• Affärsplan - Hotell Elvira 

      Vuoriluoto, Ruut (Högskolan på Åland, 2017)
      I mitt examensarbete skriver jag om teorier för en affärsplan och en affärsplan för ett hotell. Syftet med detta examensarbetet är att skriva en affärsplan för hotell Elvira i Eckerö. Resultatet baseras på följande ...
    • Alkoholmonopolet i Finland : en kvalitativ studie om detaljhandeln på Åland 

      Aho, Johnny (Högskolan på Åland, 2016)
      Syftet med arbetet är att undersöka hur företagare inom detaljhandeln på Åland förhåller sig till att sälja vin och öl (över 4,7vol). Arbetet grundar sig på ett lagförslag att luckra upp monopoliseringen av alkoholdrycker ...
    • Ansvarsfulla investeringar : En kvalitativ undersökning om ESG och hållbarhetsredovisning 

      Dahlén, Bodil (Högskolan på Åland, 2017)
      För att kunna investera ansvarsfullt behöver investerare ha kunskap och verktyg för att ta ansvarsfulla investeringar i beaktande. ESG (environmental, social and governance) är ett begrepp som innebär att man tar i beaktande ...
    • Autonom vägfärja 

      Thiger, Markus; Nukari, Henry (Högskolan på Åland, 2016)
      I detta arbete har vi undersökt möjligheten att göra en vägfärja autonom. Studien undersöker dagens autonoma och automatiska system till sjöss och på land för att se vad som skulle vara överförbart till vägfärjorna. Kontakt ...
    • Betydelsen av basala hygienrutiner : - vårdarens följsamhet och ansvar 

      Pettersson, Rido; Czajkowski, Ilona (Högskolan på Åland, 2017)
      Syftet med studien är att beskriva vårdarens följsamhet (compliance) beträffande den basala hygienen i vårdarbetet inom Ålands hälso- och sjukvård. Enligt Europeiska Unionen (2009) orsakar vårdrelaterade infektioner 37 ...
    • Branding - en kvalitativ studie av Åland Posts varumärkesarbete 

      Manner, Helmiina; Söderberg, Simon (Högskolan på Åland, 2016)
      Idag måste man differentiera sig på något sätt när konkurrensen är stor och produkterna är väldigt homogena. Detta kan lättast göras med branding då det också fungerar som en kvalitetsgaranti. Ett starkt varumärke ökar den ...
    • Byggbranschen : Etablering utanför Åland 

      Rumander, Jan-Marco; Blomberg, Tom (Högskolan på Åland, 2016)
      Byggbranschen och den åländska industrin inom småhus har under en längre tid haft goda tider med goda förutsättningar att verka. Nya regler kring bankkrediter för kundsegment småhusproduktion har införts vilket har gjort ...
    • Development of a Back Office Customer Info Application 

      Brandtberg, Mathias; Söderlund, William (Högskolan på Åland, 2016)
      This thesis serves as a documentation of the development of a backoffice application made for Crosskey Banking Solutions. The task was to create a new application that provided previously hidden information about end ...
    • Djurturism - moraliskt rätt? 

      Sandström, Camilla (Högskolan på Åland, 2017)
      Det här examensarbetet är en litteraturstudie med syftet att undersöka ifall djurturism är moraliskt rätt samt att informera läsaren om den bristfälliga kunskapen angående djurturism. Teoridelen består av förhållandet ...
    • Dricksvattenplan för bostadsområde 

      Fredriksen, Alexander; Pettersson, Henri (Högskolan på Åland, 2016)
      Detta examensarbete har utförts med tanke att säkerställa vattentillgången på sikt för ett bostadsområde i Kumlinge kommun. Genom att sätta sig in i hur området ser ut som helhet har vi kunnat utröna kloka alternativ till ...
    • Driva restaurang på Åland : Vad är lätt och vad är svårt? 

      Björklund, Leif (Högskolan på Åland, 2016)
      Detta arbete är en kvantitativ studie med syftet att ta reda på om det finns vissa processer inom att starta och driva restaurangverksamhet som upplevs mer komplicerade än andra i landskapet Åland för dess krögare. Bisyftet ...
    • Employer branding inom hotellindustrin 

      Koutila, Katariina (Högskolan på Åland, 2017)
      Mitt examensarbete är en litteraturstudie om employer branding inom hotellindustrin. Syftet med mitt arbete är att ta reda på hur en hotellchef kan locka, hitta och behålla sina drömanställda, som kan leverera hotellets ...
    • Energibesparing på Mariehamns pumpstationer för avloppsvatten 

      Gröhn, Robin; Bergholm, Simon (Högskolan på Åland, 2015)
      Detta arbete har utförts på begäran av Mariehamns stad och Lotsbroverket. Syftet har varit att föra fram och utreda olika metoder för att optimera driften och spara energi på Mariehamns pumpstationer för avloppsvatten.Vi ...
    • Energieffektivering av skolfartyget M/S Michael Sars 

      Ekebom Oscar, Lindholm Andreas (Högskolan på Åland, 2017)
      Syftet med detta examensarbete är att undersöka och utvärdera hur värmeförbrukningen ombord på skolfartyget M/S Michael Sars kan effektiveras. Vi genomförde detta på tre olika sätt. Det första var att undersöka hur en ...
    • Energioptimering på Lotsbroverket 

      Wallén, Christoffer; Nyholm, Niclas (Högskolan på Åland, 2016)
      Examensarbetet har utförts på begäran av Lotsbroverket och Mariehamns stad. Arbetets syfte är att fortsätta med den energioptimering som Fyrvall och Al Husseiny började i och med sitt examensarbete ”Optimering av ...
    • Energiåtervinning vid biogasframställning 

      Vördgren, Jonatan; Grunér, John (Högskolan på Åland, 2017)
      Detta arbete har utförts på begäran av Ålands Centralandelslag. Syftet med arbetet är att göra undersökningar för att se om det är möjligt att använda sig av värmeenergin i avloppsvattnet på ett energieffektivt sätt. De ...
    • Evenemang på Åland : planeringsfasens betydelse 

      Dzene, Kristine (Högskolan på Åland, 2017)
      Evenemang är idag en egen industri. För att samhället ska kunna nyttja fördelarna som kommer ur ett väl utfört evenemang, krävs det planering och marknadsföring. Syftet med detta arbete är att få mera kunskaper om det hur ...
    • Faktorer som påverkar gäster under en restaurangupplevelse : En fallstudie om den fysiska omgivningen på restaurangen Indigo och hur den kan påverka gäster 

      Andersson, Ida (Högskolan på Åland, 2016)
      I denna studie undersöks det specifika för den fysiska omgivningen och hur den påverkar gäster vid en restaurangupplevelse. Avhandlingen bygger på redan befintliga teorier om olika aspekter av den fysiska omgivningen, ...
    • Fananammas matlådor : Utveckling av en nylanserad produkt 

      Sirén , Patricia (Högskolan på Åland, 2017)
      Detta arbete är en kvantitativ studie gjord för företaget Fananamma AB. Arbetets uppbyggnad består av en beskrivning av företaget och en analys av marknaden för produkten Fananammas matlådor. Den teoretiska delen består ...
    • Faskompenseringsbehov 

      Langebro, Tim (Högskolan på Åland, 2017)
      Syftet är att undersöka en fabriks (Orkla, Haraldsby) behov av faskompensering Detta gäller även andra industrier ifall det är inom samma effektstorlek. Nu betalar fabriken elleverantören för den reaktiva effekt de förbrukar ...