Osaaminen monipalvelutyössä ruoka- ja puhdistuspalvelualalla
Enqvist, Annika (2015)
Enqvist, Annika
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015060111657
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015060111657
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää ruoka- ja puhdistuspalvelualan monipalvelutyön osaamisvaatimuksia kunta-alalla. Lisäksi selvitettiin, miten työntekijä voi hankkia monipalvelutyössä tarvittavan osaamisen.
Tutkimusote oli kvalitatiivinen, tutkimusmenetelmä teemahaastattelu ja sähköpostikysely. Haastatteluihin osallistui yksitoista ruoka- ja puhdistuspalvelualan asiantuntijaa, ja viisi asiantuntijaa vastasi sähköpostitse. Vastaukset jaoteltiin kolmeen osaamispääomaluokkaan: henkilö-, suhde- ja resurssiosaamisen perusteella.
Tutkimustulos oli, että ruoka- ja puhdistuspalvelualan monipalvelu on hybridityötä joka vaatii työntekijältä molempien alojen ammattiosaamista, selkeästi laajempia vuorovaikutustaitoja ja parempaa motivaatiota kuin erillispalvelutyöt. Tästä johtuen organisaatiot olivat valmiita myös kouluttamaan työntekijöitä työtehtävien muuttuessa tai laajentuessa. Koulutusta annettiin oppilaitoksissa tai työpaikoilla perehdyttämisen avulla. Tutkimuksessa arvioitiin kahdeksankenttäisen SWOT-analyysin avulla monipalvelutyön osaamisvaatimuksia verrattuna yhden ammatin osaamisvaatimuksiin. Monipalvelutyö nähtiin monipuoliseksi palveluammatiksi, jossa palveluosaaminen korostuu. Monipalvelutyö helpotti asiakkaan työtä, tämän saadessa kaksi palvelukokonaisuutta samalta toimijalta.
Tulosten avulla voidaan kehittää monipalvelutyötä ja sen koulutusta ruoka- ja puhdistuspalvelualalla. Työssä todettiin, että tulevaisuudessa palvelualan työntekijöiltä vaaditaan moniammatillista osaamista, koska palveluorganisaatiot tarjoavat yhä monipuolisempia palveluja työn tehokkuuden vaatimusten kasvaessa.
Tutkimusote oli kvalitatiivinen, tutkimusmenetelmä teemahaastattelu ja sähköpostikysely. Haastatteluihin osallistui yksitoista ruoka- ja puhdistuspalvelualan asiantuntijaa, ja viisi asiantuntijaa vastasi sähköpostitse. Vastaukset jaoteltiin kolmeen osaamispääomaluokkaan: henkilö-, suhde- ja resurssiosaamisen perusteella.
Tutkimustulos oli, että ruoka- ja puhdistuspalvelualan monipalvelu on hybridityötä joka vaatii työntekijältä molempien alojen ammattiosaamista, selkeästi laajempia vuorovaikutustaitoja ja parempaa motivaatiota kuin erillispalvelutyöt. Tästä johtuen organisaatiot olivat valmiita myös kouluttamaan työntekijöitä työtehtävien muuttuessa tai laajentuessa. Koulutusta annettiin oppilaitoksissa tai työpaikoilla perehdyttämisen avulla. Tutkimuksessa arvioitiin kahdeksankenttäisen SWOT-analyysin avulla monipalvelutyön osaamisvaatimuksia verrattuna yhden ammatin osaamisvaatimuksiin. Monipalvelutyö nähtiin monipuoliseksi palveluammatiksi, jossa palveluosaaminen korostuu. Monipalvelutyö helpotti asiakkaan työtä, tämän saadessa kaksi palvelukokonaisuutta samalta toimijalta.
Tulosten avulla voidaan kehittää monipalvelutyötä ja sen koulutusta ruoka- ja puhdistuspalvelualalla. Työssä todettiin, että tulevaisuudessa palvelualan työntekijöiltä vaaditaan moniammatillista osaamista, koska palveluorganisaatiot tarjoavat yhä monipuolisempia palveluja työn tehokkuuden vaatimusten kasvaessa.