Kilpailija-analyysi Helsingin, Tukholman ja Kööpenhaminan välillä luksusmatkailun näkökulmasta
Sillanpää, Juhani; Koskinen, Liisa (2014)
Sillanpää, Juhani
Koskinen, Liisa
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014082813646
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014082813646
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on kilpailija-analyysi Helsingin, Tukholman ja Kööpenhaminan välillä luksusmatkailun näkökulmasta. Opinnäytetyössä selvitettiin kunkin kaupungin luksusmatkailutarjonta ja annettiin kehitysehdotuksia. Tutkimuksessa keskityttiin luksusmatkailun kahteen osa-alueeseen, joita ovat ravintolat ja hotellit. Tutkimuksessa huomioitiin vain Michelin-tähden ravintolat ja Five star -allianssiin kuuluvat luksushotellit.
Työn teoreettinen viitekehys pohjautui kirjallisuuteen, tieteellisiin artikkeleihin sekä sähköisiin lähteisiin. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat luksusravintoloiden ja -hotellien asiantuntijat. Tutkimuksessa käytettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusmenetelmää. Aineisto kerättiin asiantuntijahaastatteluiden pohjalta.Haastatteluita tehtiin yhteensä yhdeksän kappaletta, kolme jokaisesta kaupungista. Haastatteluista yksi saatiin luksushotellista ja muut luksusravintoloista. Tutkimus suoritettiin keväällä 2014.
Tutkimuksen tuloksena oli, että Kööpenhaminalla on kattavin valikoima luksusravintoloita. Säilyttääkseen asemansa Kööpenhaminan kannattaa luoda uusia asioita ruokakulttuurin ympärille sekä panostaa entistä enemmän luksushotelleihin ja -kauppoihin. Tukholmalla puolestaan on eniten kansainvälisen tason luksushotelleja ja luksustuotteita myyviä liikkeitä. Tukholman kannalta on tärkeää kehittää yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Helsinki ei ole niin kilpailukykyinen luksusmatkailukohde kuin edeltäjänsä, mutta tuomalla esiin omia piirteitään, kuten luonnonläheisyyttä ja suomalaisuutta, sillä on potentiaalia pärjätä kilpailussa.
Työn teoreettinen viitekehys pohjautui kirjallisuuteen, tieteellisiin artikkeleihin sekä sähköisiin lähteisiin. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat luksusravintoloiden ja -hotellien asiantuntijat. Tutkimuksessa käytettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusmenetelmää. Aineisto kerättiin asiantuntijahaastatteluiden pohjalta.Haastatteluita tehtiin yhteensä yhdeksän kappaletta, kolme jokaisesta kaupungista. Haastatteluista yksi saatiin luksushotellista ja muut luksusravintoloista. Tutkimus suoritettiin keväällä 2014.
Tutkimuksen tuloksena oli, että Kööpenhaminalla on kattavin valikoima luksusravintoloita. Säilyttääkseen asemansa Kööpenhaminan kannattaa luoda uusia asioita ruokakulttuurin ympärille sekä panostaa entistä enemmän luksushotelleihin ja -kauppoihin. Tukholmalla puolestaan on eniten kansainvälisen tason luksushotelleja ja luksustuotteita myyviä liikkeitä. Tukholman kannalta on tärkeää kehittää yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Helsinki ei ole niin kilpailukykyinen luksusmatkailukohde kuin edeltäjänsä, mutta tuomalla esiin omia piirteitään, kuten luonnonläheisyyttä ja suomalaisuutta, sillä on potentiaalia pärjätä kilpailussa.