Yrittäjyyden opinpolku MARATA-alalla Vammalan ammattikoulussa
Alakoski, Anne-Mari (2014)
Alakoski, Anne-Mari
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014091714050
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014091714050
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli luoda yrittäjyyden opinpolku Sastamalan koulutuskuntayhtymään kuuluvan Vammalan ammattikoulun kokki- ja tarjoilijaopintoihin. Tavoitteena oli, että jatkossa entistä useampi opiskelija voisi valita yrittäjyyteen painottuvan opinpolun perustutkintonsa suorittamisen aikana. Aiheen taustalla vaikutti Hope OSK-hanke, jonka tavoitteena on levittää yrittäjyyden ja toisen asteen ammatillisen koulutuksen yhdistämistä, tiimioppimista ja TOY-työssäoppiminen yrittäjänä –mallia.
Tutkimuksen teoreettisessa osuudessa aihetta lähestyttiin sekä yrittäjyyden että pedagogiikan näkökulmista. Yrittäjyyden teoriassa vahvimmin esille nostettiin yrittäjyyskasvatus sekä sisäinen yrittäjyys. Pedagoginen painotus oli tekemällä oppimisessa sekä sosiaalisessa oppimisympäristössä.
Työn empiirisessä osiossa haastateltiin Vammalan ammattikoulussa NY-yrittäjinä toimineita kokki- ja tarjoilijaopiskelijoita sekä heitä ohjanneita opettajia. Lisäksi tutkimuksessa verrattiin kahta Suomessa toimivaa yrittäjyyskasvatuksen mallia ammatillisella toisella asteella.
Opinnäytetyö oli laadullinen kehittämistutkimus, jonka konkreettisena tavoitteena oli saada aikaan opinpolkumalli sekä valmennussuunnitelma TOY-jaksolle. Lähestymistapana oli tapaustutkimus, joka perustui teemahaastatteluiden lisäksi erilaisten toteutettujen mallien tarkasteluun sekä lähdekirjallisuuteen.
Kehittämistyön tuloksena laadittiin tavoitteiden mukainen malli, joka pitää sisällään sekä opetussuunnitelman mukaisen yrittäjyyteen painottuvan opinpolun että sitä tukevan valmennusprosessin.
Tutkimuksen teoreettisessa osuudessa aihetta lähestyttiin sekä yrittäjyyden että pedagogiikan näkökulmista. Yrittäjyyden teoriassa vahvimmin esille nostettiin yrittäjyyskasvatus sekä sisäinen yrittäjyys. Pedagoginen painotus oli tekemällä oppimisessa sekä sosiaalisessa oppimisympäristössä.
Työn empiirisessä osiossa haastateltiin Vammalan ammattikoulussa NY-yrittäjinä toimineita kokki- ja tarjoilijaopiskelijoita sekä heitä ohjanneita opettajia. Lisäksi tutkimuksessa verrattiin kahta Suomessa toimivaa yrittäjyyskasvatuksen mallia ammatillisella toisella asteella.
Opinnäytetyö oli laadullinen kehittämistutkimus, jonka konkreettisena tavoitteena oli saada aikaan opinpolkumalli sekä valmennussuunnitelma TOY-jaksolle. Lähestymistapana oli tapaustutkimus, joka perustui teemahaastatteluiden lisäksi erilaisten toteutettujen mallien tarkasteluun sekä lähdekirjallisuuteen.
Kehittämistyön tuloksena laadittiin tavoitteiden mukainen malli, joka pitää sisällään sekä opetussuunnitelman mukaisen yrittäjyyteen painottuvan opinpolun että sitä tukevan valmennusprosessin.