Autismin kirjoon kuuluvien henkilöiden syömisen ja ruokailutilanteiden erityispiirteet. Kirjallisuuskatsaus
Koivumäki, Iida; Laitinen, Sini (2015)
Koivumäki, Iida
Laitinen, Sini
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015100615174
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015100615174
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää millaisia erityispiirteitä autismin kirjoon kuuluvilla henkilöillä esiintyy syömisessä sekä ruokailutilanteissa ja kuinka heitä voidaan tukea ja huomioida näissä tilanteissa. Tavoitteena oli lisätä tietoa aiheesta yhteistyökumppanille, muille alan ammattilaisille ja alan opiskelijoille. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Keski-Suomen vammaispalvelusäätiö, Savivuoren asunnot.
Opinnäytetyö toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jonka aineistona käytettiin yhdeksää tutkimusta tai artikkelia. Tutkimushaut suoritettiin Nelliportaalin kautta CINAHL (EBSCO) ja PubMed -tietokantoihin. Aineiston analyysi toteutettiin induktiivisella sisällönanalyysillä.
Tutkimusaineiston mukaan autismin kirjon henkilöillä esiintyy poikkeavaa syömis- ja ruokailutilanne käyttäytymistä. Tutkimustuloksissa korostuivat erityispiirteinä valikoivuus sekä aistiherkkyydet. Tutkimustulosten mukaan ympäristöllä on merkitystä syömisen ja ruokailutilanteiden erityispiirteiden huomioimisessa. Sosiaalisten tarinoiden avulla sekä totuttelemalla uusiin makuihin vähitellen voidaan tukea syömistä ja ruokailutilanteita. Tutkimustuloksista ja teoria-aineistosta löytyi yhteneväisyyksiä erityispiirteissä ja niiden huomioimisessa.
Opinnäytetyössä käytetyistä tutkimuksista ja artikkeleista suurimmassa osassa tarkasteltiin autismin kirjon erityispiirteitä lasten kohdalla. Tutkimustietoa aikuisväestön syömiseen ja ruokailutilanteeseen liittyen ei tutkimushauilla löytynyt. Yleisesti ottaen aiheesta tarvitaan lisää suomenkielisiä tutkimuksia, koska niitä on vielä vähän tarjolla.
Opinnäytetyö toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jonka aineistona käytettiin yhdeksää tutkimusta tai artikkelia. Tutkimushaut suoritettiin Nelliportaalin kautta CINAHL (EBSCO) ja PubMed -tietokantoihin. Aineiston analyysi toteutettiin induktiivisella sisällönanalyysillä.
Tutkimusaineiston mukaan autismin kirjon henkilöillä esiintyy poikkeavaa syömis- ja ruokailutilanne käyttäytymistä. Tutkimustuloksissa korostuivat erityispiirteinä valikoivuus sekä aistiherkkyydet. Tutkimustulosten mukaan ympäristöllä on merkitystä syömisen ja ruokailutilanteiden erityispiirteiden huomioimisessa. Sosiaalisten tarinoiden avulla sekä totuttelemalla uusiin makuihin vähitellen voidaan tukea syömistä ja ruokailutilanteita. Tutkimustuloksista ja teoria-aineistosta löytyi yhteneväisyyksiä erityispiirteissä ja niiden huomioimisessa.
Opinnäytetyössä käytetyistä tutkimuksista ja artikkeleista suurimmassa osassa tarkasteltiin autismin kirjon erityispiirteitä lasten kohdalla. Tutkimustietoa aikuisväestön syömiseen ja ruokailutilanteeseen liittyen ei tutkimushauilla löytynyt. Yleisesti ottaen aiheesta tarvitaan lisää suomenkielisiä tutkimuksia, koska niitä on vielä vähän tarjolla.