittain siten, että ensin tarkastellaan lähtökohtia elintarvikehuoneiston rekisteröinnistä sekä yleisesti, mitä lahtivaja tarkoittaa ja millaisessa kunnossa Ruhtinan Erä ry:n lahtivaja on. Lah-tivajan toiminnan käsittelyn jälkeen työssä kerrotaan, kuinka lahtivaja ilmoitetaan elintarvikehuoneistoksi.
Työn liitteenä on Ruhtinan Erä ry:n lahtivajalle tehty omavalvontasuunnitelma, jossa kerrotaan kuinka lahtivajalla tulee toimia. Omavalvontasuunnitelmassa kuvataan lahtivajan toiminta, kerrotaan hygieniset toimintatavat ja puh-distusohjelma. Omavalvontaasuunnitelmaan tulee perehtyä kaikkien metsästysseuran jäsenten. Myös metsästys-seuran ulkopuolisten lahtivajan käyttäjien, jotta se pysyisi koko ajan kunnossa ja hygienisesti puhtaana riistan teu-rastustilana.