Alkoholilain kokonaisuudistus - ravintoloiden toiminta alkoholilain uudistuksen jälkeen
Kuusisto, Elina (2015)
Kuusisto, Elina
Saimaan ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015060312116
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015060312116
Tiivistelmä
Tutkimuksen tarkoituksena oli kerätä tietoa Suomen alkoholilain kokonaisuudistuksesta ja sen vaikutuksista ravintoloiden toimintaan sekä yleisesti ravintolakulttuuriin Suomessa. Idea opinnäytetyön aiheesta sai alkunsa jo syksyllä 2012, kun alkoholilain kokonaisuudistusta oli alettu suunnitella. Opinnäytetyön yhteistyökumppanina toimi Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa Ry, joka antoi teoriaosuutta varten materiaaleja sekä kertoi alkoholilain kokonaisuudistuksen ete-nemisestä. Opinnäytetyö toteutettiin ilman virallista toimeksiantajaa.
Teoriaosuuden tiedot hankittiin pääasiassa Suomen laista, internetistä sekä aiheeseen liittyvästä kirjallisuudesta. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena Webropol –kyselyn ja haastatteluiden avulla. Webropol –kyselyt lähetettiin sähköpostitse eri ravintoloihin ympäri Suomea. Haastat-telut sovittiin ravintola-alan yrittäjien kanssa puhelimitse ja sähköpostitse. Haastattelut toteutettiin Lappeenrannassa ja Helsingissä.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että ravintola-alan toimijat olivat ehdottomasti alkoholilain kokonaisuudistuksen kannalla. Vastaajat olivat kuitenkin hyvin erilaisen kokonaisuudistuksen kannalla kuin hallituksen tämän hetkinen esitys on. Tutkimuksessa ilmeni, että alkoholilainsäädäntöä pidetään hyvin vanhanaikaisena ja siihen toivottiin uudistuksia, jotka tukisivat ravintola-alan yrittäjyyttä ja lähentäisivät suomalaista ravintolakulttuuria eurooppalaisen ravintolakulttuurin kanssa. Haastatteluiden sekä kyselylomakkeiden tulosten mukaan suurin osa tutkimukseen osallistuneista lieventäisi alkoholilain säädäntöä.
Teoriaosuuden tiedot hankittiin pääasiassa Suomen laista, internetistä sekä aiheeseen liittyvästä kirjallisuudesta. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena Webropol –kyselyn ja haastatteluiden avulla. Webropol –kyselyt lähetettiin sähköpostitse eri ravintoloihin ympäri Suomea. Haastat-telut sovittiin ravintola-alan yrittäjien kanssa puhelimitse ja sähköpostitse. Haastattelut toteutettiin Lappeenrannassa ja Helsingissä.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että ravintola-alan toimijat olivat ehdottomasti alkoholilain kokonaisuudistuksen kannalla. Vastaajat olivat kuitenkin hyvin erilaisen kokonaisuudistuksen kannalla kuin hallituksen tämän hetkinen esitys on. Tutkimuksessa ilmeni, että alkoholilainsäädäntöä pidetään hyvin vanhanaikaisena ja siihen toivottiin uudistuksia, jotka tukisivat ravintola-alan yrittäjyyttä ja lähentäisivät suomalaista ravintolakulttuuria eurooppalaisen ravintolakulttuurin kanssa. Haastatteluiden sekä kyselylomakkeiden tulosten mukaan suurin osa tutkimukseen osallistuneista lieventäisi alkoholilain säädäntöä.