Oikeudellisten tekijöiden huomioon ottaminen elintarvikepakkauksen suunnittelussa
Paloranta, Emmi (2014)
Paloranta, Emmi
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014101014648
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014101014648
Tiivistelmä
Opinnäytetyö on toteutettu henkilökohtaisen kiinnostuksen pohjalta ilman toimeksianta-jaa. Opinnäytetyö on muodoltaan tutkimus, jossa käsitellään laajasti oikeudellisia riskejä, jotka tulee ottaa huomioon elintarvikepakkausta suunniteltaessa.
Tutkimuksen tavoitteena on antaa kokonaiskuva siitä, mitä oikeudellisia seikkoja on otet-tava huomioon elintarvikkeen pakkaussuunnittelussa. Erityistä huomiota on kiinnitetty elintarvikepakkauksen moitittavaan jäljittelyyn. Tutkimusta voivat hyödyntää ennen kaikkea elintarvikeyritykset, mutta myös kaikki muut pakkaussuunnittelusta kiinnostu-neet.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys koostuu pääpiirteittäin tärkeimpien immateriaali-oikeuksien, kuluttajansuojalain, elintarvikelain ja SopMenL:n käsittelystä. Näiden lisäksi käsitellään oikeustapausesimerkkejä oikeuskäytännön hahmottamiseksi. Teoriaosuuden aiheet on valittu siten, että niiden perusteella on mahdollista saada mahdollisimman laaja kuva elintarvikkeiden pakkaussuunnittelun oikeudellisesta näkökulmasta.
Opinnäytetyön tarkoituksena on antaa lukijalle selkeä kokonaiskuva siitä, mitä asioita elintarvikepakkauksen suunnittelussa tulisi ottaa huomioon. Työssä ei käsitellä yksityis-kohtaisesti kaikkia huomioon otettavia seikkoja, siinä pyritään ensisijaisesti antamaan käsitys aihealueen laajuudesta. Opinnäytetyö on toteutettu elintarvikealan yrityksiä silmäl-läpitäen, mutta siitä voi olla hyötyä minkä tahansa yrityksen pakkauksen suunnittelussa.
Opinnäytetyö on toteutettu aikavälillä tammikuu 2014 – lokakuu 2014.
Tutkimuksen tavoitteena on antaa kokonaiskuva siitä, mitä oikeudellisia seikkoja on otet-tava huomioon elintarvikkeen pakkaussuunnittelussa. Erityistä huomiota on kiinnitetty elintarvikepakkauksen moitittavaan jäljittelyyn. Tutkimusta voivat hyödyntää ennen kaikkea elintarvikeyritykset, mutta myös kaikki muut pakkaussuunnittelusta kiinnostu-neet.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys koostuu pääpiirteittäin tärkeimpien immateriaali-oikeuksien, kuluttajansuojalain, elintarvikelain ja SopMenL:n käsittelystä. Näiden lisäksi käsitellään oikeustapausesimerkkejä oikeuskäytännön hahmottamiseksi. Teoriaosuuden aiheet on valittu siten, että niiden perusteella on mahdollista saada mahdollisimman laaja kuva elintarvikkeiden pakkaussuunnittelun oikeudellisesta näkökulmasta.
Opinnäytetyön tarkoituksena on antaa lukijalle selkeä kokonaiskuva siitä, mitä asioita elintarvikepakkauksen suunnittelussa tulisi ottaa huomioon. Työssä ei käsitellä yksityis-kohtaisesti kaikkia huomioon otettavia seikkoja, siinä pyritään ensisijaisesti antamaan käsitys aihealueen laajuudesta. Opinnäytetyö on toteutettu elintarvikealan yrityksiä silmäl-läpitäen, mutta siitä voi olla hyötyä minkä tahansa yrityksen pakkauksen suunnittelussa.
Opinnäytetyö on toteutettu aikavälillä tammikuu 2014 – lokakuu 2014.