Pohjalaiset pidot: historia elämyksen lähteenä : Case Itämäentalo
Vaissalo, Noora (2015)
Vaissalo, Noora
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015060212024
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015060212024
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on toiminnallinen kehittämistyö, jossa seinäjokiselle pitopalveluyrittäjälle on suunniteltu ja toteutettu historiaan pohjautuva, pohjalaisteemainen ruokailutapahtuma: Pohjalaiset pidot. Teksti johdattelee lukijaa teoriataustan avulla kohti tapahtuman suunnittelun ja tuottamisen vaiheita. Tarkoituksena on kuvailla projekti niin yksityiskohtaisesti, että siitä saisi mahdollisimman kokonaisvaltaisen kuvan.
Kehittämistyön tavoitteena on suunnitella historiallisesti merkittävään Itämäentaloon elämyksellinen tapahtuma, jossa yhdistyvät talon rakennushistoria, entisten asukkaiden muistot, eteläpohjalainen perinneruoka ja tarinallisuus. Tavoitteena on myös tuottaa käsikirjoitus Itämäentalon yrittäjälle Pohjalaiset pidot
-ruokaelämystapahtumasta. Lähtökohtina olivat kirjallisuustaustan ja Itämäentalon asuin- ja rakennushistorian etsiminen. Kirjallisuustausta koostuu elämystuotantoon liittyvästä teoriasta sekä suomalaisesta ruokakulttuurista. Tapahtuman suunnitteluvaiheessa on haastateltu talon nykyistä omistajaa, jolla oli paljon henkilökohtaisia muistoja Itämäentalolta. Haastattelun tietoja on käytetty taustana tapahtuman suunnittelussa ja tarinallistamisessa.
Pohjalaisista pidoista järjestettiin ensi-ilta, jonne kutsuttiin 16 vierasta ruokailemaan yhden pitkän pöydän äärelle. Ensi-illan tarkoituksena oli toteuttaa yksityiskohtaisesti suunniteltu ruokailutapahtuma ja tarkkailla sen onnistumista. Tapahtuman jälkeen vierailta kerättiin kyselylomakkeen avulla palautetta ja kehittämisideoita. Pohjalaisten pitojen ensi-illan kulku ei ole suoraan verrannollinen siihen lopulliseen yrittäjälle annettuun käsikirjoitukseen, jossa kuvaillaan tapahtuman tuottaminen yksityiskohtaisesti. Tapahtumaillasta tuli paljon positiivista palautetta sekä hyviä kehittämisideoita, joita pitopalveluyrittäjä voi hyödyntää jatkossa. Liitteissä oleva käsikirjoitus Pohjalaisten pitojen toteutuksesta on ensi-illan palautteiden avulla paranneltu versio.
Kehittämistyön tavoitteena on suunnitella historiallisesti merkittävään Itämäentaloon elämyksellinen tapahtuma, jossa yhdistyvät talon rakennushistoria, entisten asukkaiden muistot, eteläpohjalainen perinneruoka ja tarinallisuus. Tavoitteena on myös tuottaa käsikirjoitus Itämäentalon yrittäjälle Pohjalaiset pidot
-ruokaelämystapahtumasta. Lähtökohtina olivat kirjallisuustaustan ja Itämäentalon asuin- ja rakennushistorian etsiminen. Kirjallisuustausta koostuu elämystuotantoon liittyvästä teoriasta sekä suomalaisesta ruokakulttuurista. Tapahtuman suunnitteluvaiheessa on haastateltu talon nykyistä omistajaa, jolla oli paljon henkilökohtaisia muistoja Itämäentalolta. Haastattelun tietoja on käytetty taustana tapahtuman suunnittelussa ja tarinallistamisessa.
Pohjalaisista pidoista järjestettiin ensi-ilta, jonne kutsuttiin 16 vierasta ruokailemaan yhden pitkän pöydän äärelle. Ensi-illan tarkoituksena oli toteuttaa yksityiskohtaisesti suunniteltu ruokailutapahtuma ja tarkkailla sen onnistumista. Tapahtuman jälkeen vierailta kerättiin kyselylomakkeen avulla palautetta ja kehittämisideoita. Pohjalaisten pitojen ensi-illan kulku ei ole suoraan verrannollinen siihen lopulliseen yrittäjälle annettuun käsikirjoitukseen, jossa kuvaillaan tapahtuman tuottaminen yksityiskohtaisesti. Tapahtumaillasta tuli paljon positiivista palautetta sekä hyviä kehittämisideoita, joita pitopalveluyrittäjä voi hyödyntää jatkossa. Liitteissä oleva käsikirjoitus Pohjalaisten pitojen toteutuksesta on ensi-illan palautteiden avulla paranneltu versio.