Raskausajan ravitsemus
Lehtonen, Satu (2015)
Lehtonen, Satu
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015102815762
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015102815762
Tiivistelmä
Raskaana olevan äidin tärkein tavoite on turvata lapsen turvallinen ja normaali kehitys. Se onnistuu parhaiten noudattamalla terveellisiä elämäntapoja ja ravitsemussuosituksia. Neuvola on ensisijainen tiedonlähde lähes kaikille raskauteen liittyvissä asioissa. Tämän vuoksi on tärkeää, että terveydenhoitajan ammattitaito on ajan tasalla ja hänen on osattava antaa ravitsemusohjausta kaikille sitä tarvitseville.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, miten odottavan äidin olisi suositeltavaa syödä raskausaikana. Tutkimuksen myötä saadaan tietoa, miten Turengin neuvolassa käyvät äidit noudattavat tämän hetkisiä ravitsemussuosituksia ja kuinka hyväksi he kokevat ravitsemusohjauksen omassa neuvolassaan. Tutkimuksen myötä voidaan parantaa mahdollisia puutteita, joihin neuvolan asiakkaat haluaisivat parannusta. Mikäli puutteita ei havaita, toimii tutkimus positiivisena palautteena terveydenhoitajille jatkaa samalla tavalla eteenpäin.
Tutkimus oli luonteeltaan kvantitatiivinen tutkimus. Se suoritettiin Turengin neuvolassa, joka on sekä äitiys- että lastenneuvola. Tutkimus suoritettiin syksyllä 2014. Kyselylomakkeita jaettiin neuvolan asiakkaille kahdeksan viikon ajan. Ky-selyyn vastanneet olivat jo synnyttäneet äidit, tai he olivat raskaana tällä hetkellä.
Tutkimukseen vastasi yhteensä 22 äitiä, jotka käyvät säännöllisesti Turengin neuvolassa. Vastaukset olivat pääosin positiivisia ja vastausten mukaan suurin osa äideistä söi terveellisesti ja noudatti ravitsemussuosituksia. Tutkimuksen tulokset olivat hyvin samansuuntaiset aiempien tutkimusten kanssa. Suurin osa raskaana olevista kiinnitti huomiota ruokailuun raskausaikana, tai muutti ruokai-lutottumuksia tarvittaessa. Myös neuvolan palveluihin, sieltä saatuun informaatioon sekä terveydenhoitajan ammattitaitoon ja luotettavuuteen olivat lähes kaikki tyytyväisiä. Suuria poikkeuksia tai vaihteluita ei vastausten välillä ollut.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, miten odottavan äidin olisi suositeltavaa syödä raskausaikana. Tutkimuksen myötä saadaan tietoa, miten Turengin neuvolassa käyvät äidit noudattavat tämän hetkisiä ravitsemussuosituksia ja kuinka hyväksi he kokevat ravitsemusohjauksen omassa neuvolassaan. Tutkimuksen myötä voidaan parantaa mahdollisia puutteita, joihin neuvolan asiakkaat haluaisivat parannusta. Mikäli puutteita ei havaita, toimii tutkimus positiivisena palautteena terveydenhoitajille jatkaa samalla tavalla eteenpäin.
Tutkimus oli luonteeltaan kvantitatiivinen tutkimus. Se suoritettiin Turengin neuvolassa, joka on sekä äitiys- että lastenneuvola. Tutkimus suoritettiin syksyllä 2014. Kyselylomakkeita jaettiin neuvolan asiakkaille kahdeksan viikon ajan. Ky-selyyn vastanneet olivat jo synnyttäneet äidit, tai he olivat raskaana tällä hetkellä.
Tutkimukseen vastasi yhteensä 22 äitiä, jotka käyvät säännöllisesti Turengin neuvolassa. Vastaukset olivat pääosin positiivisia ja vastausten mukaan suurin osa äideistä söi terveellisesti ja noudatti ravitsemussuosituksia. Tutkimuksen tulokset olivat hyvin samansuuntaiset aiempien tutkimusten kanssa. Suurin osa raskaana olevista kiinnitti huomiota ruokailuun raskausaikana, tai muutti ruokai-lutottumuksia tarvittaessa. Myös neuvolan palveluihin, sieltä saatuun informaatioon sekä terveydenhoitajan ammattitaitoon ja luotettavuuteen olivat lähes kaikki tyytyväisiä. Suuria poikkeuksia tai vaihteluita ei vastausten välillä ollut.