Luomun lisääminen Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hankintarenkaan keittiöissä
Tuurinkoski, Minna (2015)
Tuurinkoski, Minna
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015083114211
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015083114211
Tiivistelmä
Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hankintarenkaassa selvitetään mahdollisuuksia lisätä luomun käyttöä sen julkisissa keittiöissä.
Vuonna 2013 julkaistussa valtioneuvoston periaatepäätöksessä linjattiin, että julkisten keittiöiden tulisi tarjota luomua 10 % vuoteen 2015 mennessä ja 20 % vuoteen 2020 mennessä. Lisäksi tulisi kiinnittää huomiota sesonginmukaisuuteen, kasvisruokiin, hävikin vähentämiseen ja energiatehokkuuteen. (Valtioneuvoston periaatepäätös 2013.) Tuurinkosken (2015, 41) mukaan Etelä-Pohjanmaan hankintarenkaissa ei tunneta kyseistä periaatepäätöstä, eikä se myöskään toteudu ruokapalveluissa.
Opinnäytetyön tavoitteena oli lisätä tietoisuutta luomusta ja kestävästä kehityksestä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hankintarenkaan julkisissa keittiöissä selvittämällä kestävään kehitykseen, luomuun sekä Portaat luomuun -ohjelmaan liittyviä käytäntöjä. Portaat luomuun on ammattikeittiöille suunnattu vapaaehtoinen ohjelma luomun käytön lisäämiseen. Lisäksi tavoitteena oli toteuttaa opas luomutuotteiden lisäämisestä ammattikeittiössä, selvittää hankintarenkaan sopimustarjoajien luomutuotteiden hintoja tavallisten sopimustuotteiden rinnalle ja tehdä porrastuotelaskelmia Portaat luomuun -ohjelman mallin mukaan.
Opinnäytetyö käsittelee kestävää kehitystä ja luomua keskittyen asioihin, joita ammattikeittiöissä olisi syytä tietää, sekä esitellään Portaat luomuun -ohjelma. Lisäksi syntyi laskelma porrastuotteista, joista ilmenee sopimus- ja luomutuotteiden hintaerot 10, 20, 50 ja 100 kilon/litran määrillä riippuen tuotteesta, sekä taulukko, jossa on sopimus- ja luomutuotteiden hinnat ja hintaerot yllämainituilla määrillä. Laskelmissa käytettiin Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hankintarenkaan sopimushintoja vuodelta 2015. Hankintarenkaalle valmistettiin Opas luomutuotteiden lisäämiseen ammattikeittiössä. Oppaasta tehtiin helppokäyttöinen ja selkeä tietopaketti koskien luomua ja luomun käytön lisäämistä. Opas sisältää luomutiedon lisäksi ohjeita luomun käytön aloittamiseen, Portaat luomuun -ohjelman portaiden esittelyn ja porrastuotelaskelmia.
Vuonna 2013 julkaistussa valtioneuvoston periaatepäätöksessä linjattiin, että julkisten keittiöiden tulisi tarjota luomua 10 % vuoteen 2015 mennessä ja 20 % vuoteen 2020 mennessä. Lisäksi tulisi kiinnittää huomiota sesonginmukaisuuteen, kasvisruokiin, hävikin vähentämiseen ja energiatehokkuuteen. (Valtioneuvoston periaatepäätös 2013.) Tuurinkosken (2015, 41) mukaan Etelä-Pohjanmaan hankintarenkaissa ei tunneta kyseistä periaatepäätöstä, eikä se myöskään toteudu ruokapalveluissa.
Opinnäytetyön tavoitteena oli lisätä tietoisuutta luomusta ja kestävästä kehityksestä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hankintarenkaan julkisissa keittiöissä selvittämällä kestävään kehitykseen, luomuun sekä Portaat luomuun -ohjelmaan liittyviä käytäntöjä. Portaat luomuun on ammattikeittiöille suunnattu vapaaehtoinen ohjelma luomun käytön lisäämiseen. Lisäksi tavoitteena oli toteuttaa opas luomutuotteiden lisäämisestä ammattikeittiössä, selvittää hankintarenkaan sopimustarjoajien luomutuotteiden hintoja tavallisten sopimustuotteiden rinnalle ja tehdä porrastuotelaskelmia Portaat luomuun -ohjelman mallin mukaan.
Opinnäytetyö käsittelee kestävää kehitystä ja luomua keskittyen asioihin, joita ammattikeittiöissä olisi syytä tietää, sekä esitellään Portaat luomuun -ohjelma. Lisäksi syntyi laskelma porrastuotteista, joista ilmenee sopimus- ja luomutuotteiden hintaerot 10, 20, 50 ja 100 kilon/litran määrillä riippuen tuotteesta, sekä taulukko, jossa on sopimus- ja luomutuotteiden hinnat ja hintaerot yllämainituilla määrillä. Laskelmissa käytettiin Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hankintarenkaan sopimushintoja vuodelta 2015. Hankintarenkaalle valmistettiin Opas luomutuotteiden lisäämiseen ammattikeittiössä. Oppaasta tehtiin helppokäyttöinen ja selkeä tietopaketti koskien luomua ja luomun käytön lisäämistä. Opas sisältää luomutiedon lisäksi ohjeita luomun käytön aloittamiseen, Portaat luomuun -ohjelman portaiden esittelyn ja porrastuotelaskelmia.