Suuhygienisti nuorten ravitsemusneuvojana
Lundström, Vilma; Raunio, Irene (2014)
Lundström, Vilma
Raunio, Irene
Turun ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014102915046
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014102915046
Tiivistelmä
Nuorten ravitsemustottumuksissa on tutkimusten mukaan puutteita. Sokerin määrä ruokavaliossa on suuri ja esimerkiksi kasvisten määrää tulisi lisätä. Nämä ongelmat heijastuvat myös nuorten suun terveyteen, esimerkiksi karies- ja eroosiovaurioina.
Suuhygienistin työ koostuu pääasiassa ennalta ehkäisevästä suun terveydenhoitotyöstä, johon myös ravitsemusneuvonta sisältyy. Ravitsemusneuvonnan menetelmät ovat moninaiset ja niitä tulisi hyödyntää kattavasti. Kunnallisen puolen suuhygienisti on säännöllisten hammashoitokäyntien myötä olennaisessa roolissa vaikuttamassa nuoren ravitsemustottumusten kehittymiseen.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää suuhygienistin nuorille toteuttamaa ravitsemusneuvontaa. Tutkimus tehtiin Webropol-kyselylomakkeen avulla ja se toteutettiin Maskun Hemmingin yläkoululla ja Rauman Lyseon lukiossa. Tavoitteena oli tutkimustulosten perusteella löytää kehityskohteita suuhygienistin toteuttamasta ravitsemusneuvonnasta.
Opinnäytetyön tulosten mukaan nuorten tietämys ravitsemuksen vaikutuksista suun terveyteen on kohtalaisen hyvällä tasolla, mutta heidän ravitsemustottumuksensa eivät silti ole suun terveyden kannalta edullisia. Lisäksi neuvonta on ollut suppeaa ja epäselvää, siinä on lähinnä käsitelty ksylitolin käyttöä ja konkreettiset menetelmät puuttuivat osittain neuvonnasta kokonaan.
Suuhygienistin työ koostuu pääasiassa ennalta ehkäisevästä suun terveydenhoitotyöstä, johon myös ravitsemusneuvonta sisältyy. Ravitsemusneuvonnan menetelmät ovat moninaiset ja niitä tulisi hyödyntää kattavasti. Kunnallisen puolen suuhygienisti on säännöllisten hammashoitokäyntien myötä olennaisessa roolissa vaikuttamassa nuoren ravitsemustottumusten kehittymiseen.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää suuhygienistin nuorille toteuttamaa ravitsemusneuvontaa. Tutkimus tehtiin Webropol-kyselylomakkeen avulla ja se toteutettiin Maskun Hemmingin yläkoululla ja Rauman Lyseon lukiossa. Tavoitteena oli tutkimustulosten perusteella löytää kehityskohteita suuhygienistin toteuttamasta ravitsemusneuvonnasta.
Opinnäytetyön tulosten mukaan nuorten tietämys ravitsemuksen vaikutuksista suun terveyteen on kohtalaisen hyvällä tasolla, mutta heidän ravitsemustottumuksensa eivät silti ole suun terveyden kannalta edullisia. Lisäksi neuvonta on ollut suppeaa ja epäselvää, siinä on lähinnä käsitelty ksylitolin käyttöä ja konkreettiset menetelmät puuttuivat osittain neuvonnasta kokonaan.